Geschiedenis van de houthakkerssport

STIHL TIMBERSPORTS geschiedenis

De geschiedenis van de houthakkerssport begint in de 19de eeuw. Volgens de legende sloten twee houthakkers in het Tasmaanse Ulverstone op een dag in 1870 een weddenschap over wie van hen het snelst een boom kon omhakken. De eerste wedstrijd was een feit.

Tussen 1870 en 1890 zouden tientallen wedstrijden georganiseerd zijn. Er waren echter nog geen vaste regels afgesproken. Dat veranderde in 1890 met het ontstaan van de eerste Australische Axemen's Association.

In 1891 werd in het Tasmaanse Latrope het eerste Woodchoppingwereldkampioenschap georganiseerd. De sport houthakken begon van hieruit zijn triomftocht rond de wereld en veroverde al snel ook de Verenigde Staten en Canada.

Nieuwe wedstrijden ontstonden, de regels werden verfijnd en er werden nieuwe bijl- en zaagdisciplines in het leven geroepen. Bijna alle disciplines gaan terug op de traditionele bosbouwwerkzaamheden. Terwijl sommige disciplines gericht zijn op het omzagen en omkappen van een boom, focussen andere meer op het vaardig gebruik van gereedschap of de omgang met het hout.

In 1985 besloot STIHL in de Verenigde Staten het sporthouthakken te sponsoren. De kettingzagenfabrikant koos uit de talrijke disciplines de zes meest aantrekkelijke uit: Springboard, Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck, Underhand Chop en Hot Saw.

Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.