Zelf een Zweedse fakkel maken

Een Zweedse fakkel is een sfeervolle lichtbron in je tuin. We tonen je stap voor stap hoe je zelf een Zweedse fakkel maakt.

Drie brandende, zelfgemaakte Zweedse fakkels op een grindpad

Een Zweedse fakkel zorgt voor sfeer

Een zomerse barbecueavond of glühwein op het terras in de winter? Een zelfgemaakte Zweedse fakkel geeft sfeer aan je feestje. Fakkels die je maakt van een stuk boomstam zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch. Ze zorgen namelijk voor licht én warmte op feestjes in de openlucht. Op een grotere boomstamfakkel kan je buiten zelfs koken, want het effen oppervlak is ideaal voor een kook- of braadpan. Het kan natuurlijk ook bescheidener: rooster stokbrood of smelt marshmallows boven de brandende fakkel. Je gasten zullen enthousiast zijn over je miniatuurkampvuur.

Heb je zin gekregen om zelf zo’n Zweeds vuur te maken? Wij laten je stap voor stap zien hoe je dat doet en hoe de fakkel werkt.

Lichterlaaie dankzij het schoorsteeneffect

Een Zweedse fakkel is eigenlijk een afgezaagde boomstam waarin je bovenaan een vuurtje stookt. De boomstam brandt langzaam als een fakkel af, maar niet tot helemaal beneden. Het Zweedse vuur wordt aangewakkerd door de zuurstof die door de verticale sleuven binnendringt. Het schoorsteeneffect zorgt ervoor dat opstijgende, warme lucht onderaan wordt aangezogen en verse zuurstof wordt toegevoerd. Daardoor brandt de fakkel gelijkmatig af. De mooie gloed en de hoge temperatuur creëren warmte, gezelligheid en een stemmige verlichting.

Het beste hout om een Zweedse fakkel te maken

Naaldhout is het meest geschikt voor een Zweedse fakkel, omdat het minder snel begint te gloeien dan loofhout. Het best kies je grenen-, dennen- of sparrenhout. Voor je Zweedse fakkel heb je een boomstam van 30 tot 60 cm breed en 50 en 100 cm hoog nodig. Het is ideaal als het hout niet te droog, maar ook niet meer te vochtig is. Een Zweedse fakkel van te vochtig hout is moeilijk aan te steken en het hout gaat ook sneller roken. Een fakkel van te droog hout brandt dan weer te snel af. Wij raden een restvochtgehalte aan van maximaal 20 %. Bepaal hoe nat het hout is met een houtvochtigheidsmeter.

Een Zweedse fakkel aansteken

Voor het aansteken van je zelfgemaakte Zweedse boomstamfakkel zijn aanmaakblokjes voor de open haard of barbecue geschikt. Wij raden aan om natuurlijke materialen zoals houtwol te gebruiken. Heb je geen aanmaakblokjes of houtwol bij de hand, dan kan je de klus ook klaren met krantenpapier. Verfrommel het tot bolletjes en steek het in de sleuven van de fakkel.

Materiaal om van een houtblok een Zweedse fakkel te maken

Een Zweedse fakkel is met een minimum aan materiaal te maken. Dit is alles wat je nodig hebt:

  • een kettingzaag, bijvoorbeeld de STIHL MS 181 benzinekettingzaag
  • veiligheidsuitrusting bestaande uit een broek met snijbescherming, veiligheidsschoenen met snijbescherming, handschoenen, gehoor- en gelaatsbescherming
  • hout
  • aanmaakblokjes voor de barbecue of open haard
  • markeerkrijt of stift
 Illustratie: hout, kettingzaag STIHL, duimstok, potlood, barbecue-aansteker

Handleiding voor doe-het-zelvers: een Zweedse fakkel maken

In deze stap-voor-staphandleiding tonen we hoe je een Zweedse fakkel maakt. Je hebt het juiste hout gekozen en al het materiaal ligt klaar? Dan kan je aan de slag om zelf een Zweedse fakkel te maken.

Bereid de boomstam voor

Controleer voordat je begint te zagen of de boomstam stabiel staat op een vaste ondergrond en niet omver kan vallen. Zoals bij alle werkjes met de kettingzaag moet je geschikte veiligheidsuitrusting dragen om het risico op verwondingen zo klein mogelijk te maken. Als de boomstam stabiel staat en je de veiligheidsuitrusting aangetrokken hebt, kan je beginnen te zagen.

Een brandende, zelfgemaakte Zweedse fakkel

Wees voorzichtig als de fakkel brandt

Controleer altijd of de fakkel tijdens het branden op een veilige en vuurvaste ondergrond staat. Zorg er ook voor dat zich geen brandbare objecten in de nabijheid van de Zweedse fakkel bevinden. Er kunnen vonken uit het vuur springen.

Een grote of kleine Zweedse fakkel?

Het formaat van je Zweedse fakkel bepaalt hoelang ze brandt. Hoe groter de boomstam, hoe langer de brandduur. Je kan urenlang plezier hebben van je knisperende warmtebron, maar je mag ze niet onbeheerd laten branden. Het is dus verstandig om voor korte feestjes een kleinere boomstam te kiezen. Op een grote oppervlakte kan je meerdere Zweedse fakkels opstellen. Het maakt niet uit hoe of waar: we zijn ervan overtuigd dat als je éénmaal verliefd bent geworden op de romantische gloed van je zelfgemaakte Zweedse fakkel, je niet meer zonder wilt.

Samenvatting: een Zweedse fakkel zelf maken

  • Een Zweedse fakkel is makkelijk te maken en zorgt voor sfeer op je tuinfeestje.
  • Het hout moet droog genoeg zijn. Wij bevelen naaldhout als houtsoort aan.
  • Steek de fakkel aan met een aanmaakblokje voor de barbecue of open haard. Verfrommeld krantenpapier doet het ook.
  • Zaag met de kettingzaag sleuven in een boomstam.
  • Het formaat van de boomstam bepaalt hoelang de Zweedse fakkel brandt.