Tuintrends

Tuin met zorgvuldig gemaaid gazon en bomen
Een tuin biedt veel mogelijkheden voor vormgeving – prachtideeën voor 2023

Ontdek de tuintrends van 2023

Het jaar 2023 heeft heel wat spannende tuintrends voor je in petto. Veel plezier bij het tuinieren!

Bij Smart Gardening neemt moderne techniek een groot deel van het werk over – ontspannen toezien is bij de trends
in de tuin de nieuwste hit. Lazy Gardening wordt steeds populairder, ook aagentoond door Maai Mei Niet, een milieuvriendelijk initiatief uit Groot-Brittannië om biodiversiteit te bevorderen.

Bijzondere aandacht hierbij krijgt milieuvriendelijk en duurzaam tuinieren. Tot de trends in de tuin behoren het ontwerpen van een diervriendelijke tuin en het bemesten met zelfgemaakte compost. Bij de tuintrends van 2023 mogen we bovendien het ecologisch verantwoorde hergebruik van de aanwezige hulpbronnen niet uit het oog verliezen – of het nu gaat om regenwatergebruik of een zelfverzorgende tuin met een hoog rendement en zelf aangelegde groenteperken.

Smart Gardening: techniek voor je tuin

Smart Gardening is bedoeld om tuinieren buiten én binnen stukken eenvoudiger en efficiënter te maken – perfect voor iedereen die weinig tijd heeft, maar wel plezier wil beleven van zelf geteelde keukenkruiden en bloemen. Maar wat gaat er nu schuil achter de populaire tuintrend van 2023? 

Een vrouw staat voor een STIHL iMOW® robotmaaier op het gazon en houdt een tablet met de geopende iMOW® app in haar hand

Slimme robotmaaiers maken het onderhoud van het gazon gemakkelijker

Met Smart Gardening wordt het monitoren en verzorgen van planten door verbonden, op afstand bediende systemen en apparaten bedoeld. Via sensoren kan bijvoorbeeld worden bepaald wanneer planten water nodig hebben. Automatische besproeiing is bij Smart Gardening outdoor en indoor geen probleem.

Intelligente robotmaaiers zorgen zelfstandig en betrouwbaar voor je gazon en vergemakkelijken het onderhoud van het gazon. Je kan het weer in de gaten houden met slimme weerstations.

Kant-en-klare kits voor binnentuinen bieden ideale groeivoorwaarden en nemen de plantenteelt bijna in z'n geheel over. Natuurlijk kan je ook zelf een Smart Garden maken.

Gevelbegroeiing 

Gevelbegroeiing behoort niet alleen tot de optisch aantrekkelijke tuintrends van 2023, maar heeft ook een hoge waarde voor het milieu. Het biedt onderdak en voedsel aan dieren, filtert schadelijke stoffen en fungeert in de winter als warmte-isolatie.

We leggen je alle belangrijke informatie uit over geschikte klimplanten, kosten en meer, zodat je binnenkort met je eigen gevelbeplanting aan de slag kan.

Wilde bloemenweide met klaproos en korenbloemen, op de achtergrond bomen

Een weide met wilde bloemen vraagt weinig onderhoud

Maai Mei Niet – Tuintrend van de maaivrije mei 

Er bestaan goede redenen om een maaivrije meimaand in het tuinjaar in te plannen. Maai Mei Niet helpt nest- en voedselmogelijkheden voor insecten in je tuin te creëren en de inheemse biodiversiteit te versterken.

We hebben de belangrijkste informatie over de duurzame tuintrend uit Groot-Brittannië voor je op een rijtje gezet.    

Hoe je duurzaam tuiniert

De tuintrends staan in 2023 in het teken van duurzaamheid. Er zijn veel manieren om een tuin aan te leggen. We geven je graag een paar praktische tips en suggesties over hoe het extra duurzaam kan. 

Verzorgde graskanten zien er weliswaar mooi verzorgd uit, maar het is de moeite waard om de planten minstens in een hoek van je tuin vrij te laten woekeren. Misschien heb je ook zin om je eigen wilde bloemenweide aan te leggen. De verscheidenheid aan inheemse wilde kruiden biedt veel nectar en is daarom bijzonder insectenvriendelijk. 

Naast een diervriendelijk tuinontwerp dragen ook de duurzame afvoer van tuinafval, correct composteren en het afzien van onkruidbestrijdingsmiddelen bij aan natuurlijk tuinieren in harmonie met de natuur.

Buitenkeuken: comfortabel in de tuin koken

Een buitenkeuken is de perfecte manier om gezellig in de tuin te koken, te bakken en te barbecuen. Dat maakt deze trend perfect bij de zomerse tuintrends 2023 met feesten en ontspannen samenzijn vlakbij de keuken, zodat het eten niet koud wordt. 

In de buitenkeuken vind je alles wat er nodig is om je culinair uit te leven in de open lucht: een koelkast, een kookplaat, een gootsteen en een barbecue, net als al het benodigde keukengerei. Zorg ervoor dat je voldoende werk- en opbergruimte inplant. 

Terras in de achtertuin met buitenkeuken en barbecue
Een buitenkeuken is perfect om samen te koken en te barbecuen

Zorg er bovendien op tijd voor dat alle benodigde aansluitingen voor water, elektriciteit en gas aanwezig zijn. De ideale plaats voor een buitenkeuken is een ruim terras vlakbij de muur van een huis.

Mogelijkheden voor gebruik van regenwater

Een man vult een gieter met regenwater uit de regenton

Regenwater is ideaal bruikbaar voor tuinbesproeiing

Het gebruik van regenwater is duurzaam en zinvol. Gebruik het in een regenton verzamelde water bijvoorbeeld om je groente- en plantenperken te besproeien of voor het onderhoud van heggen.  

Ook voor de toiletspoeling is regenwater bij uitstek geschikt.  

Let er bij het gebruik van regenwater uit de dakgoot echter wel op dat je dak niet bestaat uit problematische materialen zoals koper of zink, waarvan verontreinigende stoffen zouden kunnen loskomen. 

Trouwens:

Voor wassen, douchen of drinken mag regenwater zonder speciale behandeling en filtering niet worden gebruikt.

Zelfverzorgende tuin aanleggen en onderhouden

Een zelfverzorgende tuin met perken en struiken, op de achtergrond een blauw geschilderd huisje

Voor een zelfverzorgende tuin is een zonnige ligging optimaal

Als je een zelfverzorgende tuin goed onderhoudt, word je beloond met een ruime oogst van alles wat je hartje begeert. De optimale voorwaarden voor een zelfverzorgende tuin als tuintrend bieden een zonnige ligging en humusrijke, losse aarde.

Bovendien moet er voldoende tuinoppervlak zijn bij het plannen en aanleggen van je tuin. Per persoon zijn 100 vierkante meter raadzaam als je helemaal zelfverzorgend wilt worden.  

Groenten en peulvruchten zoals komkommers en pastinaak, venkel en kropsalade, postelein en uien, bonen en erwten kunnen hier prachtig gedijen. 

Ook fruitbomen zoals appel, peer en kweepeer en verschillende bessen, zoals bramen, zwarte bessen, frambozen en aardbeien, passen in de tuin van een echte zelfverzorger. 

Met een beetje geduld, een goede planning voor het onderhoud van perken en bomen en voldoende tijd voor alle voorkomende tuinwerkzaamheden kan je met het spannende project 'Zelfverzorgende tuin' aan de slag gaan – een van de grote tuintrends van 2023.  

Nog meer voor tuinliefhebbers