Tuintips van de vakman: zo eenvoudig is de installatie van de iMOW® robotmaaier

Wat als… je het onderhoud van je gazon volledig zou kunnen overlaten aan een robot? De iMOW® robotmaaier zorgt niet alleen voor een perfect maairesultaat, het fijngemalen gras geeft ook voedingsstoffen terug aan de bodem. De intelligente iMOW® heeft heel wat voordelen wat betreft maaikwaliteit en veiligheid, maar het is vooral de uitgespaarde tijd die de investering zo interessant maakt: je persoonlijke tuinassistent zorgt voor je gazon, zodat jij heel wat meer tijd overhoudt voor andere dingen.

Ook tuinaannemer Matthias Ruttiens van MR Creations is fan: "Ik merk dat er gigantisch veel vraag is naar robotmaaiers. Het is moeilijk te beschrijven hoe hard dit gegroeid is in de laatste 2 à 3 jaar (sinds 2015). Van de 10 mensen die om een grasmachine vragen, zijn er 6 à 7 die de vraag stellen: ‘Kan ik geen robotmaaier gebruiken?' Dat is enorm. Mensen hebben een druk sociaal leven of ze hebben het ergens anders gezien, en het werkt ook gewoon zeer goed."

Laadstation
De iMOW® kan in principe op elk soort terrein ingezet worden, maar toch werkt hij het best in een tuin met niet al te veel hindernissen. Bij een hobbelig gazon of beplanting moet hiermee rekening gehouden worden bij het maken van het maaiplan om de iMOW® optimaal te laten werken.

Afhankelijk van de grootte van de tuin is de robotmaaier vrij snel geïnstalleerd. "Al wat je nodig hebt, is een stopcontact om het laadstation van stroom te voorzien. Dit is het huisje van de iMOW®, waar hij oplaadt en in stand-by staat als z'n dienst erop zit. Wij raden aan om het laadstation om de 2 à 3 weken te inspecteren op mieren, slakken of vuil."

Begrenzingsdraad
Naast een laadstation is er ook een begrenzingsdraad om het werkterrein van de iMOW® af te bakenen. Het leggen van de begrenzingsdraad kan manueel gebeuren met pinnen, of met een draadlegmachine voor grotere oppervlakken. Je legt de draad op het gazon, spant deze aan en klopt de pinnen in het gras zodat de draad tot net boven de grond komt.

Ook hier is de gebruiksvriendelijkheid van de iMOW® een grote troef: "De draad vergroeit met het gazon op een 2- à 3-tal weken en na een maand zie je hem niet meer liggen. Het leuke hieraan is dat, als er nadien nog een hoek of kant moet aangepast worden, je de draad heel eenvoudig terug kan losmaken en kan verleggen."

Randmaaien
Uit veiligheidsoverwegingen bevindt het mes van de iMOW® zich in het midden van de machine. Om ervoor te zorgen dat de randen even goed gemaaid worden, is er ook een optie ‘randmaaien' voorzien: "Met deze optie kan je instellen dat de robotmaaier twee keer per week de randen maait. Dan rijdt de iMOW® over de begrenzingsdraad terug naar z'n laadstation, en maait hij de zones van het gazon waar hij tijdens de maaisessie zelf niet bij kon."

De iMOW® robotmaaier van STIHL voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, in het bijzonder naar kinderen toe. Zo is er ook een ‘speelstop' voorzien. Als kinderen te veel spelen met de iMOW®, keert de robotmaaier automatisch terug naar z'n laadstation.

Onderhouds- & gebruiksvriendelijk
De robotmaaier zelf vergt amper onderhoud: het volstaat om het mes elke 2 à 3 weken schoon te maken met een borstel.

Het gebruiksgemak is ook iets wat Matthias meer en meer ervaart bij klanten: "De robotmaaier kan altijd eens stilvallen of in een border vast komen te zitten. Bij de iMOW® zie je dat echter meteen op de display. Dit betekent dat we niet langer gebeld worden door klanten, wat vroeger wel het geval was."

STIHL blijft de iMOW® software verder optimaliseren en innoveert met nieuwe toepassingen. Vergeet daarom zeker niet om je STIHL dealer een bezoekje te brengen voor de jaarlijkse update. Ook voor verdere vragen rond de iMOW® robotmaaier kan je altijd terecht bij je dealer.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant: