De gevel van je huis reinigen: laat de buitenkant van je huis weer stralen

Houd je buitengevel in goede staat met regelmatige gevelreiniging. Wij laten je zien hoe je dit snel en effectief doet.

Een man die voor een wit huis staat, bereidt zich voor om de gevel te reinigen met een STIHL hogedrukreiniger

Niets is zo sterk blootgesteld aan invloeden van buitenaf als de gevel van je huis. Regen, stof en vuil werken in op het oppervlak en ook UV-stralen, hitte en vorst hebben een impact. Na verloop van tijd vormen zich zichtbare sporen die niet alleen van invloed zijn op de schoonheid, maar ook op de conditie van je huis. Dit wordt tegengegaan door grondige gevelreiniging en onderhoud en kan moeiteloos worden uitgevoerd met eenvoudige huishoudelijke reinigingsmiddelen en een hogedrukreiniger.

De buitenmuur van je huis schoonmaken: verschillende soorten buitenoppervlakken

Voordat je de hogedrukreiniger uit de garage haalt, moet je de gevel zorgvuldig inspecteren. Ten eerste is het soort oppervlak belangrijk, want voor elk materiaal is een andere aanpak van de reiniging nodig. De staat van de buitenwand moet ook in overweging worden genomen en oude en beschadigde gevels mogen alleen worden gereinigd na overleg met specialisten.

Een huis met een gevel van baksteen

Bakstenen en metselwerk schoonmaken

Bakstenen en klinkers worden bij zeer hoge temperaturen gebakken, waardoor de poriën van de stenen dichtgaan en ze zeer weinig vocht of vuil absorberen. Hun buitenkanten zijn extreem veerkrachtig en duurzaam, dus met regelmatig onderhoud en gevelreiniging kan je dit natuurlijke materiaal er jarenlang geweldig laten uitzien. Gelukkig zijn bakstenen en metselwerk daartussen gemakkelijk schoon te maken, zodat vuil snel kan worden verwijderd.

Hard gebrande bakstenen kunnen met een hogedrukreiniger snel en effectief worden gereinigd.

Zorg er wel voor dat de gevel gemaakt is van hard gebrande stenen en niet van een ander type baksteen. Waar de eerstgenoemde bestand is tegen een waterdruk tot 200 bar, kunnen zachtere bakstenen breken onder hoge druk. Wees ook extra voorzichtig als er sprake is van losse bakstenen of beschadigde voegen.

Gebruik de borstel niet in een cirkelvormige beweging bij het reinigen van een gevel, omdat dit de beschermlaag op de bakstenen kan beschadigen.

Een gepleisterde gevel wordt gereinigd met een hogedrukreiniger

Pleisterwerk reinigen

Vooral poreuze en ruwe buitenkanten zijn gevoelig voor stof en roet. Door regen wordt dit vuil ingegraven in uitsparingen en kan het niet eenvoudig worden verwijderd. Hogedrukreiniging is hier dan een uitstekende optie. 

Stabiele kalk- en cementpleistergevels zijn perfect geschikt om met water onder druk te worden gereinigd, hoewel het belangrijk is om niet te lang op één plek te werken, omdat de impact van het water ertoe kan leiden dat verf en materiaal worden verwijderd. Een vlakstraalsproeier helpt het materiaal te beschermen.

Composiethars is echter gevoelig voor hogedrukreiniging. Test daarom eerst op een onopvallende plaats, met lage druk en voldoende afstand, of een hogedrukreiniging de gevel zal beschadigen. Voorzichtig reinigen wordt met name aanbevolen als er een thermisch isolatiecomposietsysteem (TICS) onder de buitenlaag aanwezig is: reinig de composiethars- en geïsoleerde buitenkanten met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel.

Na verloop van tijd kunnen pleister en verf gaan kruimelen, verkalken of afschilferen. Controleer de gevel op stabiliteit en scheuren door deze af te vegen om schade tijdens het reinigen te voorkomen. Door te kloppen kun je eventuele holtes opsporen. Als je beschadigde plekken in een gevel ontdekt, begin dan niet met schoonmaken: het is tijd voor een nieuwe coating of renovatie.

