Een tomatenkas biedt ideale omstandigheden voor het kweken van tomaten uit je eigen tuin. Onze gids laat zien hoe dat lukt.
01.07.2024
Rijpe, sappige tomaten mogen niet ontbreken in een eigen moestuin. Door zelf een tomatenkas te bouwen, geef je de planten optimale groeiomstandigheden. Het dak beschermt de tomatenplanten tegen wind en regen en het broeikaseffect zorgt voor een warm klimaat.
Hoe je zelf een tomatenkas bouwt en wat je daarvoor nodig hebt, lees je ook in onze handige instructies die je kan downloaden. Gewoon afdrukken – dan heb je de belangrijkste informatie bij de hand tijdens het bouwen.
Voordat je begint zelf een houten tomatenkas te bouwen, kan je best alle benodigde materialen en gereedschap klaarleggen – bijvoorbeeld een accukettingzaag en een accusnoeizaag.
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding.
Draag bij het werken met de machines van STIHL altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is.
Op verzoek maakt je STIHL dealer je machines met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Zodra je je persoonlijke beschermingsmiddelen hebt aangetrokken en je materialen en gereedschap klaarliggen, kan je beginnen.
Meet je houten onderdelen op en markeer de gewenste lengtes. Snij ze nu met een snoeizaag (bijv. STIHL GTA 26) op maat.
Teken bij je houten stijlen een hoek van 45° af met behulp van een geodriehoek en zaag de stijlen schuin af langs de markering.
Nu is het tijd om de houten onderdelen glad te schuren en je eigen tomatenkas in elkaar te zetten. Schuur alle houten delen zorgvuldig, zowel aan de gladde kanten als aan de randen.
Smeer je houten onderdelen in met een milieuvriendelijke olie en laat ze drogen volgens de instructies van de fabrikant – meestal minstens 24 uur.
Lijn de houten delen uit om te beginnen met de dakconstructie voor je zelfgemaakte tomatenkas. Schroef eerst de 5 latten voor de onderste dakconstructie (3x lang, 2x kort) vast met de accuboormachine.
Uit in totaal vier korte delen bouw je twee hoekstukken voor de bovenste dakconstructie. Deze twee hoekstukken schroef je vervolgens vast aan het lange hout.
Zet de twee zijdelen voor je tomatenkas in elkaar met telkens 2 lange en 4 korte planken.
Plaats de zijdelen rechtop en leg de lange lat op de rand. Je kan nu alle lange latten zo vastschroeven dat ze de zijwanden van je zelfgemaakte tomatenkas verbinden.
Het dak van je zelfgemaakte tomatenkas ontbreekt nog. Plaats de onderste dakconstructie uit stap 1 met behulp van een ladder op je kas en schroef hem vast.
Plaats nu ook de bovenste dakconstructie uit stap 2 op je kas en schroef hem vast.
Leg de tomatenkas op z'n zij en schroef de vloer eronder vast – nu staat je tomatenkas op een stevig fundament.
Schroef nu de zwenkwielen aan de vloer van de kas, zodat je deze later gemakkelijk naar een geschikte plaats kan rollen.
Boor gaten van 1 cm in de vloerplanken van je tomatenkas om water af te voeren.
Breng nu de vijverfolie aan en niet deze vast.
Boor ook gaten in de vijverfolie op de plekken met openingen in de vloer. Plaats kunststof leidingstukken aan de achterkant en steek deze van binnenuit door de box omlaag, zodat ze door de gaten in de folie passen. Zo kan het water uit je zelfgemaakte tomatenkas later gemakkelijk weglopen.
Bevestig nu de platen van plexiglas op het dak en aan de achterkant van je zelfgemaakte tomatenkas. Voor het afdichten is helder silicone geschikt.
Je gebruikt een tomatenkas correct door de tomatenplanten bij een optimale temperatuur beschermd te laten groeien. Hiervoor moet je de kas op een plek met halfschaduw, beschut tegen de wind, zetten en veilig bevestigen – bijvoorbeeld door de remmen van de zwenkwielen correct in te stellen.
De tomatenkas moet open kunnen, zodat je hem vooral in de zomer goed kan ventileren. Het vocht dat door de verdamping ontstaat, mag zich niet ophopen.
Het beste gebruik je een UV-bestendige vijverfolie, zodat de planten onder het zelfgemaakte tomatendak beschermd zijn tegen vocht en kou.
Een plek in de halfschaduw bij de huismuur is een goede locatie voor je zelfgemaakte tomatenkas. Tomaten vinden het weliswaar prettig als het licht en warm is, maar het mag niet te heet worden onder het tomatendak.
Plexiglas is heel geschikt om zelf een tomatendak te maken. Het dak moet in ieder geval transparant zijn, zodat de tomaten voldoende zonlicht krijgen.
Een tomatenkas – zelf gebouwd of gekocht – moet ongeveer 2,00 tot 2,20 meter hoog zijn, want tomaten zijn hooggroeiende planten en de vaste planten hebben voldoende ruimte nodig.