Zelf een tuintafel maken in 7 stappen

Een zelfgemaakte tuintafel is mooi, praktisch én uniek! Zelf een houten tuintafel maken? Wij tonen stap voor stap hoe je dat doet!

Zelfgemaakte tuintafel tussen houtspaanders op het gazon

Tuintafel maken: kies het juiste hout

Bepaal welke houtsoort het meest geschikt is voor je toekomstige tuintafel. De volgende vragen helpen je daarbij:

 1. Waar komt je tuintafel precies? In de openlucht of overdekt?
 2. Welke houtkleur past harmonieus in het totaalbeeld van je tuin?
 3. Hoe onderhoudsvriendelijk is de gewenste houtsoort?
 4. Hoe groot moet je tuintafel zijn? 
 5. Wat is je budget?

Elk hout heeft zijn voor- en nadelen. Zo is hout van bepaalde naaldbomen bijzonder weerbestendig, maar het kan ook hars afscheiden en je moet het dus op de juiste manier behandelen. Zorg er in dit geval voor dat je het tijdig impregneert en tegen blauwschimmel beschermt. Hout van loofbomen zoals acacia is daarentegen minder gevoelig en gemakkelijker te onderhouden. Voor een rustieke tuintafel zijn bijvoorbeeld douglasspar, acacia, den en lork zeer geschikt.

Arbeider in veiligheidskleding met STIHL kettingzaag met Light 04 zaagblad zaagt een boomstam in het bos

Tuintafel van hout zelf maken: veiligheidskleding

Je veiligheid komt op de eerste plaats. Bescherm jezelf altijd wanneer je met een kettingzaag werkt.

Draag een veiligheidsbril en bescherming tegen lawaai, zoals oordopjes. Bescherm handen, benen en voeten met stevige werkhandschoenen, een broek met beschermende inzetstukken en laarzen met snijbescherming. Alle informatie over je persoonlijke veiligheidsuitrusting vind je hier.

Zelf een tuintafel maken, dit heb je nodig:

Illustratie: hout, STIHL kettingzaag, boormachine, zaagbok, duimstok, spanband, markeerkrijt

Materiaal

 • Voor het tafelblad: 2 planken (minstens 30 cm breed, lengte afhankelijk van de gewenste tafellengte)
 • Voor de tafelpoten: rondhout (ca. 20 cm diameter, zonder schors)
 • Voor de verbindingssteun: rondhout (ca. 10 cm diameter, zonder schors, lengte afhankelijk van de gewenste tafellengte)
 • 16 houtschroeven

Gereedschap

 • Kettingzaag
 • Boormachine met houtboor
 • (Accu-)schroevendraaier
 • Zaagbok
 • Spanband
 • Markeerkrijt
 • Duimstok/meetlint

Tip van de STIHL professional: Verwijder de schors van de stammen met een schilschop. Als je geen schilschop hebt, kan je het hout ook ontschorst kopen.

Zelf een tuintafel maken:

De buitenste houtlaag wordt van een stuk boomstam verwijderd met een STIHL MS 170 benzinekettingzaag

Stap 1: bereid de tafelpoten voor

De tafelpoten worden gemaakt van meerdere op elkaar gestapelde stukken rondhout. Het aantal stukken boomstam hangt af van de gewenste hoogte van je tuintafel.

Werk de zijkanten van de stukken bij met de kettingzaag zodat ze goed op elkaar passen en voldoende steun bieden.

Zet daarvoor een boomstam rechtop. Bevestig hem met een spanband aan een stabiel object, bijvoorbeeld een metalen standaard. Begin bovenaan te zagen. Zaag zo recht mogelijk naar beneden aan twee tegenover elkaar liggende zijden en verwijder aan elke zijde een dunne laag hout (zie foto).

Zaag echter niet helemaal tot het einde van de stam, zodat de kettingzaag de grond niet raakt.

Stap 2: zaag de tafelpoten op maat

Leg de stukken boomstam op de grond. Zorg ervoor dat ze tijdens de verdere bewerking niet kunnen wegrollen en zet ze vast met houten wiggen.

Maak de vorige zaagsneden indien nodig recht door met de zaag langs het oppervlak van de stam te gaan.

Verdeel het hout nu in afzonderlijke stukken waarvan je later de poten van je tuintafel maakt. Meet hoe lang elk stuk moet zijn en zaag het van de stam af.

Persoon in veiligheidskleding zaagt een stuk stam op lengte met een STIHL MS 170 benzinekettingzaag

Tip van de STIHL professional: Let er bij het op lengte zagen op dat de kettingzaag de grond niet raakt, anders kan de machine voortijdig verslijten. Zaag het rondhout door tot ongeveer driekwart van zijn diameter. Draai de stam daarna om en zaag hem op dezelfde plaats aan de andere kant door.

