Een hart van takken: een prachtig handgemaakt cadeau

Een geweldig doe-het-zelf valentijns- of moederdagcadeau of een presentje voor iemand om wie je geeft. Met onze gids maak je eenvoudig een prachtig hart van takken.

Hart van takken: afgewerkt wit geschilderd decoratiestuk met een brandende kaars erin

Iets handgemaakts is met liefde gegeven

Een zelfgemaakt cadeau is een bijzonder gebaar dat ongetwijfeld een lach op iemands gezicht tovert, of het nu op Valentijnsdag, Moederdag of bij een andere gelegenheid is. Met behulp van een takkenzaag of de GTA 26 accusnoeizaag en onze handige gids maak je in een handomdraai zelf een hart van takken.

Hart van takken: voorbereiding

De belangrijkste benodigdheden voor je doe-het-zelfhart zijn twijgen en/of takken. Misschien heb je al geschikt materiaal van het snoeien van bomen en heggen, anders kan je gewoon al het nodige verzamelen wanneer je de volgende keer een boswandeling maakt in de buurt. Het is belangrijk om te onthouden dat je nooit een groeiende tak of twijg mag snoeien, maar je kan hout van de grond oprapen. Als je takken met verschillende diktes gebruikt, krijg je een mooi eindontwerp.

Kies je hout

De stukken takken die je gebruikt, moeten relatief recht zijn, zodat je ze later eenvoudig aan elkaar kan lijmen. De houtsoort is niet echt van belang, hoewel het handig is om te weten dat je een gladde schors gemakkelijker kan schilderen. Jong hout heeft meestal een gladdere buitenkant. Nadat je je takken hebt verzameld, moet je ze laten drogen voordat je je hart in elkaar begint te knutselen. Vers gesnoeid hout is niet geschikt. Als je niet een paar dagen kan wachten totdat het hout droog is, kan je takken verzamelen die zo droog mogelijk zijn. Laat ze vervolgens in de zon of op de radiator liggen vooraleer je aan de slag gaat.

Veiligheid eerst: Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook als je werkt aan een klein doe-het-zelfproject zijn persoonlijke beschermingsmiddelen essentieel. Het is leuk om met krachtig gereedschap te werken en je kan er je vaardigheden mee uitbreiden, wat geweldig is zolang je effectieve en veilige beschermkleding draagt tijdens het gebruik ervan. Draag altijd je persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met een snoeizaag werkt. Dit omvat een veiligheidsbril, snijbestendige handschoenen en nog veel meer.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je product voor meer informatie. Voordat je je gereedschap voor het eerst gebruikt, moet je je er grondig mee vertrouwd maken en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.

Gereedschap en materiaal

Materiaal en gereedschap, waaronder een STIHL GTA 26 snoeizaag, handschoenen, takken en votiefkaarsen in glazen houders
 • Gereedschap:
  STIHL GTA 26 accusnoeizaag of handzaag, zoals de STIHL PR 32 CW

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen:
  • Veiligheidsbril
  • Werkhandschoenen

 • Werkgereedschap:
  • Klemmen
  • Duimstok
  • Witte markeerstift
  • Lijmpistool
  • Afbreekmes
  • Schuurpapier korrel 120
  • Witte emulsieverf
  • Roerhout

 • Materiaal:
  • Twijgen of takken
  • Verfkwast
  • Lint
  • Kaars met kaarsenhouder (let op: plaats de kaars om veiligheidsredenen altijd in een glazen houder.)

Houten hart maken: Stapsgewijze instructies

Nu je alles bij de hand hebt, kan je onze gedetailleerde stapsgewijze instructies met illustraties volgen om je eigen hartvormige liefdescadeau te maken!

Maak een sierhart van een tak: tak wordt gemeten en gemarkeerd met een witte pen

Stap 1: markeer de tak voor het snijden

Markeer en verdeel je takken met een witte markeerstift in stukken van ongeveer 7 cm. Houd rekening met de breedte van de snede van de snoeizaag. Om dit te meten, zaag je gedeeltelijk door een stuk hout en meet je de grootte van de spleet.

