Houtsculpturen maken met de kettingzaag is van een tijdverdrijf voor professionele houtbewerkers uitgegroeid tot een populaire hobby. Ook jij kan hout carving leren!
26.11.2021
Carving heeft na de jaren 1950 een nieuwe wending gegeven aan de houtsnijkunst. Net als het klassieke houtsnijwerk bestaat de kunst van het carving uit het maken van gedetailleerde houtsculpturen. Hier gebeurt het echter met de kettingzaag. Ervaren kettingzaagkunstenaars veranderen hele boomstammen in echte boomzaagkunst. Van eenvoudige sterren en paddenstoelen tot metershoge draken en ingewikkelde meubelstukken: bij carving kan je je creativiteit eindeloos botvieren.
Wie al ervaring heeft met het werken met de kettingzaag, zal snel vooruitgang boeken bij het carven. Maar ook beginners kunnen met eenvoudige objecten de basiskneepjes van deze kunstvorm onder de knie krijgen.
Om houtsculpturen te maken moet je veilig en vakkundig met de kettingzaag kunnen werken. Dat betekent niet dat iemand die nog nooit met de kettingzaag gewerkt heeft of nooit een cursus houtsnijwerk heeft gevolgd, teleurgesteld hoeft te zijn. Je kan de technieken snel leren. Tenslotte is elke carvingkunstenaar ooit zelf een beginner geweest.
Waarmee begin je? Met de juiste uitrusting en de zoektocht naar een interessant carvingproject voor beginners!
Ook hobbykunstenaars moeten bij het werken met de kettingzaag geschikte veiligheidskledij dragen. Dat zijn onder andere een broek met snijbescherming, veiligheidsschoenen met snijbescherming, gehoorbescherming, een veiligheidsbril en handschoenen van stevig materiaal. Je vindt alle details in de gebruiksaanwijzing van je kettingzaag.
Kies voor je kennismaking met de carvingtechniek een eenvoudig project. Geometrische figuren en eenvoudige objecten zijn ideaal oefenmateriaal. Je krijgt er de kneepjes voor het werken met de carvingzaag snel mee onder de knie.
Laat je inspireren door onze creatieve carvingprojecten.
Bij carving draait alles rond nauwkeurige zaagsneden, gedetailleerde patronen en versieringen. Je hebt een carvingzaaggarnituur nodig dat bestaat uit een zaagblad en een zaagketting.
Door de smalle neus is een carvingzaagblad extra terugslagarm en kan je met een zeer kleine radius zagen. De speciale carvingzaagketting heeft een ingekort tanddak en is daardoor bijzonder trillingsarm. Deze eigenschappen zijn vooral nuttig om de details van houten sculpturen te bewerken zoals een vacht, een snavel of een gezicht.
Carvingzagen worden standaard geleverd met een carvingzaaggarnituur. Als alternatief kan je bepaalde STIHL kettingzagen uitrusten met een carvingzaaggarnituur.
Bij de keuze van het hout spelen verschillende factoren een rol. De gebruikte houtsoort bepaalt het uitzicht van de sculptuur en de plaats waar je het object wilt zetten is ook belangrijk. Sculpturen voor buiten worden gemaakt van weerbestendige en robuuste houtsoorten die geen bijzondere bescherming en behandeling nodig hebben. Zo behoudt het object zijn structuur en kleur ook bij invloeden van buitenaf.
We hebben een aantal houtsoorten en hun eigenschappen op een rijtje gezet.
Geschikt | Ongeschikt |
---|---|
|
|
Tip: Linde is een optimale houtsoort om objecten voor binnen te carven. Bovendien kunnen beginners ideaal oefenen met dit hout. Linde is een zachte houtsoort en laat zich dus makkelijk bewerken voor een sculptuur.
De kunst van het carven kan je makkelijk leren door te oefenen. Met de juiste knowhow en een beetje geduld zal je snel je eerste successen boeken.
Onze handleiding toont hoe je een houten object creëert met de kettingzaag. Hoewel de afzonderlijke stappen van de objecten hier en daar variëren, is de methode meestal dezelfde. Aan de slag!
Kies om te oefenen een eenvoudig object en maak er een schets van. Geometrische vormen en eenvoudige lijnen zijn perfect voor beginners.
Leg een geschikte, geslepen carvingkettingzaag en de benodigde accessoires klaar.
Bepaal waar het object komt te staan en hoe groot het moet zijn. Kies dan een geschikt stuk hout.
Ontdoe het hout van de takken en de schors voor een betere houdbaarheid van het object.
Breng de schets met markeerkrijt of stift over op het hout voordat je begint te carven. Doe dat eventueel met een vooraf gemaakt sjabloon.
Zaag eerst de omtrekken van het object uit. Ga voorzichtig te werk en neem bij twijfel liever te weinig dan te veel hout weg. Nadien kan je altijd nog aanpassingen doen.
Bewerk het object indien gewenst met een schuurmachine. Daardoor krijgt het een gelijkmatig en glad oppervlak.
Klaar! Bewonder je zelfgemaakte sculptuur. Afhankelijk van het hout dat je voor je carvingproject gebruikt hebt, moet je het nu nog behandelen om het te beschermen tegen schimmels en verrotting.