bomen voor kleine tuinen

Kleine bomen, groot effect: kom alles te weten over bomen voor kleine tuinen en kies de juiste boom voor je tuin.

Bolvormige boom in een kleine tuin

Overzicht: bomen voor kleine tuinen

  • Bomen planten voor kleine tuinen om schaduw te geven of als bescherming tegen inkijk
  • Grote bomen kunnen niet klein worden teruggesnoeid. Zoek daarom meteen kleine soorten bomen
  • Verschillende vereisten voor locatie en de hoeveelheid werk afhankelijk van de boomsoort
  • Kies sierbomen met verschillende kroonvormen voor kleine tuinen, bijvoorbeeld zuilvormig, overhangend, of kleine bolbomen 
  • Je kan voor kleine tuinen kiezen uit een boom in een pot, een boom met kluit of een boom met blote wortels
  • Neem kleine bomen rechtstreeks af van de boomkwekerij voor een duurzame tuinaanleg  

 

Bomen voor je kleine tuin

Wie een kleine tuin of voortuin heeft, hoeft niet af te zien van bomen. Want er zijn goede redenen om bomen in een kleine tuin te planten:

Bomen dienen als schaduwgever of als bescherming tegen inkijk én voor de natuurlijke vormgeving van de tuin. Ze maken duidelijk waar de perceelgrens ligt en staan langs paden of poorten. Of je nu éé boom, een boompaar of een boomgroep kiest: je bent helemaal vrij in de inrichting van je tuin en je kan naar eigen smaak accenten zetten.

Voordat je begint met het inplanten van een kleine boom, moet je wel aan een paar praktische dingen denken. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden bij bomen voor je kleine tuin of voortuin.

loofboom in een kleine, omheinde tuin

Waar moet je op letten bij bomen voor kleine tuinen? 

Als je een boom in een kleine tuin wilt planten, is het belangrijk om het juiste type of de juiste soort boom te kiezen. Bomen voor kleine tuinen zijn minstens drie meter hoog, maar mogen niet hoog boven een gewone eengezinswoning uitsteken, zodat de gekozen boom maximaal acht tot tien meter hoog wordt. Let op de wettelijk voorgeschreven afstand tot de tuin van de buren, die ook voor kleine bomen geldt.

Grotere bomen zijn niet geschikt voor kleine tuinen of voortuinen, want ze kunnen niet blijvend klein worden gehouden door ze te snoeien. Bomen hebben altijd een bepaalde verhouding tussen kroon en wortels, waarmee je rekening moet houden. Bovendien zorgt sterk snoeien van de boom voor een krachtige nieuwe groei.

Kleine loofboom in een tuin, omringd door bloempotten

De juiste plaats

Als je een kleine boom voor je tuin of voortuin kiest, speelt de geplande locatie van de boom een beslissende rol. Let op welke boomsoort goed gedijt in je schaduwrijke, half-beschaduwde of zonnige tuin of voortuin.

Bomen met een kroonhoogte van minstens 1,80 meter houden de zichtas vrij en kunnen goed naast het terras worden geplant. Ook zuilvormige bomen geven vrij zicht terwijl grote struiken, groenblijvende bomen en bomen met veel takken in kleine tuinen bescherming tegen inkijk bieden.

In smalle voortuintjes passen kleine kogel- en zuilvormige bomen bijzonder goed. Lage, maar als een scherm in de breedte groeiende bomen, verhullen muren of wanden en kunnen een aantrekkelijke achtergrond vormen voor randen. Dit geldt ook voor bomen die als leiboom worden gesnoeid, bijvoorbeeld kleine fruit- of sierbomen.

Hoeveelheid werk

Afhankelijk van de soort boom verschillen de hoeveelheid werk en de eisen aanzienlijk. Diep wortelende bomen hoef je minder te gieten, vlak wortelende bomen kunnen terrasplaten omhoog drukken als je niet voldoende afstand houdt.

Houd er bij kleine fruitbomen rekening mee dat vallend fruit extra werk met zich meebrengt, maar natuurlijk ook plezier bij het oogsten. Bomen met bloesem verliezen bloemblaadjes die moeten worden weggeveegd. 

Welke bomen zijn het meest geschikt voor kleine tuinen? 

Als je een kleine boom voor je tuin wilt kiezen, heb je verschillende mogelijkheden. Zuilvormig en smal, overhangend of kleine bolbomen – het type boom hangt zowel af van je persoonlijke smaak af als van de individuele vorm van je tuin.

Voor een tuin met veel schaduw of halfschaduw zijn bijvoorbeeld andere boomsoorten geschikt dan voor een zonnige tuin. Als je kinderen of huisdieren in huis hebt, moet je afzien van giftige en doornige bomen. Aan de hand van het volgende overzicht geven we je de belangrijkste informatie over populaire bomen voor kleine tuinen.

Kleine bomen: producten voor je tuin

Een man knielt in de tuin naast een te planten boom in pot en bekijkt deze

Boom planten: bomen in pot, kluit met balendoek of bomen met wortels zonder kluit?

Wie op zoek is naar bomen voor kleine tuinen kan kiezen tussen bomen in pot, kluit met balendoek of bomen met wortels zonder kluit. Bomen in de pot worden het hele jaar door aangeboden, maar bomen met wortels zonder kluit zijn seizoensgebonden. Planten met een kluit zijn ook verkrijgbaar in het najaar. Ze groeien beter en beschermder dan bomen zonder kluit, maar kosten ook meer.

Voor de keuze is ook de boomsoort voor je kleine tuin van belang. Zo worden naaldbomen en groenblijvende bomen voor kleine tuinen meestal alleen als kluit met balendoek of in potten verkocht. Met het oog op duurzaamheid scoren inheemse bomen met wortels zonder kluit dankzij een lager gewicht en kortere transportafstanden. Waar je bij het planten van je boom verder op moet letten, lees je in onze gids over het planten van bomen.

Bomen voor kleine tuinen kopen

Om bomen voor kleine tuinen te kopen, kan je bijvoorbeeld terecht bij een tuincentrum of bij bouwmarkten met een tuinafdeling. Om duurzaamheidsredenen is het aan te raden vooraf informatie in te winnen over de afgelegde transportroutes.

 

De milieuvriendelijkste oplossing: je schaft bomen direct aan op het veld bij een regionale boomkwekerij.