Maak zelf je houten rendier voor kerst

Op zoek naar een leuke en verrassende kersttoets in de tuin? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een rendier maakt uit boomstammen en takken.
Unieke kerstdecoratie voor in de tuin: een zelfgemaakt houten rendier.

Kies je hout
Je kan zowel naaldhout als hardhout gebruiken voor de romp en de kop van je rendier. Gebruik grotere takken voor de poten en de nek, en kies dunnere takken met zijtakken voor het gewei.

Tip: Maak je rendier een stuk stabieler door lijm te gebruiken wanneer je het in elkaar zet. Zorg er wel voor dat je droog hout gebruikt, want lijm hecht zich moeilijk aan een vochtig oppervlak. Heb je alleen vochtig hout ter beschikking? Zet je rendier dan gewoon in elkaar en lijm de onderdelen nadat het hout tijd heeft gehad om te drogen.

Beschermende kledij
Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Het maakt niet uit of je hout zaagt in het bos of decoratie in elkaar knutselt in je achtertuin: een veiligheidsbril of -masker en gehoorbescherming zijn een echte must. Gebruik je een accukettingzaag? Dan mag je de oordopjes achterwege laten.

Uiteraard moet je ook handen en benen beschermen. Draag dus stevige werkhandschoenen en investeer in een broek en schoenen met snijbescherming. Lees hier alles over de juiste beschermingskledij bij het gebruik van een kettingzaag.

Opgelet: sommige landen hebben specifieke regels voor beschermingskledij. En uiteraard is beschermende kledij geen excuus om niet uiterst veilig te werk te gaan. Lees de gebruiksaanwijzing van je kettingzaag voor meer informatie over veiligheid.

Veilig werken met een kettingzaag Veilig werken met een kettingzaag

Ontdek meer over veilig en efficiënt werken met een kettingzaag.