Zelf een houten tuinbank maken met de kettingzaag

Hou je niet van standaardmeubelen? Maak ze dan zelf. In dit artikel tonen we je hoe je makkelijk en snel een tuinbank maakt.

Man met gehoorbescherming en STIHL MS 180 benzinekettingzaag maakt een tuinbank

Het maken van de tuinbank voorbereiden

Een rustieke tuinbank staat mooi in elke tuin en nodigt je uit om te ontspannen. Ze wordt nog mooier als het een uniek, zelfgemaakt stuk is. Wij tonen hoe je met een paar stappen een tuinbankje maakt volgens het motto: wat je zelf doet, doe je beter. Het geschikte hout en goed gereedschap zijn onontbeerlijk. Deze bank maak je op slechts een dag tijd. 

Opeengestapelde boomstammen

Kies het geschikte hout

Wij hebben voor onze tuinbank dennenhout gebruikt, maar ook larikshout is goed geschikt voor zelfgemaakte tuinmeubelen, omdat het erg weerbestendig is. Es en beuk zijn ook goede alternatieven, maar hou rekening met de eigenschappen van deze houtsoorten. Naaldhoutsoorten zoals den en spar produceren makkelijk hars als het ‘s zomers warm is. Houd daar rekening mee. Vooral dennenhout kan veel vocht opnemen. Bescherm het met een aangepast product tegen de weersomstandigheden en tegen schadelijk ongedierte. 

In het algemeen geldt: hoe droger het hout, hoe beter het geschikt is omdat er minder risico is op droogtescheuren. Je verlengt de levensduur van het meubel ook door het correct te verzorgen, bijvoorbeeld door het goed in te oliën.

Sparrenhout met knopen

Hoe verzorg ik het hout?

Sparrenhout

Behandel de bank eerst volledig met olie of lazuur. Zorg ervoor dat alle onderdelen behandeld zijn, voordat je ze monteert. Zo is meteen de hele bank beschermd en het werkt handiger. 

Eventuele vuile plekken reinig je met een reinigingsmiddel voor sparrenhout. Schuur kleine oneffenheden voorzichtig weg met schuurpapier. 

Generfd essenhout

Essenhout

Natuurlijke oliën en houtwas zijn goed geschikt voor de verzorging van essenhout. Essenhout is zeer hard. Bewerk het met tussenpozen van 30 tot 40 minuten met olie tot het hout verzadigd is. Het hout neemt dan geen olie meer op en het oppervlak krijgt een elegante glans.

Generfd beukenhout

Beukenhout

Beukenhout laat zich goed verwerken. Je kan het impregneren en dus tegen vocht beschermen. Om het te reinigen heb je niet meer dan een droge, zachte doek nodig. Mocht het hout toch sterker bevuild zijn, veeg je het oppervlak af met een licht vochtige doek zonder reinigingsmiddel.

Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Dat zijn onder andere een helm, een kettingzaagbroek en veiligheidsschoenen. Je vindt hierover meer informatie in de handleiding van je product. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode. 

Hout, gereedschap en ander materiaal om een tuinbankje te maken

Illustratie van STIHL kettingzaag, marker, boormachine, schroeven, stijlen, boomstammen en plank

Rugleuning

 • Twee stijlen (lengte overeenkomstig de gewenste hoogte van de rugleuning, moeten ook afgezaagd worden)
 • Een plank (lengte ongeveer 120 centimeter)

Zitting

 • Rechte boomstam met een diameter van ongeveer 30 centimeter

Poten

 • Twee andere boomstammen (lengte ongeveer 30 centimeter, diameter ongeveer 30 centimeter)

Gereedschap

 • STIHL kettingzaag
 • Boormachine
 • Twaalf schroeven (ongeveer 150 millimeter)
Close-up van boomstammen in een zelfgemaakte tuinbank

Krachtig gereedschap voor de doe-het-zelver

De juiste kettingzaag voor doe-het-zelfprojecten

Met het juiste gereedschap is knutselen en dingen zelf maken dubbel zo leuk. Voor je hobbyprojecten raden we je de volgende kettingzagen aan. 

Handleiding: een tuinbank maken

Na alle voorbereidingen kan je nu de rustieke houten tuinbank beginnen te maken. De bank wordt massief en robuust en dus raden we je aan om ze op de plek te maken waar ze uiteindelijk zal staan. Zorg ervoor dat je genoeg plaats om te werken hebt en dat je werkplek en de omgeving beveiligd zijn voordat je de kettingzaag start.

Een tuinbank maken: de verschillende stappen

Illustratie van een afgewerkte, zelfgemaakte tuinbank

Samenvatting: zelf een houten tuinbank maken

 • Spar, lariks en es zijn ideale houtsoorten om een houten bankje te maken.
 • Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting zoals beschreven in de handleiding van je machine. 
 • Zorg ervoor dat je werkplek en de omgeving veilig zijn. 
 • Leg hout en gereedschap klaar en volg de stappen in de handleiding.
 • Zaag voor de zitting de boomstam overlangs in het midden door.
 • Monteer de zitting op de voorbereide houten poten.
 • Schroef de stijlen voor de rugleuning vast.
 • Gebruik een boormachine om de rugleuning veilig en stevig vast te zetten.