Zelf een houten stoel maken

Massief hout geeft sfeer aan je woonruimte. Wij laten zien hoe je met de kettingzaag een stoel maakt uit een boomstam.

Zelfgemaakte houten stoel vóór een stapel boomstammen

De juiste voorbereiding om een houten stoel te maken 

Om deze rustieke stoel te maken heb je wat tijd en geduld nodig. Reken op ongeveer een dag tijd als je een beetje handig bent. Deze stoel wordt uit één massief stuk hout gezaagd. Er komen geen schroeven of een hamer aan te pas.

Werktechniek

Houtstapel

Kettingzagen om een houten stoel zelf te maken

Snel en efficiënt werken, ook als hobbyknutselaar: bij STIHL vind je een breed gamma compacte kettingzagen voor doe-het-zelfprojecten. 

Tip in verband met de kettingzaag voor het maken van een houten stoel

 Het zaagblad

Het zaagblad van de kettingzaag moet ongeveer tien centimeter langer zijn dan de diameter van de boomstam. Je hoeft de zaag dan maar langs één kant aan te zetten in plaats van aan beide kanten.

Een boomstam wordt bewerkt met een STIHL MS 261 benzinekettingzaag met M-Tronic en kettingsnelspanner

Het geschikte hout voor een stoel

Smaken verschillen, ook bij de keuze van hout. Gebruik het materiaal dat jij het mooist vindt. Wil je een extra rustieke look, kies dan bijvoorbeeld weerbestendig loofhout zoals eik of acacia. Werk in ieder geval met een zachte houtsoort, bijvoorbeeld grenen. Hou er wel rekening mee dat naaldhout hars kan produceren.

Tip: gebruik een stuk uit de onderkant van de stam

Welke houtsoort je ook kiest, wij raden je aan om een stuk te nemen uit het onderste gedeelte van de boomstam met de worteluitlopers. De sokkel van de stoel wordt dan naar onderen toe iets breder en de stoel staat stabieler.

Tip: boomstam met of zonder schors?

Kies zelf of je voor je zelfgemaakte stoel een boomstam met of zonder schors gebruikt. Als je het uitzicht van schors mooi vindt, neem dan een vers gekapte boom. De schors zit dan nog goed vast.

Vers gekapt hout moet eerst drogen voordat je het verwerkt. Hoe droger het hout, hoe beter het geschikt is omdat er minder risico is op droogtebarsten. Hout wordt gedroogd door het meerdere jaren te bewaren. Het kan ook sneller als je het door een schrijnwerker laat drogen in een droogkamer. Vergeet niet: hout is een natuurlijk materiaal en tijdens het droogproces kan de schors loskomen van de stam.

Bovendien is het niet zo makkelijk om zaagsneden te markeren op schors. Wil je de boomstam zonder schors verwerken, ontschors hem dan voordat je begint te zagen. Gebruik bijvoorbeeld een schilschop.

Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Dat zijn onder andere een helm, een kettingzaagbroek en veiligheidsschoenen. Je vindt hierover meer informatie in de handleiding van je product. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.Gereedschap en ander materiaal om een houten stoel te maken

Hout

 • Een droog stuk boomstam
 • Diameter ongeveer 30 tot 40 centimeter
 • Hoogte ongeveer 70 tot 100 centimeter

Gereedschap

 • STIHL kettingzaag
 • Waterpas
 • Duimstok/meetlint
 • Haakse slijper
 • Markeerkrijt
 • Schilschop
 • Persoonlijke veiligheidsuitrusting
Illustration: STIHL kettingzaag, stam, zaagblok, duimstok, haakse slijper, spanband, waterpas

Een stoel maken van hout: handleiding voor de doe-het-zelver

Na alle voorbereidingen kan je nu de rustieke stoel beginnen te maken. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en dat je genoeg plaats hebt voor je project, zodat je niet struikelt of andere risico’s loopt.

Hoe schuur ik massief hout?

Het juiste schuurpapier is belangrijk. Goed schuurpapier voelt scherp aan en blijft korrelig als je er met je vingernagel over krast. De beste keuze om hout te schuren is roodbruin schuurpapier met korund. Flintpapier, amarilpapier en kwartspapier raden we af voor hout, omdat het snel afslijt.

Kies voor het grove schuurwerk papier met een korrel tussen 80 en 120 en schuur er de oneffenheden mee weg. Voor de fijne afwerking van de stoel neem je papier met een korrel tussen 180 en 240. Schuur altijd in de richting van de houtnerf.

Samenvatting: zelf een houten stoel maken

 • Zoek een geschikt stuk boomstam en ontschors het eventueel.
 • Gebruik voor je kettingzaag een zaagblad met de geschikte lengte.
 • Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Je vindt hierover meer informatie in de gebruiksaanwijzing van je machine.
 • Maak markeringen op het hout met behulp van een waterpas.
 • Voor de lange zaagsneden zet je de stoel op een houten onderstel. Zo kan je de kettingzaag niet beschadigen.
 • Gebruik schuurpapier met korund om de stoel glad te schuren.
 • Behandel het afgewerkte meubel met hardwasolie.