Houten pompoen maken voor Halloween

Vier het griezelige jaargetijde met onze makkelijke doe-het-zelf-tip: deze houten pompoen brengt de magie van Halloween in je tuin en gaat langer mee dan een echte.

Beschilderde houten pompoenen van houtblokken buiten een huis

Decoraties maken Halloween magisch

Wanneer de lucht kil wordt en de bladeren van kleur veranderen aan het begin van de herfst, duurt het niet meer lang tot de griezeligste nacht van het jaar. Halloween, dat elk jaar op 31 oktober wordt gevierd, heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in een oud Iers feest. De grote aantallen Ierse emigranten naar de VS in de 19e eeuw brachten de traditie mee, die uiteindelijk de hele bevolking veroverde en sindsdien in een groot deel van de wereld populair is.

Veel andere delen van Europa kennen ook oude rituelen en gebruiken die onderdeel zijn geworden van Halloween zoals wij het kennen. Daaronder ook de jack-o'-lantern – een hol uitgesneden pompoen die is uitgegroeid tot een vrolijk symbool in de kleuren van de herfst en die gasten op straat laat weten dat ze bij jou mogen aankloppen.

Er zijn goede redenen om pompoenen te gebruiken voor je decoraties, maar je kan ook kiezen voor iets dat langer meegaat. Bovendien is het – héél passend voor Halloween – een leuk project met de kettingzaag. In onze doe-het-zelfgids voor beginner lees je hoe je een boomstronk omtovert in een sierlijke pompoen voor Halloween in de tuin of binnenshuis.

Een houten pompoen maken: materiaallijst

Om een pompoen als decoratie voor Halloween te maken, heb je het volgende nodig:

  • Kettingzaag met een carving snijgarnituur
  • Stuk boomstronk – bij voorkeur zacht naaldhout met weinig hars; diameter 35 tot 40 cm, lengte 55 tot 60 cm
  • Oranje en witte weerbestendige verf
  • Verfkwast

Voordat je begint aan je houten decoratie voor Halloween:

Met aandacht voor je veiligheid: beschermingsmiddelen

Het is leuk om met krachtig gereedschap te werken en je kan er je vaardigheden mee uitbreiden, wat geweldig is zolang je effectieve en veilige beschermkleding draagt tijdens het gebruik ervan. Draag altijd je persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met je kettingzaag werkt. Dit omvat een helm, een broek met snijbescherming, veiligheidslaarzen en meer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je product voor meer informatie.

Voordat je de kettingzaag voor de eerste keer gebruikt, moet je je grondig vertrouwd maken met het gereedschap en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op het eerste gebruik en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.

Een pompoen van hout voor Halloween

Deze gids is ook geschikt voor personen die nog niet veel ervaring hebben met kettingzaagcarving. Je kan de instructies aanpassen om een Halloween-pompoen van elke vorm en grootte te maken – je kan zelfs een hele familie pompoenen creëren als je dat wilt!

Een STIHL MSA 140 C accukettingzaag en veiligheidshandschoenen aan een boomstronk

STIHL pro tip

Een carving snijgarnituur op je kettingzaag maakt het snijden van je Halloween-pompoen makkelijker. Een carving snijgarnituur is speciaal ontworpen voor het snijden van zeer smalle radii en verfijnde details. Het is ook voorzien van markeringen op de geleider waarmee de gebruiker de specifieke positie van de neus van het zaagblad in het hout kan bepalen.

Inkepingen worden in een rechtopstaand houten blok gezaagd met een STIHL MSA 140 C kettingzaag

Stap 1: het houtblok markeren

Maak met jouw kettingzaag drie kleine inkepingen in het hout om de delen van de pompoen te markeren: de bovenste inkeping markeert de basis van de steel, het midden is de neus van jouw lantaarn en de onderste geeft aan waar de sokkel van je pompoen begint.

