Een kleine tuin inrichten: tips bij weinig ruimte

Hoe gevarieerder je je kleine tuin inricht, des te aantrekkelijker en groter lijkt hij. Tips, trucs en ideeën voor kleine tuinen.

Kleine tuin met terras, tuinmeubelen en plantenbakken op de voorgrond, daarachter grasveld met boompjes en struiken.

Overzicht: kleine tuin inrichten

  • Kleine tuinen lijken groter wanneer met behulp van zichtassen zoals gebogen paden, planten en beelden ruimtelijk perspectief en structuur worden aangebracht.

  • Bij de vormgeving van kleine tuinen is de keuze van kleuren zoals de combinatie wit, blauw en roze of geel van doorslaggevend belang.

  • Neem naburige tuinen op bij de vormgeving van je eigen kleine tuin, zodat je als het ware de horizon opent.

  • Minder is meer: vermijd sterke contrasten en bonte mixen wanneer je een kleine tuin maakt.

  • Kleine, handige en wendbare apparaten zoals een accuheggenschaar of een grastrimmer zijn ideaal voor de kleine tuin.

Tuininrichting van een kleine tuin: goed gepland is het halve werk

Bij het plannen en inrichten van een kleine tuin gaat het er vooral om de ruimte te benutten en de tuin optisch te vergroten. Want voor een smaakvolle vormgeving is niet veel ruimte nodig: de zinvolle indeling en de keuze van planten en kleuren hebben een grote invloed op de uitstraling.

Kleine tuin – groot effect

Of je tuin nu vierkant, rechthoekig, ovaal of rond is, er zijn oplossingen voor elke vorm. De vorm van de oppervlakte van een tuin speelt dus een ondergeschikte rol. Het is de kunst om ruimte en perspectief in een structuur te brengen die een kleine tuin optisch vergroot.

Stel jezelf eerst de vraag hoe je je tuin wilt gebruiken. Ga je voor een oase van rust of een tuin die gebruikt wordt? Wil je een speelruimte voor kinderen integreren of droom je van een romantisch tuintje ↓ met verschillende zitmogelijkheden?

Structureren van een kleine tuin

Maak je kleine tuin veelzijdig en spannend, zodat je niet meteen kan zien wat er achter een halfhoge heg of hoge heester schuilgaat. Zelfs kleine grasvlakken werken opener en spannender als ze de bezoeker niet op het eerste gezicht opvallen. De toeschouwer moet een kleine tuin kunnen verkennen.

Rechthoekige tuinen zijn over het algemeen kleiner en daarom is het aan te raden om ronde of ovale oppervlakken, gazons en zitplaatsen te creëren. Dat ziet er ruimer uit en het is niet meteen duidelijk waar ze eindigen.

Kleine tuin met gazon op de voorgrond, planten, kleine bomen en een hoge houten schutting erachter.

Creëer individuele zones en oases: dat kan een overdekte of omzoomde zitplaats zijn, een plekje voor ontspanning met een stretcher, een groentebed of een speelruimte voor kinderen. Afgescheiden door hoge grassen, een kleine heg, een halfhoge muur, een klimrek of een perk met vaste planten.

Begroeide muren en hekken als ruimteverdelers zorgen voor diepgang, omdat ze niet meteen laten vermoeden wat erachter schuilgaat. Dat geldt ook voor halfhoge heesters, die half in de vorm van een eiland de tuin ingroeien.

Ook bij de vormgeving van kleine tuinen speelt de bescherming tegen inkijk een grote rol. Plant verschillende struiken losjes in – in plukjes, niet rondom – een ononderbroken heg maakt al snel een verpletterende indruk. Gemengde heggen zijn daarom beter geschikt voor kleine tuinen.

Hoe je een kleine tuin vorm geeft: een paar effecten om je tuin groter te laten lijken

Vraag jij je af hoe je je kleine tuin zo ontwerpt dat hij een grotere indruk maakt? Hoe je meer structuur krijgt en accenten zet? We hebben hier een paar tips voor je.

Verlaagd terras in een kleine tuin met tuinmeubels op de voorgrond, gazon met struiken en kleine bomen erachter.

Een dieper gelegen tuin creëert verschillende hoogtes

Door meerdere lagen in de kleine tuin aan te leggen, zorg je voor spanning en afwisseling.

Leg indien mogelijk een tuin met verschillende niveaus aan. Dat is meestal een vierkant of rechthoekig gedeelte in je tuin dat een paar tredes lager ligt. Het oppervlak is omlijst door natuursteen en in het midden ligt een kleine vijver, een zitplaats of een bloemperk.