Een man die een hogedrukreiniger met roterende wasborstel gebruikt om een houten gevel te reinigen

Houten gevels reinigen

Houten bekleding moet af en toe worden gereinigd. Behandeld hout is beschermd tegen weersinvloeden en vocht en moet regelmatig worden ontdaan van vuil. Natuurlijke houten gevels zijn ook gevoelig voor vergrijzing. Als je dit niet graag hebt, kan je de grijze 'sluier' met grondige reiniging verwijderen.

Met een hogedrukreiniger kunnen, afhankelijk van het type hout, goede resultaten worden behaald. Voordat je een houten gevel reinigt, moet je ervoor zorgen dat de bekleding volledig afgedicht is en dat de isolatie erachter door water en druk onbeschadigd blijft. Reinig houten gevels uit voorzorg met de hand.

Gebruik de roterende sproeier niet, omdat de harde waterstraal hierdoor het oppervlak van het hout kan beschadigen. Houd het mondstuk van het gereedschap op een goede afstand (ongeveer 25 cm) en begin met een lage werkdruk, die je indien nodig kan verhogen:

 • Hardhout van loofbomen zoals robinia en eikenhout is bestand tegen een maximale waterdruk van 110 bar.
 • Zachthout van naaldbomen zoals spar en lariks kan een waterdruk van ongeveer 50 bar aan.

Werk tot de hele gevel een uniforme kleur heeft en laat het hout dan drogen. Het resultaat is dat je houten gevel in zijn oorspronkelijke kleur glanst. Tijdens het reinigen wordt de bovenlaag van het hout verwijderd, waardoor een ruw en kwetsbaar oppervlak ontstaat. Het is in deze toestand bijzonder gevoelig voor vocht en vuil, dus moet het goed worden verzegeld.

Algemene tips voor het reinigen van de gevel

 • Een hogedrukreiniger mag niet worden gebruikt bij regen of in een vochtige omgeving.
 • Voor veilig werken op hoogte heb je een tweede persoon nodig die de ladder vasthoudt.
 • Sluit ramen en deuren. Dek de lichtschakelaars en stopcontacten af.
 • Ruim planten en decoraties op.
 • Test het reinigingsmiddel en de waterdruk op een onopvallende plaats.
 • De beste tijd om je gevel te reinigen is op een lente- of herfstdag, wanneer het zonnig is, maar niet te warm, omdat dit het droogproces versnelt. Het is ook handig om na een regenbui schoon te maken, omdat de wanden dan al nat zijn en het zachte vuil er gemakkelijker af komt.
Een man die op een terras staat en de gevel van een huis schoonmaakt met een STIHL hogedrukreiniger

Gevels reinigen: hogedrukreiniger

Hogedrukreinigers zijn een effectieve manier om je huis een nieuwe glans te geven. Door de hoge waterdruk wordt zelfs het hardnekkigste vuil met weinig tijd en inspanning verwijderd. Ook kunnen vele reinigingstaken alleen met water en druk kunnen worden uitgevoerd.

Reiniger voor stenen en gevels CS 100
Reiniger voor stenen en gevels CS 100Schoonmaakmiddelen / onderhoudsmiddelen
Sterke steen- en gevelreiniger
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
€ 24,00
hogedrukreiniger RE 120
RE 120Hogedrukreinigers
Krachtige hogedrukreiniger voor privégebruik
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
€ 419,00
hogedrukreiniger RE 130 PLUS
Actie
RE 130 PLUSHogedrukreinigers
Krachtige hogedrukreiniger voor huis en tuin
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
Vanaf
€ 489,00

Indien nodig kan je de reinigingskracht van het water verhogen door een reinigingsmiddel toe te voegen. Controleer vooraf of de buitenkant van je huis gevoelig reageert op zuur. Zo mogen bijvoorbeeld alleen neutrale of alkalische reinigingsmiddelen worden gebruikt voor natuursteen gevels en pleisterwerk. Gebruik om het milieu te beschermen biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen die bestaan uit plantaardige ingrediënten. Met de STIHL CS 100 steen- en gevelreiniger ben je op de goede weg. Deze reiniger is biologisch afbreekbaar en verwijdert op betrouwbare wijze hardnekkige groene afzettingen, opgehoopte uitlaatgassen, vuil en stof.

