Gazononderhoud in de winter

Gazononderhoud in de winter

Tijdens de winter gaat het gazon in een soort rustmodus. Toch zijn er nog wel onderhoudsklusjes die je in dit seizoen kunt doen, om een goede start te maken in het voorjaar.

Onderhoud aan de machines

Om zo lang mogelijk te genieten van je tuingereedschappen en -machines moet je deze goed onderhouden. Voor de winter begint, maai je het gazon voor de laatste keer. Voorlopig heb je de grasmaaier niet meer nodig. Het is dan ook een perfecte tijd om deze een grote onderhoudsbeurt te geven! Want je grasmaaier wordt tijdens het voorjaar en de zomer intensief gebruikt. Breng hem in de winter naar een STIHL dealer voor het winteronderhoud.

Bodemtest voor aanleg

Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan kan je in de winter alvast beginnen met een bodemtest en je bodem indien nodig verbeteren. Met een bodemtest kan je erachter komen of de bodem de juiste zuurgraad heeft. Indien de bodem te zuur is, kan je deze aan het eind van de winter, wanneer de temperatuur al wat hoger wordt, bekalken. Op een minder zure grond zal gras beter groeien. Ook als je al een gazon hebt, kan je deze bodemtest doen om te checken of je grond niet te zuur is. Door het gazon te bekalken, kan je namelijk ook mosvorming tegengaan.

Niet betreden

Probeer het gazon tijdens de winter zo weinig mogelijk te betreden. Zeker als het vriest, is het belangrijk niet over het gazon te lopen. Bevroren gras kan gemakkelijk beschadigd worden, met bruine of kale plekken tot gevolg. Mochten er kale plekken zijn ontstaan, dan kan je deze in april-mei weer inzaaien.

Gazononderhoud tijdens de rest van het jaar

Gedurende het hele jaar zijn er verschillende klussen die je kan plegen om je gazon mooi groen te houden. Lees meer over:

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender