Coniferen snoeien

De groenblijvende conifeer, ook thuja of levensboom genoemd, is een echte klassieker voor tuinheggen. Ontdek hoe je coniferen snoeit en verzorgt.

Dichte, groene thujaheg langs een weg
Thujaheggen zijn populair en wijdverbreid.

Overzicht: coniferen snoeien  

  • Snoei coniferen 1 tot 3 keer per jaar tussen april en september, afhankelijk van de leeftijd en soort  
  • Houd rekening met eventuele verboden op radicaal snoeien
  • Voor elke snoeibeurt in de zomer moet je de thuja op broedplaatsen en nestplaatsen van veel dieren controleren en wachten totdat deze weer verlaten zijn 
  • Snoei thuja op een droge, niet te zonnige dag zonder vorst  
  • Trapeziumvormig snoeien is raadzaam om een te hoge sneeuwdruk en bruine plekken door ontbrekend zonlicht te vermijden   
  • Verwijder liever regelmatig kleine scheuten in plaats van radicaal snoeien 
Dichte, trapeziumvormig gesnoeide thujaheg omlijst een tuindeur

Thuja biedt een praktische bescherming tegen inkijk.

Thuja snoeien: waar het om draait 

De conifeer, ook wel thuja of levensboom genoemd, behoort tot de populairste heggenplanten – en heeft een heleboel voordelen: De groenblijvende plant is vorstbestendig en biedt het hele jaar door een praktische bescherming tegen inkijk.

Bovendien groeit de thuja snel, zodat je al snel kan genieten van een intensief groene, ondoorzichtige heg. Waar het op aankomt wanneer je je thujaheg snoeit, leggen wij je hier uit.

Pas op bij giftige heggen

Sommige struiken en heggen zijn giftig en thuja kan allergische reacties veroorzaken. De afgesneden scheuten van thuja, laurierkers en cipres mag je alleen met handschoenen beetpakken. Wees ook voorzichtig bij ligusters en buxus. Zorg er daarom voor dat je de juiste beschermende kleding draagt bij het in vorm snoeien en onderhouden van je heg.

Wanneer kan je coniferen het best snoeien?  

Als je van plan bent om een heg te snoeien, moet je rekening houden met de botanische en juridische aspecten. Een geschikte periode voor het snoeien van je thuja is vanuit botanisch oogpunt tussen april en september. Als je de levensboom maar één keer per jaar snoeit, is een tijdstip in de vroege zomer tegen eind juni geschikt. Als je drie snoeibeurten per jaar plant, zijn begin april, eind juni en eind augustus geschikt. Snoei de thuja na september niet meer omdat de nieuwe scheuten anders niet meer kunnen rijpen tot aan de vorst en mogelijk beschadigd raken.  

Hoe vaak je thuja moet snoeien, hangt af van de leeftijd van je thujaheg. Bij jonge thuja kan je het best twee keer snoeien, zodat hij veel kleine zijscheuten kan vormen en de heg snel ondoorzichtig wordt. Bij een oudere levensboom is één keer snoeien per jaar vaak genoeg, maar soorten met een sterke groei kan je ook als ze ouder zijn twee keer per jaar inkorten. 

Afgesnoeide thujascheuten op een wit zeil
Tussen april en september moet je de thuja snoeien.

Wettelijke voorschriften voor het snoeien van thujaheggen  

Hoe ziet de juridische situatie er echter uit voor het snoeien van thuja? In een groeiend aantal gemeenten is het snoeien van heggen verboden in de broedperiode tussen 1 maart en 30 september omdat veel vogelsoorten in deze periode hun jongen opvoeden. Als het slechts om licht terugsnoeien of in vormbrengen gaat zonder ingreep in de structuur van de heg, mag je je thuja ook in deze periode snoeien.  

Veel plaatsen hebben ook wettelijke voorschriften met betrekking tot de maximale hoogte van je thujaheg. Hoe hoog je thuja mag zijn, is een kwestie van de locatie. In veel gemeenten ligt de grens op twee meter. Informeer je bij voorkeur direct bij je gemeente voordat je je thuja gaat snoeien.

Voorbereiding: coniferen snoeien  

Om je thujaheg met succes te snoeien, heb je de juiste gereedschappen en hulpmiddelen nodig – kom te weten wat je nodig hebt om aan de slag te gaan! 

De juiste beschermende uitrusting  

Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding. Draag bij het werken met de machines van STIHL altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machines met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.

Materiaal en gereedschap

Instructies: thuja correct snoeien 

Om je thujaheg gezond en mooi in vorm te houden, moet je hem vanaf het tweede jaar regelmatig terugsnoeien. Zelfs als je thujaheg nog niet de gewenste hoogte heeft bereikt, moet je de pieken met minstens de helft van de jaarlijkse groei inkorten om een compacte groei te krijgen. Lees hieronder hoe je bij het snoeien van je thuja te werk gaat. 

Thuja Brabant en Thuja Smaragd snoeien 

Thuja Brabant en Thuja Smaragd behoren tot de populairste coniferen. Ze zijn allebei vorstbestendig, maar terwijl de Thuja Brabant eerder lichtgroen is, bekoort de Thuja Smaragd – zoals de naam al zegt – door zijn donkergroene kleur.  

Voor de Thuja Smaragd, die met 10 tot 15 centimeter per jaar relatief langzaam groeit, is het een goed idee om de scheuten één keer per jaar in te korten. Bij bij de Thuja Brabant met een jaarlijkse groei van ongeveer 30 centimeter wordt een regelmatige snoeibeurt aanbevolen. 

Coniferen onderhouden: tips en instructies

Thuja met bruine scheuten

Thuja heeft zonlicht nodig om niet bruin te worden.

Om je thuja te onderhouden, moet je regelmatig de heg bemesten en kleinere scheuten verwijderen. Bovendien is het belangrijk om heggenziektes te herkennen en te behandelen. Kijk uit naar scheuten die zijn uitgedroogd, afgestorven of aangetast door een ziekte en verwijder ze zorgvuldig en volledig.

Om ervoor te zorgen dat je thuja genoeg zonlicht krijgt en een goede luchtcirculatie gegarandeerd blijft, moet je de levensboom regelmatig bijsnoeien

Verwijder hiervoor altijd de kleinere van de twee takken die elkaar kruisen, direct bij de V-vormige verbinding. Om gaten in de heg op te vullen en afzonderlijke kale plekken effectief te verbergen, kan je aangrenzende groepjes takken naar elkaar trekken en vastbinden. 

Meer voor tuinliefhebbers