Gevels reinigen met een hogedrukreiniger

Stap 1: voorbehandeling

Gebruik de hogedrukreiniger om de gevel te bevochtigen en grof vuil van de muur te verwijderen. Gebruik de STIHL RA 110 oppervlaktereiniger voor gevels die niet kwetsbaar zijn. Het opzetstuk reinigt horizontale en verticale oppervlakken snel en zonder spatten. Bovendien kan de waterdruk op de oppervlaktereiniger direct worden ingesteld om hem aan te passen aan de gevoeligheid van het te reinigen oppervlak.

Stap 2: inweken

Breng het reinigingsmiddel met de hogedrukreiniger over een groot oppervlak aan en laat het enkele minuten inwerken, maar niet volledig laten drogen.

Stap 3: schrobben

Schrob de muur zo nodig met een wasborstel.

Stap 4: afspoelen

Spoel het vuil en schuim van de gevel met de oppervlaktereiniger. Werk van boven naar beneden – dit voorkomt dat vuil op oppervlakken terechtkomt die al gereinigd zijn.

Gevels reinigen: huishoudelijke schoonmaakmiddelen

Warm water, een schrobborstel en zacht zeepsop of afwasmiddel zijn alles wat je nodig hebt om kleine oppervlakken en lichte vervuiling aan te pakken. STIHL steen- en gevelreiniger kan ook handmatig worden aangebracht met behulp van een drukspuit.

Een persoon giet STIHL gevelreiniger van de jerrycan in een spuitfles op een houten tafel

Gevels reinigen zonder hogedrukreiniger

Stap 1: oppervlak vochtig maken

Besproei de gevel met een tuinslang om deze te bevochtigen.

Stap 2: reinigingsmiddel aanbrengen

Verdeel het reinigingsmiddel gelijkmatig over de muur van het huis. Dit is gemakkelijker als je een sproeier gebruikt.

Stap 3: de gevel van je huis schoonmaken

Borstel en schrob het oppervlak van boven naar beneden en spoel het vervolgens met schoon water af.

Organisch vuil van de buitenkant van je huis verwijderen

Klimplanten, algen en vogelpoep zijn vervelend en kunnen de buitenkant van je huis blijvend beschadigen. Om organisch vuil van buitenmuren permanent te verwijderen, heb je de juiste technologie en geschikte reinigingsmiddelen nodig.

Samenvatting: de gevel van je huis reinigen

 • Regelmatige en grondige gevelreiniging houdt je huis in goede staat en laat het er geweldig uitzien.
 • Sommige geveltypes kunnen met een hogedrukreiniger worden gereinigd en andere met de hand.
 • Intacte baksteen-, pleister- en houten gevels zijn bestand tegen waterdruk. Een behoedzame handmatige aanpak wordt aanbevolen voor delicate composiethars en TICS. Beschadigde en oude gevels mogen alleen worden gereinigd na overleg met specialisten.
 • Warm water, een schrobborstel en zacht zeepsop of afwasmiddel zijn alles wat je nodig hebt om kleine oppervlakken en lichte vervuiling aan te pakken.
 • Gebruik biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen om de impact op het milieu te beperken. De STIHL CS 100 steen- en gevelreiniger is milieuvriendelijk en kan worden gebruikt met een hogedrukreiniger of om met de hand schoon te maken.
 • Organisch vuil, zoals klimplanten en algen, kan de buitengevels beschadigen.
 • Om klimop permanent te verwijderen, moet je eerst alle takken en verankeringswortels van de gevel losmaken of afsnijden. Trek vervolgens de plantenwortels uit de grond en laat ze uitdrogen.
 • Algen ontwikkelen zich gemakkelijk op vochtige oppervlakken en TICS-gevels zijn bijzonder gevoelig. Gebruik gevelreiniger of sodakristallen om afzettingen van algen te verwijderen. Draag altijd een veiligheidsbril bij het gebruik van sodakristallen, omdat deze irriterend zijn.
 • Vogelpoep kan snel worden verwijderd met een hogedrukreiniger of gewoon met water en zachte zeep.