Een houten hart maken

Hoe kan je liefde beter uitdrukken dan met een hart? Een houten hart is bovendien een decoratief object. Wij tonen je hoe je het maakt.

Een houten hart staat op de grond tussen houtspaanders

Verschillende manieren om een hart van hout te maken

We stellen in dit artikel verschillende ideeën voor om een houten hart te maken. Bij één variant maak je een houten hart dat op een voet staat. Je zaagt het met de carvingtechniek uit een stuk boomstam en hebt er een kettingzaag met carvingzaagblad voor nodig. Bij een tweede variant zaag je met de kettingzaag hartvormige schijven van een boomstam. Zelfs zonder kettingzaag kan je ook creatief zijn: Met ons hart gemaakt van stukken hout maak je gemakkelijk zelf een geweldige woondecoratie. Welke variant je ook kiest: met iets wat recht uit het hart komt, scoor je bij je geliefden.

Zoek geschikt hout voor het hart

Bij het carven met de kettingzaag is het belangrijk dat je het juiste hout kiest. Zeker voor houtsculpturen die je in de tuin wilt opstellen, heb je weerbestendig hout nodig. Zo geniet je lang van je zelfgemaakte werkstuk. Het hout mag ook niet te vezelachtig zijn, want carven in dergelijk hout werkt niet prettig. Een boomstam van eik is bijzonder geschikt en duurzaam, maar kost meer. Houtsoorten zoals grenen en vurenhout zijn minder geschikt omdat ze relatief snel verweren.  Acacia is een goedkoper alternatief voor eik.

Materiaal: benodigdheden om een houten hart te maken

 • Stuk boomstam (diameter minstens 20 centimeter)
 • Kettingzaag met carvingzaagblad (MS 170)
 • Bevestigingsriem
 • Sjabloon in hartvorm
 • Markeerkrijt/stift
 • Zaagbok voor variant twee
Illustration: Stuk boomstam, Kettingzaag met carvingzaagblad, Bevestigingsriem, Sjabloon in hartvorm, Markeerkrijt/stift, Zaagbok voor variant twee

Een houten hart op een voet maken met de carvingtechniek, stap voor stap uitgelegd

Een houten hart maken: hartvormige boomschijven

Persoon in STIHL veiligheidskledij houdt houten hart vast

HART GEMAAKT VAN STUKKEN HOUT VOOR DE VOORDEUR

Ben je op zoek naar een uniek cadeau voor Valentijn of Moederdag, maar wil je niet meteen naar de kettingzaag grijpen? Denk dan eens aan dit hart gemaakt van kleine stukjes hout. Met een beetje vakmanschap, geduld en plezier maak je gegarandeerd iemand blij.

Materiaal en geeredschap

Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met een accusnoeizaag werkt. Dat zijn onder andere een veiligheidsbril, stevige handschoenen met snijbescherming en meer. Je vindt hierover meer informatie in de handleiding van je product. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
 

STAP VOOR STAP NAAR JE HART GEMAAKT VAN HOUTSTUKKEN

Als je al het voorbereidende werk gedaan hebt, ben je klaar om te beginnen. Met onze instructies kan je gemakkelijk een prachtig cadeau maken voor Valentijn of Moederdag.

Een houten hart maken: de behandeling van het hout

Werk met schuurpapier de laatste details bij van je zelfgemaakte houten hart. Schuur oneffenheden en splinters weg. Behandel het hout met hardwasolie om het duurzaam te maken. Schenk het als cadeautje of zet het als decoratie in je eigen tuin: een houten hart maken zorgt altijd voor vreugde.

Samenvatting: een houten hart maken

 • We leggen twee manieren uit om een houten hart te maken: een stuk boomstam carven en een hartvormige boomschijf maken.
 • Gebruik hout dat bewerkt kan worden en weerbestendig is.
 • Bij de eerste methode, het carven, bewerk je een stuk boomstam tot een hart.
 • Bij de tweede methode maak je met de kettingzaag een hartvorm in een boomstam en zaag je er schijven van.
 • We raden aan om het houten hart te behandelen met hardwasolie.