Tuintegels schoonmaken: handige tips voor schone paden

Verwijder alledaags vuil heel eenvoudig. We laten je zien hoe je paden en opritten rond je huis effectief kan reinigen.

Een man die de tegels voor zijn huis schoonmaakt met een STIHL RE 110 hogedrukreiniger

Tuintegels schoonmaken: hogedrukreiniger

Hogedrukreinigers zijn een effectieve manier om vuil en onkruid van je voetpaden te verwijderen. De hoge waterdruk lost zelfs het hardnekkigste vuil op en reinigt steen voor steen snel en grondig. Een hogedrukreiniger is bijzonder effectief op grote oppervlakken: het werk gaat snel en soepel.

Enkele algemene tips voor het werken met een hogedrukreiniger:

 • Niet alle tuintegels kunnen met een hogedrukreiniger worden gereinigd. Beton- en hardstenen tegels kunnen met een lage waterdruk worden gereinigd, bijvoorbeeld met een oppervlaktereiniger. Reinig eerst als test een onopvallende plaats om te zien hoe de stenen reageren en of ze geschikt zijn voor reiniging met een hogedrukreiniger.
 • De oppervlaktereiniger werkt bijzonder behoedzaam en spatvrij, waardoor de omgeving schoon blijft tijdens het werk. Bij gebruik van de vlakstraalsproeier moet je ervoor zorgen dat er voldoende afstand is tussen het mondstuk en de tegels.
 • Werk niet onder regenachtige of vochtige omstandigheden.
Man verwijdert bladeren van tegels voor het huis met een STIHL BGA 57 accublazer

Stap 1: grof vuil verwijderen

Maak het te reinigen oppervlak vrij. Veeg vuil en bladeren weg voordat je met een hogedrukreiniger aan de slag gaat. Als je een bladblazer of een bladzuiger gebruikt, kan je de klus in een mum van tijd klaren.

Een borstel kan worden gebruikt om mos en onkruid te verwijderen van voegen tussen tegels

Stap 2: voegen van terrastegels reinigen

Verwijder mos en onkruid uit de voegen, want de wortels zullen de tegels blijvend beschadigen. Het gebruik van pesticiden op tegels is wettelijk verboden, omdat milieuschadelijke chemicaliën van daaruit in de bodem en het grondwater terecht kunnen komen en deze kunnen verontreinigen.

Voor voegen met gruis of zand kan je het beste werken met een voegenkrabber of een staalborstel. Voor open voegen kan ook een hogedrukreiniger worden gebruikt. Vul het uitgespoelde materiaal gewoon bij na het reinigen. Gesloten voegen kunnen eenvoudig met een hogedrukreiniger worden gereinigd.

Onkruid verwijderen met hogedrukreiniger

Het verwijderen van mos en onkruid uit voegen kan vervelend en tijdrovend zijn. Het gebruik van een hogedrukreiniger maakt het eenvoudiger: organisch materiaal kan alleen met waterdruk worden gereinigd om water te besparen, zonder toevoeging van reinigingsmiddelen. Dit betekent dat je jezelf en het milieu een plezier doet.

Het gebruik van een hogedrukreiniger voor onkruidbestrijding zorgt voor langdurige resultaten. De waterstraal dringt door tussen de afzonderlijke stenen en spoelt niet alleen de planten weg, maar ook hun zaden, waardoor de groei van onkruid wordt vertraagd.

Tegels in de tuin schoonmaken met een STIHL RE 110 hogedrukreiniger

Stap 3: reinig de tuintegels

Nu je het grove vuil en onkruid hebt verwijderd, is het tijd om de tegels schoon te maken.

Bij bijzonder sterke vervuiling gebruik je het reinigingsmiddel direct met de hogedrukreiniger en laat je het inwerken. De STIHL CS 100 steen- en gevelreiniger  verwijdert op betrouwbare wijze hardnekkige groene afzettingen, vuil van emissies, roet en stof. De reiniger is biologisch afbreekbaar en compatibel met elke STIHL hogedrukreiniger.

Na het reinigen van de tuintegels kan je met een bezem de lege ruimte in de voegen opvullen

Stap 4: voegen opvullen

Als er tijdens het reinigen te veel materiaal uit de voegen is gespoeld, moet je deze bijvullen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de tegels zich verplaatsen en er holtes ontstaan.

Schoonmaken van verharde paden: wettelijke eisen

Water dat wordt gebruikt om tegeks te reinigen, kan verontreinigd zijn met chemicaliën, zuren en andere verontreinigende stoffen. Deze mogen niet in de riolering of het grondwater terechtkomen. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, wordt de afvoer van afvalwater geregeld door wettelijke bepalingen. Deze kunnen lokaal verschillen en in geval van overtreding kunnen boetes worden opgelegd. Voordat je de tuintegels reinigt, dien je de geldende voorschriften dus te raadplegen bij je plaatselijke overheid.

Terrastegels schoonmaken: huishoudelijke producten

Als je geen steenreiniger bij de hand hebt, kan je in plaats daarvan eenvoudige huismiddelen gebruiken. Warm water, een zachte borstel en neutraal zeepsop zijn alles wat je nodig hebt om kleine oppervlakken te reinigen. Sodakristallen hebben ook bewezen dat ze vuil probleemloos te lijf gaan. Voeg nooit zelfgemaakte schoonmaakmiddelen toe aan je hogedrukreiniger. De hogedrukeenheid mag alleen met een geschikt reinigingsmiddel worden gevuld.

