Onze stapvoorstaphandleiding laat zien hoe je met houten palen en een kettingzaag eenvoudig zelf een zandbak maakt.
07.09.2022
Een zandbak is een speelparadijs voor kinderen en betekent rust voor de ouders. Spelen in de zandbak is een geweldige activiteit die kinderen van verschillende leeftijden heerlijk vinden. Een reusachtig zandkasteel of een zandtaart van meerdere verdiepingen maken? De fantasie van kinderen lijkt eindeloos.
Wie zelf een zandbak wil maken, kan later trots op zijn prestatie terugblikken. Om maar te zwijgen van het enthousiasme van de kinderen! In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een houten zandbak wilt maken. Met een beetje handigheid en onze stapvoorstaphandleiding is het kinderspel.
De belangrijkste vraag die je vooraf moet stellen is waar de zandbak komt.
Uiteraard moet dat dichtbij zijn en het liefst goed zichtbaar vanop het terras of vanuit het venster. Zo kunnen volwassenen altijd een oogje in het zeil houden als het kind aan het spelen is.
De zandbak ligt ook het best in de halfschaduw. Zet een parasol als er geen schaduwrijke plaats in de tuin is, waardoor je kind uitstekend beschermd is tegen de zon.
Er bestaat geen algemene regel voor het beste materiaal voor een zandbak. Ook qua vorm is het aanbod eindeloos, van een tractorband tot een echte boot.
Geef je de voorkeur aan materialen van natuurlijke oorsprong, dan heb je de keuze tussen steen en hout. Weeg de voor- en nadelen van beide af voordat je een zandbak maakt.
Steen | Hout |
---|---|
Voordelen:
|
Voordelen:
|
Nadelen:
|
Nadelen:
|
Met onze stapvoorstaphandleiding laten we zien hoe je een houten zandbak zelf maakt.
Een groot voordeel is dat je bij de constructie van je zandbak zelf de afmetingen en vorm bepaalt. Die hangen in de eerste plaats af van de beschikbare oppervlakte en het ontwerp van je tuin.
Daarnaast geldt: hoe groter de zandbak, hoe beter het kind zich kan uitleven en zijn speelgoed erin kan uitstallen. Zo is er ook voor broertjes en zusjes en de kinderen van de buren plaats om samen te graven. Een niet onbelangrijk aspect, als je weet dat de eerste vriendschappen vaak in de zandbak gesloten worden!
Voor ons voorbeeld hebben we een afmeting van 150 × 150 cm gekozen. De zandbak moet minstens 30 centimeter diep zijn, zodat kinderen goed kunnen graven en met hun schopje niet de bodem raken. Gevuld met het juiste zand biedt de zandbak urenlang speelplezier en blijft hij de kinderen boeien. Er bestaat speciaal zand voor de zandbak dat extra fijn is en uitermate geschikt om in te spelen.
Nadat alle voorbereidingen getroffen zijn, kan je beginnen met het maken van de zandbak. Deze handleiding beschrijft een rustieke zandbak in blokhutstijl. Het model is eenvoudig te maken en past in elke tuin.
Leg het volgende klaar om je zandbak te maken.
Zaag te lange palen af op de gewenste lengte. Voor onze zandbak is dat 1,5 m. Markeer de lengte op de paal en zaag het overtollige hout met een rechte zaagsnede af. Maak met de kettingzaag de uiteinden van de palen rond, zodat er niemand aan kan blijven haperen.
Onze zandbak wordt in blokhutstijl gemaakt. Om de palen kruiselings op elkaar te kunnen leggen, zaag je nu uitsparingen uit. De uitsparingen komen aan beide uiteinden van de paal, op gelijke hoogte. Maak daarvoor een markering op 10 cm van elk uiteinde. Markeer ook het midden van de diameter, in ons geval 5 cm. Neem nu een houten lat en trek een lijn van de markering op het ene uiteinde van de paal naar de markering op het andere uiteinde.
Maak een kartonnen sjabloon voor de uitsparing, die groot genoeg moet zijn om een andere paal in te kunnen leggen.
Maak een vouw in het midden van het sjabloon, leg het met de vouw op de lijn die je getrokken hebt en teken het sjabloon af. Je weet nu zeker dat de uitsparingen aan beide uiteinden op dezelfde hoogte komen.
Zaag met de kettingzaag de uitsparingen uit door middel van meerdere rechte zaagsneden binnen de markering. Sla de houten stukken eruit met een hamer. Maak de uitsparingen voorzichtig glad met de kettingzaag. Herhaal dat voor 12 palen.
Tip van de STIHL professional: Geef de uitsparing een zo rond mogelijke vorm, zodat de palen stabiel op elkaar liggen. Controleer de pasvorm van de uitsparing telkens weer door er een paal in te leggen. Zo verkrijg je een perfect resultaat.
Halveer de laatste paal in de lengte, zodat de zandbak vlak op de grond staat. Zet de paal met sergeanten vast zodat hij niet kan wegrollen. Trek met de houten lat een rechte lijn van het ene uiteinde van de paal naar het andere. Zaag nu met de kettingzaag langs de lijn om de paal te halveren.
Nu kan je de zandbak in elkaar zetten. Leg de twee gehalveerde palen parallel op de gewenste plek en plaats twee andere palen in een hoek van 90° op de beide onderste. Schroef ze met houtschroeven vast en herhaal deze stappen tot je alle palen gebruikt hebt. Er liggen nu aan elke kant drie palen op elkaar.
Leg nu de vlonderplanken als zitbanken op de twee bovenste palen. Bevestig ze eveneens met houtschroeven.
Met waterdoorlatende onkruid- of zandbakfolie hou je het speelzand gescheiden van de bodem.
De folie beschermt ook tegen insecten en wortels die van onderaf in de zandbak zouden geraken. Het zand blijft proper, want het wordt niet vermengd met kiezelzand en aarde.
Nu moet je de zandbak alleen nog maar met zand vullen en dan: spelen maar!
Een propere zandbak: Kinderen hebben de gewoonte alles in hun mond te steken, en de zelfgebakken ‘zandkoekjes’ moeten natuurlijk ook geproefd worden. Het is daarom belangrijk dat de zandbak proper en hygiënisch is.
Vuil, regen en bladeren die op het zand terechtkomen, kunnen bacteriën verspreiden. Ook honden en katten houden van een berg zand om er hun behoefte in te doen – of gewoon om erin te spelen. Koop of maak een afdekking voor de zandbak en zorg er zo voor dat het zand niet vroegtijdig vervuild raakt.
Om hygiënische redenen raden we bovendien aan om het speelzand in de zandbak regelmatig te vervangen.