Zelf een houten lantaarn maken

Maak met de kettingzaag van een stuk boomstam een lantaarn die het huis en de tuin sfeervol verlicht.

Een houten lantaarn met een lichtpatroon maken

De juiste voorbereiding om een houten lantaarn te maken

Voor een mooie houten lantaarn heb je niet veel, maar wel het juiste materiaal nodig. Dat is in de eerste plaats een geschikte kettingzaag waarmee je makkelijk patronen kan zagen.

Man zaagt uit een boomstam een adelaar met een STIHL MSE 193 CE benzinekettingzaag met carvingzaagblad

Doe-het-zelf: houtsnijwerk

Carving of houtsculpturen maken met de kettingzaag is de laatste jaren van een tijdverdrijf voor professionele houtbewerkers uitgegroeid tot een populaire hobby. Voor houtsnijwerk bestaan speciale carvingkettingzagen. Heb je nog geen ervaring met deze techniek? Het enige wat je nodig hebt zijn een carvingzaagblad voor je kettingzaag en wat handigheid. In dit artikel tonen we je de basiskneepjes van carving.

Het juiste gereedschap voor precisiewerk

De speciale carvingzaagbladen van STIHL zijn bijzonder trillings- en terugslagarm. De kleine zaagbladneus is ideaal voor nauwkeurig zagen van ragfijne contouren en moeilijke patronen. Bovendien is houtsnijwerk met de kettingzaag niet alleen een leuke bezigheid. Het unieke, door jou met de hand gemaakte stuk, doet het ook uitstekend als persoonlijk cadeautje.

Het geschikte hout voor jouw unieke lantaarn

Het is moeilijk om te zeggen welk hout het best geschikt is voor houtsnijwerk. Als je het hout maar op de juiste manier behandelt, zijn er eigenlijk geen beperkingen wat de houtsoort betreft. Gebruik dus gerust het hout van je persoonlijke voorkeur.

Vers gekapt hout moet wel eerst drogen voordat je het verwerkt. Hoe droger het hout, hoe beter het geschikt is omdat er minder risico is op droogtebarsten.

Bovendien werk je voor je eerste projecten beter met zacht dan met hard hout, omdat je er sneller resultaat mee boekt. Zacht naaldhout met een laag harsgehalte is bijzonder geschikt. Voor latere projecten kan je dan bijvoorbeeld overstappen op populier, eik, douglasspar en verschillende fruitboomsoorten.

De juiste verzorging van het hout

Hout is een levend natuurproduct. Luchtvochtigheid en de weersomstandigheden hebben een permanente invloed op de eigenschappen van het materiaal, waardoor het voortdurend verandert. Het ontstaan van scheuren en verkleuringen is normaal, maar kan behandeld en beperkt worden met verschillende soorten olie, was of beits. Je kan niet helemaal voorkomen dat hout verandert, maar het draagt ook bij tot de charme en het karakter van dit materiaal.

Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met de kettingzaag werkt. Dat zijn onder andere een helm, een kettingzaagbroek en veiligheidsschoenen. Je vindt hierover meer informatie in de handleiding van je product. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.

Om een houten lantaarn te maken heb je het volgende materiaal en gereedschap nodig

 • Stuk boomstam, 30 tot 40 centimeter diameter, 35 tot 40 centimeter
 • hoogte
 • Zaagbok
 • Bevestigingsriem
 • STIHL bijl
 • STIHL kettingzaag
 • Schilschop en trekmes om te ontschorsen
 • Markeerkrijt
 • Lichtbron, bijvoorbeeld een lichtsnoer
 • Persoonlijke veiligheidsuitrusting
Illustratie: boomstam, STIHL kettingzaag, vouwmeter, ledlampen, STIHL bijl, bevestigingsriem, zaagbok

Handleiding voor de doe-het-zelver: een lantaarn maken van hout

Denk erom dat je de boomstam goed vastmaakt op de zaagbok voordat je aan het werk gaat met de kettingzaag. Je doet dat het best met een bevestigingsriem. Teken dan met markeerkrijt waar je de eerste insnijdingen zal maken. Zo zie je duidelijk waar je de zaag moet aanzetten. 

Het is de bedoeling om de boomstam uit te hollen. Die uitsparing dient later voor de lichtbron. Het patroon dat in de lamp is uitgesneden, laat licht door van binnen naar buiten, afhankelijk van de grootte en de vorm van de spleten.

Zelf een houten lantaarn maken: de verschillende stappen

 • Maak de basisvorm door het stuk boomstam uit te hollen.
 • Maak naar wens lichtspleten in het hout.
 • Ontschors het hout en behandel de afgewerkte lantaarn met een geschikte olie.

Tips voor buitengebruik

Als je de lantaarn buiten wilt zetten, breng je het best een sculptuurwas aan voor houtsculpturen die uit halfdroog hout gezaagd zijn. Voor de lichtbron raden we ledlampen aan die je zowel binnen als buiten kan gebruiken.

Samenvatting: zelf een houten lantaarn maken

 • Fijn houtsnijwerk met behulp van een kettingzaag wordt carving genoemd.
 • Voor beginners is naaldhout een geschikte houtsoort om snijwerksculpturen te maken.
 • Gevorderden kunnen overstappen op populier, eik, douglasspar en sommige fruitboomsoorten.
 • Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting zoals beschreven in de handleiding van je machine.
 • Om zelf een lantaarn van hout te maken heb je alleen een stuk boomstam nodig dat je eerst uitholt.
 • Je leeft je creativiteit uit in een patroon van fijne lichtspleten die je in de voorkant van de lantaarn zaagt.
 • De houten vorm wordt ontschorst en gladgeschuurd.
 • Het hout wordt tot slot behandeld met bijenwas of een geschikte beits voor binnen.