Tuintegels schoonmaken met soda

Een mengsel van sodakristallen en water is een effectief maar sterk alkalisch reinigingsmiddel. Het kan worden gebruikt voor bijzonder vuile betonstenen. Draag altijd een veiligheidsbril wanneer je met dit mengsel werkt, omdat sodakristallen de ogen kunnen irriteren. Zorg er ook voor dat je werkhandschoenen draagt.

 • De hoeveelheid mengsel die je nodig hebt, hangt af van het te reinigen oppervlak. Over het algemeen moet je 10 gram sodakristallen per liter water gebruiken. Verspreid het mengsel met een bezem over de tegels en laat het ongeveer 5 tot 6 uur inwerken. Spoel de oplossing met schoon water uit de hogedrukreiniger of tuinslang weg en zorg ervoor dat je voldoet aan de plaatselijke afvalwatervoorschriften.

Niet aanbevolen: tuintegels schoonmaken met azijn

Azijn is een populair huishoudelijk reinigingsmiddel voor het reinigen van diverse oppervlakken. Het is echter niet geschikt voor het reinigen van stenen om de volgende redenen:

 • Azijnzuur tast voegen tussen tegels aan en kan zo de ondergrond onder de tegels destabiliseren.
 • Azijn laat gemakkelijk vlekken achter en mag niet in contact komen met kalksteen. Dit betekent dat je geen azijn mag gebruiken bij het reinigen van betontegels of natuursteen.
 • Azijnzuur irriteert de luchtwegen en slijmvliezen, dus er bestaat een risico op chemische brandwonden bij onjuist gebruik of spatten.

Tuintegels reinigen: Bijzonderheden van beton en

Hoe je de tegels reinigt, hangt af van de staat waarin ze verkeren. Voordat je gaat schoonmaken, moet je controleren om welk materiaal het gaat.

Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen beton en natuursteen.

Houten meubelen op een ruim terras met betontegels in een grote groene tuin

Betontegels schoonmaken

Betontegels zijn de meest gebruikte stenen en verkrijgbaar in diverse vormen. Ze kunnen worden gereinigd met een oppervlaktereiniger. Om de compatibiliteit van het steenoppervlak te controleren, begin je met een lage waterdruk en verhoog je indien nodig.

Beton kan gereinigd worden met neutrale en alkalische reinigingsmiddelen. Maar het is gemaakt van zuurgevoelige kalksteen en kan beschadigd raken bij reiniging met middelen met een hoge zuurgraad.

Kalkaanslag verwijderen

Witte vlekken op betonnen stenen zijn heel  natuurlijk, maar sommige mensen vinden ze lelijk. Ze zijn kenmerkend voor pas gelegde stenen en niets anders dan overtollige kalk die uit het beton komt nadat het is blootgesteld aan regen en vocht. Deze vlekken kunnen heel eenvoudig en milieuvriendelijk worden verwijderd – met een bezem, water en indien nodig een neutraal reinigingsmiddel.

Twee houten strandstoelen op een terras van natuursteen

Natuursteen reinigen

Tegels van natuursteen als graniet, marmer, zandsteen of basalt zien er elegant en bijzonder hoogwaardig uit. Om het mooie uiterlijk van de natuursteen te behouden, mogen alleen pH-neutrale reinigingsmiddelen worden gebruikt. Zuur en oppervlakteactieve stoffen kunnen het natuurlijke materiaal beschadigen.

Tegels van hard gesteente, zoals graniet, basalt en kwartsiet maak je het best schoon met een hogedrukreiniger. Deze materialen zijn robuust en bestand tegen de hoge waterdruk. Ook paden met klinkers kunnen met een hogedrukreiniger worden gereinigd.

Voor zachtere materialen moet je voorzichtig te werk gaan: je blijft aan de zekere kant als je lauw water, een zachte borstel en een neutraal reinigingsmiddel gebruikt.

Samenvatting: tuintegels schoonmaken

 • Hogedrukreinigers zijn de meest effectieve manier om vuil en onkruid van je voetpaden te verwijderen.
 • Begin met een lage waterdruk en test of de stenen geschikt zijn voor hogedrukreinigers door ze eerst te reinigen op een onopvallende plaats.
 • Tegels van beton en harde steen zoals graniet, basalt en kwartsiet kan worden gereinigd met een oppervlaktereiniger. Zachte, poreuze natuurstenen moeten voorzichtig worden gereinigd met lauw water, een zachte borstel en een pH-neutraal reinigingsmiddel.
 • Beton en natuurstenen zijn zuurgevoelig en mogen niet met azijn worden gereinigd.
 • Om het milieu te beschermen, mag je alleen biologisch afbreekbare middelen gebruiken zoals STIHL CS 100 steen- en gevelreiniger.
 • Witte vlekken op tegels zijn natuurlijke kalkafzettingen, die vooral voorkomen in nieuwe stenen. Na één tot twee jaar verdwijnen ze vanzelf. Je kan dit proces versnellen door de stenen regelmatig te wassen met water, een bezem en, indien nodig, een neutrale reinigingsmiddel.
 • Gesloten voegen kunnen eenvoudig met een hogedrukreiniger worden gereinigd. Een voegenkrabber of staalborstel is geschikt voor voegen gevuld met gruis of zand, maar je kan ook een hogedrukreiniger gebruiken. Vul het uitgespoelde materiaal gewoon bij na het reinigen.
 • Neem bij het gebruik van reinigings- of onderhoudsproducten de plaatselijke voorschriften voor afvalwater in acht.
 • Als je geen steenreiniger hebt, gebruik dan een neutraal zeepsopje of, voor beton, een mengsel van sodakristallen en water. Zorg ervoor dat je een veiligheidsbril draagt, want spatten van soda kunnen de ogen irriteren.