Een kettingzaag monteren: de verschillende stappen

Je wilt je kettingzaag monteren? Wij tonen je hoe je de machine in een paar minuten gebruiksklaar maakt.

Een man monteert een STIHL MSA 120 accukettingzaag

Een kettingzaag monteren: veiligheid komt op de eerste plaats

Controleer of de kettingzaag uitgeschakeld is en niet kan starten tijdens de montage.

 • Verwijder bij een draadloze kettingzaag de accu en schakel de kettingrem in.
 • Trek bij een elektrische kettingzaag de stekker uit het stopcontact en schakel de kettingrem in.
 • Zet bij een benzinekettingzaag de motor uit en zet de combihendel op 0. Schakel de kettingrem in.
 • Draag altijd werkhandschoenen van stevig materiaal.

Het zaaggarnituur aanbrengen: het zaagblad en de ketting correct monteren

De montage van het zaaggarnituur is identiek voor elektrische, accu- en benzinekettingzagen. De afzonderlijke stappen hangen alleen af van de plaatsing van de kettingspanner op je STIHL kettingzaag. Meer informatie over onze ketting- en zaagbladsystemen vind je in ons artikel over dat thema.

Close-up van een zaagketting

Een kettingzaag monteren: kettingsnelspanner

Bij alle STIHL kettingzagen met kettingsnelspanner kan je het zaaggarnituur snel, makkelijk en bijna zonder gereedschap monteren. Het enige wat je nodig hebt om het zaaggarnituur aan te brengen is een platte schroevendraaier.

Volg deze stappen:

Videohandleiding: kettingsnelspanner 

Een kettingzaag monteren: zijdelings geplaatste kettingspanner

Heel wat elektrische, accu- en benzinemachines hebben een zijdelings geplaatste kettingspanner. De kettingspanningsonderdelen zijn gemakkelijk bereikbaar en bovendien is het risico van contact met hete motoronderdelen kleiner.

Zo ga je te werk: 

Videohandleiding: zijdelings geplaatste kettingsnelspanner 

Een kettingzaag monteren: frontaal geplaatste kettingspanner

Slechts enkele STIHL kettingzagen zijn uitgerust met een frontaal geplaatste kettingspanner. De werkwijze is dezelfde als bij de zijdelings geplaatste kettingspanner, met uitzondering van de positie van de spaninrichting.

Videohandleiding: frontaal geplaatste kettingspanner

Een kettingzaag vullen met zaagkettingolie

Elke benzine-, accu- en elektrische kettingzaag moet gevuld worden met een hoogwaardige zaagkettingolie. De olie dient om de zaagketting en het zaagblad langdurig te smeren en te koelen. Hierdoor vermindert de slijtage en gaat het zaaggarnituur veel langer mee. Je gaat bij alle soorten kettingzagen op dezelfde manier te werk. Bij een benzinekettingzaag vul je bij elke tankbeurt ook de zaagkettingolie bij. Bij een accu- of een elektrische kettingzaag moet je de tank regelmatig controleren en indien nodig bijvullen. Sommige STIHL kettingzagen hebben een venstertje in de tank waardoor je het peil kunt controleren.

Bijvullen van kettingolie voor de kettingzaag

De machines van STIHL hebben ofwel een conventionele schroefdop, ofwel een tankdop met sluitclip. Je opent en sluit ze niet op dezelfde manier. Hier beschrijven we hoe je een schroefdop hanteert. Hieronder lees je hoe je een schroeftankdop hanteert bij het vullen van de tank met brandstof. Als je een gereedschaploze tankdop hebt, vind je hierover meer informatie in ons artikel over gereedschaploze systemen.

De volgende stappen beschrijven hoe je zaagkettingolie in de tank doet.

Een combinatiebus op een werkbank tussen bussen STIHL MotoMix en BioPlus kettingolie, met een STIHL MS 261C benzinekettingzaag op de achtergrond.

Een benzinekettingzaag vullen met het juiste brandstofmengsel

Een benzinekettingzaag heeft brandstof nodig om te starten. Het is belangrijk om de kettingzaag op de juiste manier te vullen, zodat de kettingzaag goed functioneert en je veiligheid gegarandeerd is.

Een combinatiebus op een werkbank tussen bussen STIHL MotoMix en BioPlus kettingolie, met een STIHL MS 261C benzinekettingzaag op de achtergrond.

Het juiste benzine-oliemengsel: MotoMix

Je kettingzaag werkt met een brandstofmengsel van benzine en motorolie. Hoe kies je het juiste product en een goede kwaliteit? Het overzicht van het juiste mengsel voor de kettingzaag laat zien waarop je moet letten bij je keuze.

Veiligheidsinstructies

 • Benzine is zeer ontvlambaar. Houd bij het tanken voldoende afstand van open vuur, mors geen brandstof en rook niet. Tank op minstens 3 meter van de werkplek waar je de kettingzaag gaat starten.
 • Zet elke keer de motor volledig uit voordat je bijtankt. Tank ook niet zolang de motor nog heet is.
 • Open de tankdop voorzichtig zodat een eventueel aanwezige overdruk langzaam kan afnemen en er geen brandstof uit de tank spat.
 • Vul de kettingzaag alleen op goed geventileerde plaatsen.
 • Let erop dat je niet morst en dat er geen brandstof op je kleding terechtkomt. Reinig de machine onmiddellijk als je morst en trek andere kleding aan.

Een benzinekettingzaag bijvullen: handleiding

In het volgende onderdeel laten we je zien hoe je de brandstoftank vult: 

Uiteraard helpt je STIHL dealer je graag verder en maakt hij de kettingzaag voor jou gebruiksklaar.

Samenvatting: een kettingzaag monteren

 • Zet de motor uit. Verwijder bij draadloze machines de accu en trek bij elektrische machines de stekker uit het stopcontact. Schakel de kettingrem in.
 • Draag handschoenen met snijbescherming als je de kettingzaag monteert.
 • Het monteren van het zaaggarnituur is identiek voor elektrische, accu- en benzinekettingzagen. De afzonderlijke stappen hangen alleen af van het feit of je STIHL machine uitgerust is met een kettingsnelspanner of met een zijdelings geplaatste kettingspanner.
 • Leg de kettingzaag op een proper en effen oppervlak als je olie of brandstof tankt.
 • Vul de olie- en de brandstoftank niet tot aan de rand.