Een hart van takken: een STIHL GTA 26 accusnoeizaag wordt gebruikt om een tak te snoeien die aan een tafel is geklemd

Stap 2: Snijd op lengte

Zet de takken met een klem vast op een werktafel en zaag deze door bij de markeringen. Als je een accusnoeizaag gebruikt, moet je deze altijd met twee handen vasthouden en gebruiken zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

Maak een sierhart van een tak: stukjes hout, schuurpapier en een afbreekmes

Stap 3: maak de snijvlakken glad

Verdeel je tak met een witte markeerstift in stukken van ongeveer 7 cm. Houd rekening met de breedte van de snede van de snoeizaag. Om dit te meten, zaag je gedeeltelijk door een stuk hout en meet je de grootte van de spleet.

Maak een sierhart van een tak: stukjes hout worden wit geschilderd

Stap 4: schilder het hout

Schilder vervolgens de op maat gesneden takjes met gewone witte emulsieverf (muurverf) en laat ze volledig drogen.

Maak een sierhart van een tak: een hartvorm op een stuk papier, met beschilderde takjes eromheen

Stap 5: bereid het sjabloon voor

Teken een hart op een blad papier of druk een geschikt sjabloon van het internet af. Zo krijg je een mooie, symmetrische vorm. De sjabloon hoeft niet de volledige grootte van je afgewerkte decoratiestuk te hebben, maar moet groot genoeg zijn om je te helpen een paar takjes rond je kaars in de juiste vorm te plaatsen.

Een hart van een takken: geschilderde takjes worden in een hartvorm aan elkaar gelijmd rond een hartvormige votiefkaars

Stap 6: lijm de stukjes aan elkaar

Plaats de kaars en houder op het sjabloon. Om veiligheidsredenen mag je nooit een kaars zonder glazen houder of iets brandveiligs in je decoratiestuk plaatsen. Wanneer de kaars op de gewenste plaats staat (de kaars hoeft niet per se in het midden van het hart te staan) kan je de geschilderde takjes rond de kaars plaatsen en aan elkaar plakken met hete lijm. Let erop dat je enkel de takjes aan elkaar plakt en niet aan de kaarsenhouder. Blijf takken toevoegen tot de vorm van de sjabloon is opgevuld. Met de basisvorm van het hart kan je de vorm nog groter maken met meer stukken hout als je dat wilt.

Maak een sierhart van een tak: twee takken zijn in de opening gelijmd als platform voor de kaars

Stap 7: maak een platform voor de kaars

Je houten hart is bijna af. Je moet er alleen nog voor zorgen dat de vlam van de kaars boven het hout brandt, zodat je decoratiestuk niet per ongeluk brand vat. Haal hiervoor de kaars uit het houten hart en lijm twee takjes op de juiste hoogte in de opening. Vervolgens kun je de kaarsenhouder erop zetten. Zelfs met deze veiligheidsmaatregel mag je de kaars niet onbewaakt laten branden.

Een sierhart van takken: een afgewerkt decoratiestuk met daarin een kaars en een uit rood lint gemaakte strik eromheen

Stap 8: voeg een lint toe

Als je tevreden bent met de vorm en grootte van je handgemaakte hart kan je het nog met een lint versieren.

Maak een hart van takken: alternatieve ontwerpideeën

We hebben dit doe-het-zelfproject gepresenteerd als een valentijnshart of als een moederdaghart, maar het idee is eigenlijk heel veelzijdig en kan je aanpassen zodat het beter past bij jou of de ontvanger. We hebben een paar suggesties, maar je kan je eigen creativiteit de vrije loop laten.

 • Schilder de takken in een andere kleur dan wit, of misschien zelfs in meerdere kleuren. Je kan ook de takken niet schilderen voor een rustieke look.

 • In plaats van een lint kan je ook een stuk koord, bindgaren gebruiken of er een strook papier aan lijmen.

 • Waarom geen ronde kaarsenhouder maken in plaats van een hartvormige? Gebruik hiervoor gewoon een ronde kaars en een rond sjabloon.

 • Als je geen kaarsenhouder wilt maken, kan je dit ontwerp eenvoudig veranderen in een hangend decoratiestuk: laat de kaars volledig weg, vul de hele vorm met takjes en voeg vanboven een hangend lint toe. Als je hiervoor kiest, kan je de takken eventueel korter snoeien.