Op hellingen maaien: zo onderhoud je optimaal gazons op hellingen

Bij veeleisende terreinen draait alles om de juiste machine en de juiste techniek. Hier leer je hoe je een helling kan maaien en optimaal kunt onderhouden.

Een man maait op een helling met een STIHL RM 756 GC benzinegrasmaaier

Overzicht: Op hellingen maaien

 • Wees extra voorzichtig en let goed op bij het maaien van een helling. Risico op letsel!
 • Controleer op voorhand de bodemgesteldheid en de hellingsgraad van de helling.
 • Maai met de zitmaaier in de lengte op vlakke hellingen van 10 graden of 17,6 procent.
 • Grasmaaiers kunnen hellingen tot 25 graden of 46,6 procent aan als je dwars maait.
 • STIHL robotmaaiers kunnen afhankelijk van het model hellingen tot 24 graden of 45 procent maaien.
 • Op hellingen die nog steiler zijn, gebruik je het best een grasmaaier voor steile hellingen, meestal een bosmaaier.
 • Volg de instructies in de gebruiksaanwijzing van de maaier op voordat je de maaier gebruikt.

Uitdagingen bij hellingen: Problemen bij het maaien op hellingen

Grasmaaien op hellingen vergt twee keer zoveel van mens en machine. Aan de ene kant moet je er altijd voor zorgen dat je veilig te werk gaat en aan de andere kant hangt het beste maairesultaat af van de gekozen machine.

De meest voorkomende problemen bij het maaien op hellingen doen zich voor wanneer de helling te steil is. Hierdoor kan je de controle over de maaier verliezen en ernstige ongevallen veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat je altijd alles onder controle hebt en veilig werkt, laten we je hieronder zien waar je op moet letten bij het maaien op hellingen en welke machine geschikt is voor steile hellingen.

Maaien op hellingen voorbereiden

Voor een optimale voorbereiding op het werk moet je de te maaien helling op voorhand goed bekijken en je vertrouwd maken met de eigenschappen van de helling. Let hierbij vooral op de hellingsgraad en de bodem, want bij het maaien op hellingen moet je voorzichtig en aandachtig te werk gaan.

STIHL tip voor professionals

Gebruik je smartphone om de hellingsgraad te bepalen. Installeer hiervoor een app die hellingen berekent. Leg een lange plank op de helling en plaats je smartphone erop. Zo kan je de hellingsgraad eenvoudig van je scherm aflezen.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je maaier voor de maximaal toegestane hellingsgraad. Volg deze instructies op om veilig te kunnen werken.

Controleer ook op voorhand je maaier grondig. Als je een maaier met een viertaktmotor gebruikt, moet je ervoor zorgen dat deze tijdens het gebruik voldoende wordt gesmeerd. Raadpleeg hiervoor de instructies in de meegeleverde gebruiksaanwijzing voor de verbrandingsmotor.

Als je gewone maaier niet geschikt is, moet je een maaier voor steile hellingen gebruiken, zoals een bosmaaier. Zo kan je zelfs op bijzonder steile hellingen veilig maaien.

Je veiligheid gegarandeerd: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een zitmaaier, grasmaaier of bosmaaier werkt. Denk hierbij aan een helm, gehoorbescherming, een snijbestendige broek, veiligheidslaarzen en nog veel meer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.

Op hellingen maaien: tips voor elke maaier

Met de volgende tips lees je hoe je optimaal op hellingen maait met elk gangbaar type maaier.

Maaien op hellingen met een grasmaaier

Afhankelijk van het model grasmaaier ligt de maximaal toegestane helling meestal tussen 17 en 25 graden ofwel tussen ongeveer 30 en ongeveer 46 procent. Met de volgende tips doe je alles goed. 

Een man maait op een helling met een STIHL RMA 448 TC accugrasmaaier
 • Maai altijd dwars op de hellingen. Begin op de steilere stukken onderaan. Zo draai je altijd de helling op en voorkom je dat de maaier versnelt en oncontroleerbaar wordt wanneer je aan het einde van de baan naar beneden draait.
 • Een uitzondering is maaien zonder opvangbak. Begin in dat geval bovenaan de grasheuvel om te voorkomen dat je uitglijdt over het vers gemaaide gras.
 • Als je de maaier met de hand duwt, is het risico op ongevallen hoger als je in de lengte maait, omdat de maaier naar je toe kan komen wanneer jehem de helling opduwt of van de helling afglijdt.
 • Maai alleen met je grasmaaier op een helling als het gras droog is om het risico op uitglijden te beperken.
 • Voor een optimale grip volg je niet het spoor van de maaier, maar ga je iets dieper en steun je op de helling. Met maaiers met draaibare handgrepen en grasmaaiers met wielaandrijving bespaar je kracht. Daarom zijn ze aan te bevelen.
Een vrouw maait op een helling met een STIHL RT 4082 zitmaaier

Maaien op hellingen met een zitmaaier

Als je op een helling maait met een zitmaaier, mag de helling om veiligheidsredenen niet steiler zijn dan 10 graden of 17,6 procent. Rijd alleen in de lengte over de helling – dus bergop en bergaf, anders loop je het gevaar dat de zitmaaier kantelt. Verander bovendien niet abrupt van snelheid of van richting. Bij het maaien op hellingen moet je een rustige en gelijkmatige rijstijl aanhouden.

Afhankelijk van de grootte van de helling kan het nuttig zijn om de opvangbak eerder en vaker dan normaal te legen. Zo is het gewicht altijd uitstekend verdeeld en heb je de beste rijomstandigheden. 

De iMOW® robotmaaier STIHL RMI 522 op een helling

Robotmaaiers op een helling laten maaien

Als je op een helling in je eigen tuin wilt maaien, kan je hiervoor ook gerust een robotmaaier gebruiken. STIHL iMOW® robotmaaiers zijn bijvoorbeeld geschikt voor hellingen tot 45 procent ofwel 24 graden. Raadpleeg eerst de gebruiksaanwijzing van je robotmaaier om te zien voor welke hellingen het model is ontworpen. Als je robotmaaier geschikt is om op hellingen te maaien, kan je rustig achterover leunen en het werk aan de robotmaaier overlaten. 

Maaien op steile hellingen met een bosmaaier

Heb je een grasmaaier nodig voor steile hellingen? Dan gebruik je het best een bosmaaier. Met de juiste werktechniek kan je het hellende gazon maaien met mooie resultaten. Maai dwars op de helling en begin onderaan.

Maai een strook dwars en zorg ervoor dathet maaisel aan de onderkant van de strook komt te liggen. Als je maaier met de klok mee draait, begin je rechtsonder op de helling en beweeg je naar links.

Ga vervolgens terug op de gemaaide strook en maai de strook erboven. Met deze techniek komt het maaisel altijd op de reeds gemaaide oppervlakken terecht, zodat je alle grassprieten probleemloos kunt bereiken.

Deze methode is het best bij het maaien van steile hellingen of bij het onderhouden van een gazon op een lastige helling. De precieze werkwijze om op hellingen te maaien met de bosmaaier bekijk je in de volgende video.