Zelf een houten plantenbak maken

Een eigen kruidentuin of een bak voor je lievelingsbloemen: leer met dit project hoe je zelf een rustieke planten- of bloembak maakt van hout.

Man zaagt boomstam met STIHL MS 180 benzinekettingzaag om een plantenbak te maken

De juiste voorbereiding om zelf een houten plantenbak te maken

Het juiste materiaal voor een plantenbak

Plantenbakken en bloembakken bestaan in vele uitvoeringen en materialen zoals metaal, aardewerk en kunststof. Maar de populairste variant is de houten plantenbak. Als houtsoorten bevelen we lariks en spar aan, die robuust en weerbestendig zijn. De plantenbak wordt binnenin bekleed met plasticfolie, zodat vocht het hout niet kan aantasten. Zorg er wel voor dat er een afwatering is. 

Om een duurzaam object te verkrijgen is het belangrijk dat je droog hout gebruikt. Hout dat nog niet helemaal droog is, kan barsten. Eventuele schors die nog aan het hout zit, kan in de loop der tijd afbreken. 

Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Dat zijn onder andere een helm, een kettingzaagbroek en veiligheidsschoenen. Je vindt hierover meer informatie in de handleiding van je machine. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.

Werktechniek

Loofbomen in een bos

Kettingzagen om een houten bloembak te maken

Om een doe-het-zelfproject tot een goed einde te brengen en er plezier aan te beleven, heb je allereerst het juiste materiaal nodig.

Gereedschap en ander materiaal om een plantenbak te maken van hout

Hout voor de plantenbak

 • Boomstam, diameter circa 30 tot 35 centimeter
 • Twee kleinere boomstammen voor de poten, lengte ongeveer 30 centimeter, diameter ongeveer 20 centimeter
 • Vijverfolie

Gereedschap

 • STIHL kettingzaag
 • Bijl
 • Boormachine
 • Vier schroeven, circa 150 millimeter
 • Zaagbok en bevestigingsriem
 Illustratie: STIHL kettingzaag, boomstammen, bijl, zaagblok, duimstok, schroeven, boorschroevendraaier

Handleiding voor de doe-het-zelver: een planten- en bloembak van hout maken

Na alle voorbereidingen kan je nu de plantenbak beginnen te maken. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en dat je genoeg plaats hebt voor je project, zodat je niet struikelt of andere risico’s loopt.

Illustratie: Doe-het-zelf plantenbak

De juiste behandeling voor het hout van de plantenbak

Het is de bedoeling dat je plantenbak de tuin jarenlang opfleurt en dus moet je hem zo goed mogelijk beschermen tegen nat en vochtigheid.

 • Houtbeits verhindert dat schimmel en vocht het hout aantasten.
 • Zet kunststofpootjes onder de plantenbak. Zo kan er geen vocht uit de bodem opstijgen.
 • Bekleed de binnenkant van de plantenbak met vijverfolie om hem te beschermen tegen het water waarmee je de planten giet. Gaatjes in de folie zorgen ervoor dat er geen water in de plantenbak blijft staan. Prik die gaatjes op de plaatsen waar je de afvoeropeningen in de bodem gemaakt hebt.
 • Verzegel ontschorste boomstammen met een weerbestendige beits.

Kruiden voor je zelfgemaakte plantenbak

De nieuwe plantenbak die je gemaakt hebt, is ideaal om een kleine kruidentuin aan te leggen. Met kwalitatieve teeltaarde en regelmatige verzorging zal je al snel kruiden kunnen plukken uit je eigen tuin. De bodem en het klimaat bepalen vaak of planten goed gedijen. Laat je alvast inspireren door deze kruiden!

Peterselie

Peterselie is een klassieker onder de keukenkruiden. Tijdens het tuinseizoen is peterselie heel makkelijk en eenvoudig te kweken. Het heeft alleen een lichte plaats in de tuin nodig, geen rechtstreeks zonlicht.

Bieslook

Dit meerjarige lentekruid is terecht een van de meest populaire tuinkruiden en een perfecte begeleider van salades en broodjes. Bieslook is een plant met een gemiddelde stikstofbehoefte en groeit daarom in bijna elke voedselrijke grond.

Basilicum

Basilicum is niet vanzelfsprekend en een behoorlijke uitdaging voor de hobbytuinier, maar je kan het zeker proberen. In de zomer heeft basilicum een lichte standplaats en veel water nodig. Zaai struikbasilicum, dat is robuuster dan de klassieke Genovese basilicum uit de supermarkt.

Munt

Munt wordt geoogst in de zomer en gesnoeid in de winter. Het is een krachtige, scherp smakende plant die zo weelderig groeit, dat je er een eigen plantenbak voor zou kunnen maken.

Samenvatting: zelf een houten plantenbak maken

 • Kies geschikt hout voor je plantenbak zoals lariks of spar.
 • Je hebt één grote en twee kleinere boomstammen nodig.
 • Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met de kettingzaag werkt. Details vind je in de gebruiksaanwijzing van je machine.
 • Voor de plantenbak maak je in de dikste stam een grote uitsparing.
 • Vijverfolie en afvoeropeningen zorgen ervoor dat er geen water in de plantenbak blijft staan.
 • De plantenbak staat stabiel op de poten die je maakt.
 • Verzegel het hout van de plantenbak met een geschikte beits.
 • Je plantenbak is ideaal voor kruiden zoals peterselie, basilicum, bieslook en munt.