Zelf een houten kerstboom maken

Zelfgemaakte houten kerstbomen zijn duurzaam en je hebt er jarenlang plezier van – wij laten zien hoe je zelf een houten kerstboom kunt maken.

Daarom is een duurzame kerstboom de moeite waard  

Zelf een houten kerstboom maken levert veel voordelen op: geen naalden, minder kosten en duidelijk milieuvriendelijker

De meeste traditionele kerstbomen zijn niet duurzaam, omdat ze van plantages komen. Daardoor verliezen wilde dieren hun habitat, komen gewasbeschermingsmiddelen in de bodem terecht en worden er jaarlijks vele tonnen aan kooldioxide uitgestoten.  

Een populair alternatief zijn inmiddels biologisch verantwoorde kerstbomen. Maar het is nog duurzamer om zelf een kerstboom te maken van hout. Met onze handleiding heb je deze snel gemaakt en kan je er jarenlang van genieten. 

Materiaal en gereedschap  

Leg het juiste materiaal en gereedschap klaar om zelf deze kerstboom van hout te maken. Nu kan je ermee aan de slag. Veel plezier alvast! 

Materiaal en gereedschap om zelf een kerstboom van hout te maken, waaronder de STIHL MSA 120 accukettingzaag.
Met het juiste gereedschap kan je aan de slag.

Instructies: een houten kerstboom maken 

Wil je zelf een tijdloze, duurzame houten kerstboom maken? In de volgende stapsgewijze handleiding wordt uitgelegd hoe je dat aanpakt.  

Voordat je begint...

Zorg eerst voor een geschikt werkoppervlak om te voorkomen dat het boomsegment wegrolt. Daarvoor is bijvoorbeeld een stam met een inkeping geschikt. Daarnaast moet je het werkstuk van twee kanten met een stukje houten lat en twee schroeven op het werkvlak kunnen vastzetten.

Gereedschap en zaagbescherming voor je werk met hout

Houten dennenboom decoreren en bewaren  

Om je zelfgemaakte houten kerstboom te versieren, kan je de kroon op je werk zetten met een ster op de piek van de boom. Of je die ster nou uit triplex zaagt, uit karton knipt of in de winkel koopt, is helemaal je eigen beslissing. Je kan de takken met sterren van stro, dennenappels of kerstballen versieren. Of je nu kiest voor sober of overdadig, je persoonlijke smaak stoot hier niet aan grenzen. 

Een zelfgemaakte houten kerstboom in een interieur in kerstsfeer
Een prachtige blikvanger: de zelfgemaakte kerstboom.

Als de feestdagen voorbij zijn, haal je de kerstboom uit elkaar en berg je deze zo droog mogelijk en goed geventileerd op tot de volgende winter – of je laat hem gewoon staan!  

Pasen is een goede aanleiding om paaseieren of houten eieren aan de takken te hangen. Bovendien kan je de boom het hele jaar door laten staan als een handige houder voor sieraden. 

Nog meer doe-het-zelfprojecten