Door de verschillende hoogtes van zo'n tuin ontstaat er ruimte en diepte, wat heel goed van pas komt voor kleine tuinen. En de helling biedt bovendien extra ruimte in de tuin voor beplanting. 

Een alternatief voor een tuin met verschillende niveaus: opgestorte vlakken met droge muren. Ze laten bermen ontstaan die spannend ogen en structuur in kleine tuinen aanbrengen.

Kleine tuin met grasveldje op de voorgrond, rijk met vaste planten beplant gebied met zicht op de naburige tuin.

Inrichten van een kleine tuin: naburig grondstuk integreren

Betrek de naburige tuinen erbij door zichtassen en het zicht op mooie bomen vrij te laten. Je perk kan een vloeiende overgang vormen naar de heg van je buren. 

Kies gelijksoortige vaste planten als in de tuin van de buren, zodat de twee tuinen in elkaar lijken over te gaan. Daarmee integreer je naburige tuinen bij de vormgeving van je eigen tuin en win je meer ruimte.

Met groenblijvende gewassen, zoals taxus of buxus aan de rand versmelten de grenzen naar de buren.

Onze tip: ruim een derde van de planten moet groenblijvend zijn: dat zorgt ook in de winter voor afwisseling.

Paden in de kleine tuin zorgen voor dieptewerking

Ook in een kleine tuin kan je een pad aanleggen. Laat het naar achteren smaller toelopen, zodat hij langer lijkt. Zet een mooie grote boog of klimrek aan het begin: die leiden af van de grootte en geven een indruk van diepte. En zet opvallende zaken aan het einde van een pad: beelden, een alleenstaande bloemenstruik, een zithoekje of een vijvertje.

Gebogen stenen pad, omgeven door bodembedekkers, struiken en heggen, op de achtergrond gazon en bomen.

In lange, smalle tuinen moet je altijd een bochtig pad leggen, geen kaarsrechte. Je kan het langs struiken laten lopen, maar ook langs stukken heg die het lange oppervlak onderverdelen. Als de tuin eerder breed en kort is, moet je de lengteas accentueren, bijvoorbeeld in de vorm van diagonaal verlopende of gebogen, dwars op het huis lopende paden.

Blijf bij één materiaal zoals hout of steen, zodat het niet onrustig overkomt. Een stenen terras of een stenen pad moet uit maximaal twee soorten stenen bestaan.

Kleine tuin: welke planten?

Welke planten zijn geschikt voor kleine tuinen? Dit is bedoeld als een beetje inspiratie.

Welke kleuren voor kleine tuinen?

Een paar tips hoe je kleuren gericht kan inzetten in kleine tuinen: 

Close-up: bolvormige hortensia in blauw-paars

Blauw creëert diepte; blauwtinten brengen diepte in de tuin. Om je kleine tuin optisch groter te maken, plant je blauwe planten of bloemperken naar achteren, wanneer je tuin daar niet direct aan een andere tuin grenst. Zo versmelt het einde van je perceel als achtergrond met de horizon en lijkt je tuin daardoor ruimer.

Glooiend gazon op de voorgrond, grenst aan plantenperk met struiken, bloemen, afgescheiden door de Engelse grasrand.

De combinatie wit, blauw, roze werkt altijd heel goed. Net als witte bloemen en alles wat licht is, want lichte en koele kleuren worden op afstand waargenomen.

Close-up: struikvormige zonnebloem met lichtgele bloemen

Geel ziet er vriendelijk uit en pept donkere hoeken op. Gebruik het echter alleen op bepaalde punten, want anders lijkt je tuin weer kleiner.

Minder is meer: vermijd sterke contrasten en bonte mixen – die werken namelijk onrustig en maken alles eerder kleiner.

Van het gebruik van oppervlakken met signaalkleuren en donkere kleuren kan je beter afzien. Ze maken kleine tuinen nog kleiner. Vooral rood dringt zich graag op de voorgrond en domineert.

Kleine tuin inrichten: ideeën en inspiratie 

Hoe je een kleine tuin mooi kan maken, laten we je zien aan de hand van voorbeelden voor verschillende stijlen en soorten kleine tuinen. Laat je inspireren! 

Romantisch kleine tuin: als planten zijn hier overweldigende zachtroze-witte rozen ideaal en sierlijke klimrekken en rozenbogen openen het zicht. Verspreid meerdere identiek beplante potten om je kleine romantische tuin te creëren. Het mogen er niet te veel in één keer zijn, anders zorg je al snel voor een kleine indruk.

