Ergonomisch tuinieren met STIHL

Ergonomisch tuinieren met STIHL

Ergonomisch tuinieren is tuinieren op een gezonde en veilige manier zonder je rug, nek, armen of benen te overbelasten. Veel gereedschappen van STIHL zijn ergonomisch en licht van gewicht, waardoor je efficiënt en veilig je werk kan doen.

Wat is ergonomisch tuinieren?

Ergonomisch tuinieren is zo tuinieren dat je na de klus geen pijn hebt door overbelasting of verkeerd gebruik van gereedschap. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je boven je macht moet werken om die hoge boom of haag te snoeien. Gereedschap op een telescopische steel kan dan uitkomst bieden. Maar ook andersom: als je gereedschap met een te korte steel gebruikt om onkruid te wieden of de grond om te spitten, kan de constant gebogen houding al snel resulteren in een pijnlijke rug. Zo moet bij een schoffel of hark de steel ongeveer even groot of iets groter zijn dan jijzelf.

Ergonomische grasmaaiers

Ergonomisch tuinieren betekent dat je tuingereedschap kiest dat past bij jouw lengte en lichaam, zodat je zoveel mogelijk in een natuurlijke houding blijft tijdens het tuinieren. Sommige van onze grasmaaiers hebben we daarom voorzien van het exclusieve monostuur. Dit kan je op verschillende hoogtes instellen en zorgt ervoor dat je de grasopvangbox eenvoudig van de machine kan halen zonder te veel te hoeven bukken. Bovendien kan je de grasopvangbox eenvoudig openklikken en legen. Om het maaien nog gemakkelijker te laten verlopen, kan je kiezen voor een model met aandrijving zodat je niet meer zo hard hoeft te duwen.

Twijfel je nog over de duurzaamheid van een monostuur? Dan mag je er met een gerust hart voor kiezen, want er geldt een garantie van 10 jaar op!

Lichtgewicht gereedschap

Naast de lengte en grootte van het gereedschap, is het bij ergonomisch tuinieren ook belangrijk dat je rekening houdt met de balans en de gewichtsverhouding van het gereedschap. Lichte gereedschappen maken het werk in de tuin makkelijker en efficiënter. Veel damesspades of kruiwagens zijn bijvoorbeeld wat lichter van gewicht. Ook onze grastrimmers zijn licht van gewicht. Houd er daarnaast rekening mee, dat je niet te zwaar tilt; zet zware potten op een plantentrolley om ze te verplaatsen en doe gieters, emmers en kruiwagens niet te vol. Loop liever een paar keer extra heen en weer.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Wring jezelf niet in allerlei bochten of hoeken om die ene klus te klaren. Zoals we al eerder aangaven is een natuurlijke houding heel belangrijk bij ergonomisch tuinieren. Kies bijvoorbeeld voor een oppottafel of verhoogde plantenbak, zodat je niet steeds hoeft te bukken om je planten te verzorgen. Toch een klus waarbij je veel moet bukken? Ga dan door je knieën en gebruik een kniekussen (handig bij onkruid wieden!). Let er ook op dat je een ergonomische snoeischaar kiest die bij jou past. Veel snoeischaren hebben een handvat dat meedraait in de natuurlijk beweging van je hand waardoor je minder kracht hoeft te zetten en meer grip hebt. Let bij het kiezen van een snoeischaar op de grootte van je hand en ga, afhankelijk van je voorkeur, voor een model voor links- of rechtshandigen.

Ergonomisch tuinieren is op tijd pauze nemen!

Vaak denken we dat die klus in één keer af moet, of willen we er zo snel mogelijk vanaf zijn. Dit constant doorwerken, is de grootste fout die je kan maken. Ergonomisch tuinieren betekent dat je op tijd pauze neemt en op je houding let. Neem om het kwartier even een andere houding aan, strek even je benen, rug of armen of ga even in het zonnetje zitten. Die ene klus of het deel van de klus kan echt nog wel even wachten. Door het werk over een aantal dagen te verdelen, geniet je meerdere keren van je tuin én heb je geen last van je spieren. Vergeet ook niet op warme dagen voldoende te drinken!