Graskanten maaien: de eerste stap naar een verzorgd gazon

Graskanten zijn een uitdaging voor elke grasmaaier. Bij ons vind je het juiste gereedschap om graskanten te maaien.

Graskanten rond een boom trimmen met een STIHL FSA 57 accukantenmaaier

Graskanten trimmen: basisprincipes van het maaien

Wie een gazon heeft met bloembedden ernaast of plantenbakken erop, wil dat de graskanten er even verzorgd uitzien als het gazon zelf.  Wij geven je praktische tips om de graskanten met het juiste gereedschap perfect te trimmen.

Eerst de kanten, daarna het gazon

Dit is onze eerste en meteen heel praktische tip voor het trimmen van graskanten: maai altijd eerst de kanten, daarna het gazon zelf. Met de grasmaaier ruim je nadien namelijk het maaisel makkelijk op.

Graskanten worden gemaaid met een STIHL HSA 26 gras- en buxusschaar op accu

Vergeet de randen niet: gereedschap om graskanten te trimmen

Hoe groot is het gazon? Wil je de graskanten elektrisch of met de hand trimmen? Dat bepaalt de keuze van het juiste gereedschap. Met een grastrimmer maai je snel en comfortabel grote oppervlakken. Groeit er alleen gras of staan er alleen kleine planten zoals bijvoorbeeld paardenbloem naast het gazon, dan is een lichte en handige grastrimmer ideaal. Als het te trimmen oppervlak groter is, heb je een krachtigere kantenmaaier nodig. Er bestaan grastrimmers en kantenmaaiers op benzine, met accu of elektrisch. Moet je slechts hier en daar een graskant trimmen, dan is de STIHL HSA 26 gras- en buxusschaar op accu een ideaal hulpmiddel. Gebruik ze met het opzetstuk voor het maaien van graskanten.

Graskanten trimmen met een STIHL HSA 26 gras- en buxusschaar op accu

Gras trimmen met een accugrasschaar

Met een accugrasschaar kan je de graskanten nauwkeurig trimmen.  Ze vergemakkelijkt en versnelt het werk aan graskanten, bloembedden, het terras of de rand van het huis. Let bij het snijden echter op een gelijkmatige beweging en snij altijd in dezelfde richting.

Hoe vaak moet je de graskanten maaien?

We raden je aan om graskanten te maaien als vast onderdeel van de maairoutine, dat wil zeggen dat je altijd eerst de graskanten trimt voordat je het gazon maait. Op die manier krijg je een gelijkmatig maairesultaat. Als het gazon in de lente erg snel groeit, trim je de kanten één- tot tweemaal per week. Op warme en droge zomerdagen volstaat één trimbeurt per week. Vooral het type gazon bepaalt hoe vaak je het gazon maait en dus ook de graskanten trimt. Zo heeft een siergazon duidelijk meer verzorging nodig dan een eenvoudig gebruiksgazon en je moet dus ook de randen vaker opknappen. De graskanten van een siergazon worden 30 tot 60 keer per jaar getrimd, die van een gebruiksgazon maar 8 tot 10 keer per jaar.

Graskanten trimmen: zo doe je dat

Trim je de graskanten met een grastrimmer of met een accugrasschaar? De technieken verschillen.

Vrouw in een tuin met een bank trimt met een STIHL FSA 57 accukantenmaaier graskanten naast struiken

Graskanten maaien met een grastrimmer

Om de met hoog gras begroeide kanten van een uitgestrekt gazon te maaien, raden we je aan om een grastrimmer te gebruiken. Een juiste techniek en balans zijn belangrijk om kracht te besparen bij het maaien. Laat de maaikop tijdens het maaien niet op de grond rusten, want daar verslijt hij snel van. Laat hem daarentegen iets boven de grond zweven en zwenk de machine horizontaal en gelijkmatig heen en weer boven de grond.

Tip van de STIHL professional: Heb je de grastrimmer langere tijd niet gebruikt? Leg de spoel met de maaidraad een dag lang in het water voordat je de trimmer gebruikt. De draad wordt weer elastisch en breekt minder snel. Er treedt minder slijtage op en het maairesultaat is beter.

Om op lange termijn goede resultaten te bereiken, lees onze tips over hoe je je grastrimmer moet onderhouden en correct opbergen.

Vrouw met gehoor-/gelaatsbescherming maait met een STIHL FS grastrimmer de graskanten aan een muur

De juiste lichaamshouding

De kantenmaaier of grastrimmer moet afgesteld zijn op jouw lichaamsgrootte. Een rechte lichaamshouding voorkomt rugpijn. Let erop dat het snijwerktuig de bodem juist raakt als je rechtop staat. Houd de grastrimmer altijd met twee handen vast als je het gras maait. Op die manier werk je ergonomisch.

Gras veilig trimmen

Zorg ervoor dat derden zich op minstens 15 meter afstand bevinden als je met een kantenmaaier werkt. Er kunnen namelijk steentjes, stokjes en dergelijke rondvliegen als je graskanten trimt. Draag bij het werken met een kantenmaaier altijd een veiligheidsbril, een gelaatsbeschermer en veiligheidskledij. Als je niet met een stille grastrimmer op accu maar met een machine op benzine werkt, heb je bovendien gehoorbescherming nodig. In de handleiding van je machine vind je alle andere tips in verband met je persoonlijke veiligheidsuitrusting.

Grastrimmer: maaidraad verlengen

Als je een grastrimmer gebruikt met een maaikop van het type STIHL AutoCut, kan je de maaidraad heel makkelijk verlengen terwijl je aan het werk bent. Tik de maaikop even tegen de grond, waardoor de draad ontgrendeld wordt. Door de draaibeweging wordt de maaidraad naar buiten getrokken en automatisch verlengd. Soms is de maaidraad na het verlengen nog iets te lang. Je hoort een vreemd geluid doordat de draad tegen de beschermkap tikt. Na twee tot drie omdraaiingen wordt de draad op de juiste lengte afgesneden door het ingebouwde mes en het geluid verdwijnt. Je kunt nu rustig verder met het trimmen van de graskanten.

Je vervangt best op regelmatige basis het snijgarnituur van je kantenmaaier.

Samenvatting: graskanten maaien

  • Maai eerst de graskanten, daarna de rest van het gazon.
  • Begin altijd met het trimmen van de graskanten als je gaat maaien.
  • Gebruik een kantenmaaier voor grote oppervlakken en hoog gras. Voor details en kleine oppervlakken is een accugrasschaar geschikt.
  • Zorg voor een veilige afstand als je met een kantenmaaier graskanten trimt.