Gazononderhoud in de lente

Gazononderhoud in de lente

Bekalken, verticuteren, bemesten… gazononderhoud in het voorjaar is belangrijk. Alleen zo geniet je deze zomer van een prachtige frisgroene grasmat!

Gazon bekalken in het vroege voorjaar

Gazononderhoud in het voorjaar begint met bekalken. Een mooi, vol gazon kan alleen maar groeien op grond met de juiste zuurgraad. Want alleen als die juist zit, worden de voedingsstoffen uit de bodem goed opgenomen. Bij een pH-waarde onder de 5 is de grond te zuur, en is het aangewezen om je gazon te bekalken. Strooi de kalk in februari-maart. Kalk is in poeder- of korrelvorm verkrijgbaar. Let bij poederkalk op met harde wind; het poeder waait immers zo naar de tuin van de buren.

Let op: Wil je je gazon bekalken en bemesten? Bekalk dan minimaal twee weken voordat je jouw gazon bemest. Zo heeft de kalk dan de kans om door de bodem opgenomen te worden. Strooi je de mest tegelijk met de kalk dan zal de mest niet goed door het gras opgenomen worden.

Gazononderhoud in het voorjaar: bemesten

Het bemesten van je gazon is belangrijk, vooral in het voorjaar wanneer het gras weer gaat groeien. Omdat er na de winter vaak onregelmatige plekken in het gazon zitten, is het aan te raden om het gras eerst een keer te maaien voor je het bemest. Bemest pas wanneer de temperatuur boven de 6 graden is.

Gazon verticuteren na de winter

Gras heeft in de winter vaak veel te lijden onder allerlei weersomstandigheden. Hierdoor kunnen allerlei gazonproblemen optreden. Vooral op natte plekken in de schaduw ontstaat er vaak mos. Wanneer er veel mos of een viltlaag van oude grasresten in je gazon zitten, is het goed om het in het voorjaar te verticuteren. Hiermee verwijder je het mos en de oude grasresten. Schrik niet als je gazon er na het verticuteren niet mooi uitziet. Dit herstel je gemakkelijk door kale plekken opnieuw in te zaaien. Kies eventueel herstelgraszaad zodat het snel weer groen is!

Grasmaaien

Geef je gazon zijn eerste maaibeurt wanneer het boven de 10 graden is. Maai het gras altijd met een grasmaaier met scherpe messen! Zo krijg je een strak en mooi resultaat!

Water geven

In het voorjaar kan het soms al erg droog en warm zijn. Is het meer dan twee weken droog en warm weer? Zet dan een sproeier op het gras en voorzie het van voldoende water! Heb je jouw gazon doorgezaaid? Zorg dan dat de grond de eerste zes weken niet uitdroogt.

Wil je een gazon aanleggen? Gras zaaien doe je in het voorjaar (april-mei) of in de zomer/najaar (augustus-oktober).

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met een STIHL dealer die je graag verder helpt.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant:

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender