Zelf een plantentafel maken: instructies

Met een plantentafel kan je jouw planten in een handomdraai op- en ompotten op een werkhoogte die je rug minder belast. Wij laten je weten hoe je zelf zo'n plantentafel kan maken.

Plantentafel maken: belangrijke tips voor de voorbereiding

Maak de plantentafel van robuust, weerbestendig hout zoals lariks of acacia. Olie het hout voordat je alles samenschroeft om de tafel extra te beschermen tegen weersinvloeden. Zo kan je nog lang genieten van je zelfgemaakte plantentafel.

Instructies downloaden en meenemen

De volgende instructies voor je plantentafel kan je ook bij ons als pdf-bestand downloaden en afdrukken, inclusief een overzichtelijke materiaal- en gereedschapslijst.

Materialen en gereedschap

Om zelf een plantentafeltje te maken, heb je uiteraard de juiste materialen en gereedschappen nodig. Hier volgt een lijst met alles wat je nodig hebt voor je project:  

Materiaal en gereedschap voor het maken van een plantentafel op een gazon, waaronder de STIHL MSA 140 C accukettingzaag
Leg alle benodigdheden klaar voordat je aan de slag gaat.

STIHL tip: houtresten upcyclen

Nieuw is niet altijd beter: je kan ook oud resthout, pallets of een oud keukenwerkblad gebruiken om je plantenrek mee te maken.

Kies de juiste uitrusting

Zelf een plantentafel maken: instructies 

Zodra je alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt, kan je beginnen aan je plantentafel.

STIHL tip

Het is raadzaam om de hoeken van de zelfgemaakte plantentafel af te ronden. Op die manier verminder je het latere risico op letsel als je tegen de plantentafel stoot. De tafel ziet er bovendien mooier uit.

Effectieve houtbescherming en onderhoud voor je doe-het-zelf-plantentafel

Zelfgemaakte plantentafel op een veranda 

Onder een overkapping is de plantentafel beschermd. 

Niet alleen bij de montage moet je het gebruikte hout grondig oliën.

Een jaarlijkse nabehandeling met natuurlijke olie wordt sterk aangeraden. Zo verleng je de levensduur van je zelfgemaakte plantentafel aanzienlijk.

Plaats de tafel ter beschutting indien mogelijk onder een overkapping, zodat het hout niet kapot gaat en lang in goede staat blijft.