Groene tip
Vurenhout, dennenhout, grenenhout of Douglas zijn geschikte houtsoorten voor een voetbaldoel. Als je je eigen voetbaldoel maakt, gebruik je bij voorkeur onbehandeld, inheems hout en een milieuvriendelijke houtbeschermende olie.
Veel kinderen vinden het geweldig om een doel in hun eigen tuin te hebben. Ontdek hoe je zelf een voetbaldoel maakt!
01.10.2024
Tegenwoordig zijn de meeste voetbaldoelen gemaakt van licht, robuust aluminium. Vroeger was dat nog helemaal anders. Toen waren de meeste voetbaldoelen gemaakt van hout.
Voor een privétuin is het nog steeds een goed idee om een houten voetbaldoel te maken voor kinderen en volwassenen: Het is namelijk duurzaam, bespaart grondstoffen en je kan het hout uitstekend op je werkbank thuis bewerken. Dit doe-het-zelfproject is gegarandeerd een voltreffer!
Om zelf een voetbaldoel te maken, heb je hout met de juiste afmetingen en het juiste gereedschap nodig. Maak meteen een boodschappenlijstje en haal alles wat je nodig hebt voordat je begint met bouwen.
Groene tip
Vurenhout, dennenhout, grenenhout of Douglas zijn geschikte houtsoorten voor een voetbaldoel. Als je je eigen voetbaldoel maakt, gebruik je bij voorkeur onbehandeld, inheems hout en een milieuvriendelijke houtbeschermende olie.
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding.
Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een snoeizaag werkt. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, handschoenen enzovoort. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is.
Op verzoek maakt je STIHL dealer je machines met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat persoonlijke beschermingsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Het maken van een voetbaldoel is een project voor gevorderden en vergt wat tijd, maar het resultaat mag dan ook worden gezien. In onze onderstaande instructies leggen we je stap voor stap uit hoe je een DIY-voetbaldoel kunt maken!
Zaag eerst met een kettingzaag, zoals de STIHL MSA 70, de dwarslat voor het doel en de twee balken op maat. Zaag vervolgens de bovenste en onderste zijlatten op maat. Daarna zaag je de achterste steunlatten en de onderlat op de juiste lengte.
Schuin nu de bovenste en onderste zijlatten aan de uiteinden af onder een hoek van 15 graden. Ga op dezelfde manier te werk met de achterste steunbalken boven en onder.
Schuur alle houten onderdelen grondig met de multischuurmachine, zodat het doel geen scherpe randen of splinters meer heeft. Behandel daarna alle houten onderdelen afzonderlijk met houtbeschermende olie en laat ze drogen volgens de instructies op de verpakking.
Boor eerst de gaten voor om splinters te voorkomen. Schroef nu de latten van bovenaf met elk twee houtschroeven aan de beide balken vast. Bij het bevestigen van de balken worden ze ook diagonaal van onder naar boven vastgeschroefd met een lange houtschroef.
Vervolgens worden de balken gestabiliseerd met metalen hoeken. Elke metalen hoek wordt met 4 houtschroeven aan de binnenkant van het doelframe vastgeschroefd. Verder schroef je de bovenste en onderste zijlatten aan de achterste steunbalken vast met telkens twee houtschroeven. Alle onderdelen zijn met de schuine kanten zijn uitgelijnd en vormen een open trapezium.
Monteer nu de scharnieren voor de zijdelen aan de onderkant van de binnenzijde van het doel en schroef de zijdelen eraan vast.
Nu kan je beide zijdelen openen en het DIY-voetbaldoel opstellen. Plaats de onderlat vlak tegen de achterkant van de zijkant.
Teken de omtrek van de onderlat op de binnenkant van de steunbalk. Boor met de boor van 10 mm een gat in het midden van de getekende omtrek waar de houten deuvel komt – ongeveer tot de helft van de dikte van de steunbalk. Herhaal dit aan de andere kant van de onderlat.
Zet nu de onderlat op de werkbank vast en zorg ervoor dat een uiteinde lichtjes uitsteekt. Teken met een geodriehoek en potlood 2 snijdende lijnen op het afgezaagde uiteinde. Boor op het snijpunt van de lijnen een gat voor de vrije (niet-verlijmde) kant van de houten deuvel met een boor van 10 mm, iets meer dan de helft van de lengte van de deuvel.
Lijm nu houten deuvels aan beide uiteinden van de onderlat. De passende gaten hiervoor heb je al in stap 7 geboord.
Monteer de beugels voor de grondankers (hoekankers) aan de buitenkant onderaan de voorste balken en de achterste steunbalken. Bevestig ook de onderlat met de houten deuvels rechts en links aan de achterste steunbalken om je voetbaldoel te maken.
Hang het net losjes over het doel. Draai de schroefhaken op een afstand van ca. 20 centimeter aan alle latten van het doel en hang het net op om het zelfgemaakte voetbaldoel compleet te maken.
Voordat het voetbaldoel correct kan worden gebruikt, moet je het gazon voorbereiden en het op een maaihoogte van ongeveer 3 centimeter maaien met een grasmaaier, zoals met een STIHL RMA 448 V. Voor een bijzonder nauwkeurig maairesultaat is de volautomatische robotmaaier iMOW® ideaal, die het maaien voor jou doet. Zet het doel op zijn definitieve plaats en zet hem vast met de grondankers die je in de grond klopt.
Nu hoef je alleen nog maar de doellijn te markeren met de markeerspray ECO en de bal eventueel op te pompen met een ballenpomp. Klaar!
Instructies downloaden en meenemen
Hieronder kan je een handige handleiding voor het houten voetbaldoel downloaden, uiteraard met de volledige lijst voor materialen en gereedschappen.
Een houten voetbaldoel vergt meer onderhoud en is minder robuust dan een voetbaldoel van aluminium of staal.
Het voordeel is echter dat het zuiniger en duurzamer is. Bovendien kan je de eventuele houtresten later nog gebruiken en geld besparen.
Zowel een gekocht als een zelfgemaakt voetbaldoel is geschikt voor de tuin. Je kan kiezen uit de meest uiteenlopende afmetingen en tussen zowel verplaatsbare als vaste doelen.
Het voetbaldoel voor kinderen in ons voorbeeld is 1,6 meter hoog en 2,4 meter breed. Je kan ook andere afmetingen gebruiken, zoals de afmetingen die worden gebruikt bij jeugdvoetbal van 5 x 2 meter.
Een officieel voetbaldoel dat ook de professionele voetballers gebruiken, heeft een hoogte van 2,44 meter en een breedte van 7,32 meter.