Voor de tuintafel in onze handleiding stapelen we per tafelpoot drie stukken op elkaar die steeds korter worden:

 • 2 stukken van 60 cm
 • 2 stukken van 55 cm
 • 2 stukken van 50 cm

De lengte verschilt om puur optische redenen. Tafelpoten van zes even lange stukken kunnen ook. Als je zelf een tuintafel bouwt, kan je hier creatief zijn en zelf het eindresultaat bepalen!

Stap 3: zaag het tafelblad en de verbindingssteun op maat

Voor het tafelblad heb je twee even lange planken nodig.

Om ze in te korten bevestig je de eerste plank met een spanband op de zaagbok. Markeer de zaagsnede met markeerkrijt en zaag het overtollige stuk af met de kettingzaag. Doe hetzelfde met de tweede plank.

Voor meer stevigheid raden wij aan om een verbindingssteun aan te brengen tussen de twee tafelpoten. Die moet ongeveer even lang zijn als het tafelblad. Zaag het hout voor de verbindingssteun op dezelfde manier op lengte als het tafelblad.

Een stuk hout wordt gemarkeerd met krijt en een duimstok

Stap 4: zaag een inkeping voor de verbindingssteun

In deze stap pas je de onderste stukken rondhout van de tafelpoten aan de vorm van de verbindingssteun aan.

Leg de twee onderste stukken rondhout op de grond en leg de verbindingssteun er in het midden op. Maak met de kettingzaag een markering links en rechts van de verbindingssteun. Leg de verbindingssteun weg en zaag een V-vormige snede in elk rondhout. Maak de inkeping met de kettingzaag zo rond mogelijk, zodat de verbindingssteun stevig in de tafelpoten verankerd is.

We raden aan de verbindingssteun steeds opnieuw in de inkeping te leggen om de pasvorm te controleren. Als hij goed vastligt, herhaal je de werkwijze met de middelste stukken rondhout.

Stap 5: bereid het monteren voor

Als alle onderdelen klaar zijn, kan je de tuintafel in elkaar zetten.

Begin met de tafelpoten en stapel de verschillende elementen op elkaar: stapel de stukken rondhout van lang naar kort op elkaar tot de gewenste tafelhoogte. Kijk naar de lengte van het tafelblad en blijf 2 tot 3 cm van de rand weg, zodat het tafelblad aan de uiteinden wat uitsteekt.

Breng de verbindingssteun aan tussen de tafelpoten.

Stap 6: monteer de tafelpoten

Bevestig nu de onderdelen van je zelfgemaakte tuintafel met houtschroeven. Om ze diep genoeg in het hout te kunnen schroeven raden wij aan om met een houtboor passende gaten voor te boren.

Werk van onder naar boven: schroef eerst de middelste stukken rondhout vast op de onderste en schroef daarna de bovenste stukken rondhout vast op de middelste.

Monteer de tafelpoten en schroef ze vast

Stap 7: monteer het tafelblad

Schroef tot slot het tafelblad vast op de poten. Voor de stevigheid raden wij aan om elke plank met twee houtschroeven per kant vast te schroeven.

Het tafelblad wordt op de tafelpoten bevestigd

Zelf een tuintafel maken: onderhoud

Bijna klaar! Nu alleen nog de finishing touch: behandel je zelfgemaakte tuintafel met de juiste verzorgingsproducten. Regelmatig onderhoud beschermt je tuinmeubilair tegen gebruikssporen, verkleuring en aantasting door schimmel. Afhankelijk van de gekozen houtsoort zijn olie, was of houtlazuur hiervoor geschikt.

De doeltreffendheid van verzorgingsoliën en lazuren neemt mettertijd af. Reinig en onderhoud het hout daarom meermaals per jaar zodat je tuintafel optimaal beschermd is en lang meegaat. Wij raden aan om de tuintafel minstens één keer per jaar met onderhoudsproducten te behandelen.

Je zelfgebouwde tuintafel is nu klaar voor gebruik!  Om aan te relaxen of als terrastafel: ze komt overal van pas en door haar tijdloze ontwerp is ze een blikvanger.

Samenvatting: zelf een tuintafel maken

 • De plaats waar de tafel komt, de afmetingen en je budget bepalen de houtsoort waaruit je de tafel maakt.
 • Werk alleen als je geschikte veiligheidskleding draagt!
 • Zorg ervoor dat je kettingzaag bij het zagen de grond niet raakt, anders kan ze voortijdig verslijten.
 • Onderhoud je afgewerkte tuintafel met houtolie, was of lazuur om ze tegen verkleuring en schimmelvorming te beschermen.