Gazononderhoud in de winter – alles over de juiste verzorging

Van januari tot maart is het gazon in winterslaap. Met onze tips voor het verzorgen van het gras in de winter groeit het in de komende lente gezond verder.

Het gazon in deze tuin met besneeuwde bomen en struiken heeft niet veel verzorging nodig in de winter.

Winterslaap voor het gazon

Eind oktober, begin november en ten laatste voordat het de eerste keer vriest, komt er een einde aan de actieve verzorging van het gazon. Heb je de bladeren bijeengeveegd, het gazon geverticuteerd, een laatste keer gemaaid en bemesting voor de winter gegeven? Dan mag je tuin aan zijn welverdiende winterslaap beginnen.

De natuur heeft geprogrammeerd dat je tuin tijdens de wintermaanden stilligt. Dat betekent dat de grassprieten niet meer groeien. Maar dat betekent ook dat het gazon zich niet meer kan verdedigen tegen belasting en beschadiging. Het is dan ook belangrijk dat je het gazon zijn rust gunt en er zo weinig mogelijk op loopt. Anders breken de tere grashalmen af en hebben ze in de lente meer tijd nodig om te regenereren.

Mag ik het gazon maaien in de winter?

Zodra het voor de eerste keer vriest is het afgelopen met maaien. Tijdens het overwinteren mag het gras niet hoger zijn dan vier tot vijf centimeter. Het gazon heeft rust nodig in de wintermaanden en mag zo weinig mogelijk betreden worden. Elke voetstap maakt de gevoelige grasplantjes stuk.

Close-up van groene grashalmen met ijs- en sneeuwkristallen

Gazon onderhouden in de winter: wat te doen bij vorst en sneeuw?

Zodra de vorst zich meester maakt van het gazon, is het bijzonder gevoelig. Je weet wellicht dat het beter is om er in deze periode niet op te lopen en het niet te veel te belasten. Als het gras bedekt wordt met sneeuw, ontstaat een soort isolatie die de grashalmen beschermt tegen de vrieskou en de ijzige wind. Het maakt niet uit hoelang de sneeuw de bodem bedekt: laat hem rustig liggen en loop er niet over.

Vooral bij gezinnen met kinderen is dat niet altijd zo eenvoudig. Kinderen houden geen rekening met de tere grassprieten die knakken als er in de tuin gespeeld wordt. De grashalmen reageren zo gevoelig omdat ze voor 80 procent uit water bestaan. Als het water in de grashalm bevriest, kan het gras breken. Het gazon kan deze schade niet herstellen omdat het gras in de wintermaanden niet groeit. Zodra de sneeuw begint te smelten, zijn de gevolgen zichtbaar: geelbruine voetsporen of grote bruine plekken die bovendien een broeihaard zijn voor schimmelziekten zoals sneeuwschimmel en Typhula-verrotting.

Tips voor het aanleggen van de tuin

Op het moment dat je een gazon aanlegt, moet je er al over nadenken welk gazontype voor jou het juiste is. Zo zal je het hele jaar door een mooi gazon hebben dat niet onnodig belast wordt.

Een siergazon om op te lopen

Leg in de herfst kleine stapstenen in het siergazon, zodat het gras tijdens de winterslaap toch zijn rust krijgt. De decoratieve paden die je ermee maakt zien er niet alleen mooi uit, ze bieden ook het voordeel dat je het gras ontziet en je schoenen bij sneeuw en regen droog blijven.

Verzorging van het gazon bij het ontluiken van de lente

Bij de eerste vorstvrije dagen en zodra de vegetatie op gang komt, kan je al beginnen het gazon te bemesten. Zodra het weer bij het begin van de lente weer mooi wordt, zal je een mooi groen gazon hebben om je te ontspannen. Kies een meststofmengsel op basis van stikstof, dat de groei stimuleert. Want hoe meer het gazon in de winter belast werd, hoe meer voedingsstoffen je nu moet geven.

Onderhoud van het gazon na de winter

Zodra de laatste sneeuw gesmolten is na een strenge winter, begin je onmiddellijk het gazon te verzorgen. Geef het gazon een schoonmaakbeurt door bladeren en takken bijeen te harken.

  • Maai het gras als de bodem droog is.
  • Verticuteer het gazon als er ziekten of sterk verkleefde plekken zijn.
  • Verspreid tot slot een voorjaarsmeststof.

Wanneer maai je het gazon voor de eerste keer na de winter?

Het tijdstip voor de eerste maaibeurt na de winter hangt af van de hoogte van het gras. De temperatuur moet zich constant tussen zeven en tien graden bewegen, meestal dus vanaf midden maart tot begin april.

Samenvatting: het gras verzorgen in de winter

  • Heeft het voor de eerste keer gevroren? Maai het gazon dan niet meer.
  • Loop zo weinig mogelijk over het gras tijdens de wintermaanden.
  • Laat de sneeuwdeken liggen als beschutting voor het gazon.
  • Zodra de sneeuw gesmolten is, kan je weer aan de slag om het gazon te verzorgen.