De steel voor een houten pompoen wordt uit een blok gesneden met een STIHL MSA 140 C kettingzaag

Stap 2: de steel uitwerken

Vorm eerst de steel van je pompoen. Doe dit heel rustig door eerst oppervlakkig te werken en een kleine inkeping te zagen op de plek waar de steel komt. Minder is meer op dit moment! Werk voorzichtig door het hout en zorg ervoor dat je maar kleine stukjes tegelijk weghaalt. Zo kan je geleidelijk uitwerken wat je nodig hebt en later de fijne details aanpakken.

Bovenranden van een blok worden afgerond met een STIHL MSA 140 C kettingzaag

Stap 3: grof vormgeven

Begin de pompoenvorm uit te snijden door de bovenkant van het blok onder de steel uit te werken. Werk van bovenaf en gebruik de zaag om de randen af te ronden. Als de randen zuiver en gebogen zijn, maak je de inkeping om de basis te markeren dieper en werk je hem helemaal rond in het hout uit.

Een jack-o'lantern wordt uit een blok gezaagd met een STIHL MSA 140 C kettingzaag

Stap 4: de contouren en het gezicht toevoegen

Voor een overtuigend gezicht, heeft je pompoen een paar opvallende gebogen ribbels nodig. Maak een paar van deze contouren met ondiepe sneden vanuit de steel naar buiten toe. Als je klaar bent met de contouren kan je je pompoen een gezicht geven.

Houd de kettingzaag schuin en zaag drie kleine driehoekjes uit het hout om twee ogen en een neus te maken. Als de stukken er niet vanzelf uitvallen, dan gebeurt dit als je de Halloween-decoratie uitholt.

Teken op je houtblok voor hoe de tanden en mond er moeten uitzien voordat je ze uitsnijdt – vergeet trouwens niet dat het niet perfect hoeft te zijn om een spookachtig effect te bereiken!

Een houten pompoen krijgt vorm met een STIHL MSA 140 C kettingzaag

Stap 5: de vorm in detail uitwerken

Verwijder voorzichtig de buitenste laag hout en werk aan de rondingen totdat je blok een overtuigend pompoenvorm heeft. Door de geleider plat tegen het hout te zetten, kan je het donkere buitenoppervlak voorzichtig wegslijpen.

Een STIHL MSA 140 C kettingzaag wordt gebruikt om het midden van een houten pompoen te zagen.

Stap 6: uithollen

De eerste stap om je pompoen uit te hollen, is de bovenkant zuiver afwerken. Daarna breng je voorzichtig een cirkel aan in de bovenkant van het uitgezaagde blok. Snijd het hout in deze cirkel in segmenten weg, zodat je het makkelijker kan uitnemen. Tenslotte steek je de zaag van achteren aan de onderkant in de pompoen om de vrij te maken. Je kan de losgekomen stukken voor een ander creatief project gebruiken.

Een geschilderde houten jack-o'-lantern als versiering

Stap 7: verven

Voor de finishing touch maak je je decoratie schoon. Daarna schilder je hem met weerbestendige verf, passend bij het seizoen! Je weet nu zeker dat je Halloween-pompoen er geweldig blijft uitzien onder alle weersomstandigheden.

Een paar zelfgemaakte houten pompoenen van houtblokken buiten een huis

Je decoratie voor Halloween buiten gebruiken

Als op zich staand stuk of in combinatie met andere Halloween-decoraties is je houten pompoen een geweldig ornament om je tuin of voordeur een griezelige, herfstachtige sfeer te geven. Zolang je buitenverf gebruikt, is de decoratieve pompoen weerbestendig en duurzaam.

Je hoeft niet tot Halloween te wachten om aan de slag te gaan en zelf tuindecoraties te maken – wij hebben een aantal ideeën verzameld waaraan je het hele jaar door kan werken. Vind inspiratie in onze creatieve projecten!

Samenvatting: een houten pompoen maken voor Halloween

  • Griezelige decoraties zijn overal populair waar Halloween wordt gevierd
  • Om een houten pompoen te maken, heb je een geschikt blok en een kettingzaag met een carving snijgarnituur nodig
  • Snijd eerst de steel en de ruwe vorm van de pompoen uit
  • Concentreer je hierna op de details: zaag het gezicht en de markante randen van de pompoen uit. Hol vervolgens de binnenkant uit
  • Schilder je pompoen tenslotte met weerbestendige verf