Een kleine tuin modern vormgeven: voor iedereen die het graag sober houdt, geven heldere, geometrische lijnen en vormen en warme houten tinten een kleine, moderne tuin elegantie. Door stijlvolle elementen van edel materiaal, zitmogelijkheden op een grindlaag of een houten terras te gebruiken, breid je het binnengebied uit en creëer je een tweede woonkamer in de frisse lucht. Dat werkt vooral goed als je de tuin en het woonhuis in dezelfde stijl vormgeeft. Een ronde zitplaats laat de ruimte in zijn geheel groter lijken.

Sfeervol licht in de kleine tuin: meerdere kleine lichtjes creëren sfeervolle lichteilanden en de geaccentueerde verlichting van een plant of pad creëert extra zichtassen. Lampen op zonne-energie langs de perken verzamelen overdag energie, verlichten tot in de nacht en creëren een visuele structuur en orde. Ook houten lantaarns of lampen stralen bijzonder warm licht uit. Je kan ze, net als veel andere houten meubels, zelf heel eenvoudig bouwen. 

Een kleine moestuin inrichten: als je van plan bent om een kruidentuin of een moestuin aan te leggen, kan je het best meerdere verhoogde perken symmetrisch indelen – dat geeft de kleine tuin meer structuur. Een verhoogd perk is ideaal voor kleine tuinen, ook als vervanging voor een 'echt' bloemperk. Ook in de moderne tuininrichting is het een populair vormgevingselement.

Klaterend water of een vijvertje met speels water heeft niet alleen een rustgevende, ontspannende werking. Omdat de hemel en de omgeving zich in het oppervlak weerspiegelen, zorg je voor een vergrotend effect. Ook hier kan je met de hoogte spelen door zelfs in de kleinste tuin een vijvertje in een ton aan te leggen. Een beekje in de kleine tuin is ook een heel mooi idee, maar is alleen mogelijk bij een hoogteverschil. En als je een drinkplaats voor dieren in de kleine tuin maakt, zorg je ook nog eens dat grote en kleine levende wezens er water vinden.

Paarse bloeiende planten in een tuin, op de achtergrond een tuinhuis met markies

Tuin plannen en aanleggen

Het aanleggen van een tuin vereist een zorgvuldige planning. Verschillende soorten tuinen en planten hebben in elk jaargetijde andere behoeften. Ontdek in onze artikels waarmee je rekening moet houden – voor hobbytuiniers en iedereen die dat wil worden.

Machines voor kleine tuinen

Voor de vormgeving van kleine tuinenzijn accumachines bijzonder geschikt. Het is draadloos en stil, is niet alleen duurzaam, maar ook vriendelijk voor de oren van mens en dier. Ook de elektrische modellen werken stil en milieuvriendelijk. Machines voor kleine tuinen moeten handig, klein, licht en wendbaar zijn.

Bovenaanzicht: Man maait een gazon met STIHL RMA 235 accugrasmaaier rond een kleine boom.

STIHL grasmaaiers voor kleine oppervlakken

Deze STIHL grasmaaiers zorgen voor overtuigende maairesultaten en een opgeruimde indruk in je kleine tuin. Met de lichte, geluidsarme elektrische grasmaaier kunnen vooral kleine tuinen gemakkelijk worden gemaaid. Ook accugrasmaaiers zijn ideaal voor kleine tuinen, omdat die ook licht, handzaam en draadloos zijn.

accu grasmaaier STIHL RMA 235
RMA 235 zonder accu en laderGrasmaaiers
Voor geluidsarm werken op kleinere gazons
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
€ 199,00
Vrouw met veiligheidsbril en werkhandschoenen verticuteert een klein gazon met de STIHL accuverticuteermachines RLA 240.

STIHL verticuteermachine voor kleine oppervlakken

STIHL verticuteermachines zijn bijzonder goed te besturen, omdat ze licht zijn en soepel lopende wielen hebben. Ze zijn door de inklapbare koker en handgreep aan de voorkant heel praktisch en gemakkelijk te verplaatsen. De accuverticuteermachine verticuteert of werkt kleinere gazons in de kleine tuin draadloos open, is wendbaar en efficiënt, vooral op gazons met hoeken in een kleine tuin. Hij verwijdert net als de elektrische verticuteermachine mos en vilt in kleine tuinen bijzonder stil en milieuvriendelijk.

RLA 240 accuverticuteermachine
RLA 240 zonder accu en laderVerticuteermachines / gazonbeluchters
Machine zonder accu en zonder lader
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
€ 259,00
elektrische verticuteermachine RLE 540
RLE 540Verticuteermachines / gazonbeluchters
Elektrische verticuteermachine. Geschikt voor middelgrote gazons
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
€ 499,00