Alle ins en outs over gazononderhoud in de herfst

Geef je gazon een laatste intensieve verzorging voordat de winter aanbreekt. Hier vind je de belangrijkste tips voor gazononderhoud in het najaar.

Vrouw gebruikt accugrasmaaier RMA 339 C voor de verzorging van een tuingazon in de herfst

Het gras verzorgen in het najaar: geef het een opruimbeurt

Je gazon is van nature in staat om het koude seizoen zonder problemen te doorstaan. Toch zorgt de juiste verzorging er nu voor dat je volgend seizoen niet verrast wordt door kleine of grote beschadigingen. Het belangrijkste punt: het gazon moet schoon zijn voordat het de winter in gaat.

Verwijder herfstbladeren

Verwijder afgevallen herfstbladeren en afgebroken takken van het gazon. Zo voorkom je eventuele aantasting door schimmel die door de hoge luchtvochtigheid in het koude seizoen ontstaat. Als het gras bedekt blijft, kan er geen zuurstof circuleren en het gras wordt gevoelig voor plagen en gazonziekten. Als je niet met de hark aan de slag wilt gaan, kan je de bladeren ook makkelijk met de grasmaaier verwijderen. Stel de maaihoogte in op de hoogste stand en bevestig een opvangbak aan de machine. De bladeren zijn het makkelijkst te verzamelen als de laag nog niet te dik is en de bladeren droog zijn. Wat is de juiste timing? Verwijder de laag bladeren uiterlijk half november en doe dat het liefst als de zon schijnt.

Tip: rond struiken en op bloemperken mag je het gebladerte laten liggen. Het beschermt tegen vorst en vormt een winterverblijf voor kleine tuinbewoners.

Bladeren vóór een heg worden tijdens het herfstonderhoud van het gazon verwijderd met een STIHL accubladblazer BGA 57

De laatste maaibeurt

Het motto voor de laatste maaibeurt is "kort en pittig". Door het gras kort te maaien verhinder je dat het platgedrukt wordt door het gewicht van de sneeuw. Het wordt ook minder gevoelig voor schimmel. We raden om ook nu een opvangbak te gebruiken, zodat je geen extra werk meer hebt om het maaisel te verwijderen. Dat is belangrijk omdat de bodem bij koele temperaturen het maaisel niet kan afbreken en de oppervlakte vervuild raakt.

Maai voor de laatste keer

  • het liefst voor het begint te vriezen
  • op een droge dag
  • bij een bewolkte hemel

De hoogte van het gras in de herfst

Maai het gazon kort, dat wil zeggen tot ongeveer 5 cm. Zo blijft het gras beschermd en wordt het niet platgedrukt door het gewicht van een sneeuwdeken. Enige uitzondering: het schaduwgazon. De ideale hoogte voor een schaduwgazon vóór de winterslaap is 9 cm.

STIHL tuintips: gazononderhoud in het najaar

Vrouw inspecteert onderkant van accugrasmaaier RMA 339 C tijdens het herfstonderhoud van een tuingazon

Wintercheck voor je grasmaaier

Maak van de gelegenheid gebruik om je grasmaaier winterklaar te maken. Maak de brandstoftank leeg, controleer het oliepeil en reinig zorgvuldig alle onderdelen van de machine. Slijp het maaimes en berg de grasmaaier op in een droge ruimte tot hij in het voorjaar weer aan het werk kan.

Vrouw maait met een STIHL accugrasmaaier RMA 339 C tijdens het herfstonderhoud een gazon met bladeren vóór een heg

Wanneer moet ik het gras maaien in het najaar?

De laatste maaibeurt moet achter de rug zijn voordat het voor het eerst dreigt te vriezen. Aan de andere kant mogen er niet veel warme dagen meer volgen die het gras doen groeien. Een droge dag tussen eind oktober en midden november is dus een goede keuze, want hoe droger het gazon, hoe makkelijker het onderhoud van het gras in het najaar.

Mag ik het gazon verticuteren in de herfst?

Als de nachten kouder en de dagen korter worden, mag je niet meer verticuteren. Als je gazon tot mosvorming neigt, wacht je beter op de milde temperaturen van het komende voorjaar. De beste tijd om het gazon te verticuteren ligt tussen maart en september, afhankelijk van het weer. Idealiter is de bodem nog warm van de zomer en ligt de temperatuur boven tien graden Celsius.

Een bank, bomen met herfstbladeren en een heg in een verzorgde tuin na herfstonderhoud van het gazon

Een kuur met voedingsstoffen: het gazon bemesten

Met een laatste bemesting geef je het gazon een voedselkuur voor de winter. Klassieke gazonmeststof is daarvoor echter niet geschikt, omdat er te veel stikstof in zit. Stikstof zou de grashalmen stimuleren om te groeien en ze daardoor erg gevoelig maken voor koude. Kies daarom liever een najaarsmeststof die rijk is aan kalium. Kalium maakt het gras beter bestand tegen vorst, waardoor het de lange wintermaanden goed doorstaat en je je in de zomer kan verheugen op een prachtig groen tapijt.

Bemesten in de herfst: het juiste tijdstip

Heb je nog energie na de laatste maaibeurt? Prima, want het gazon moet nog een laatste keer bemest worden. Met een strooiwagen kost dat weinig moeite. Hiermee verdeel je de voedingsstoffen gelijkmatig over het hele gazon.

De basisregel: geef de najaarsmeststof vóór de eerste nachtvorst en na de laatste maaibeurt. Zodra de temperaturen constant dalen, ongeveer vanaf half oktober tot begin november, mag je het gazon met een speciale najaarsmeststof klaarmaken voor de winterslaap. Wanneer de temperatuur onder de grens van tien tot vijf graden duikt, stopt de natuurlijke stofwisseling van het gras. Bekijk de temperaturen van de voorgaande jaren om het beste tijdstip te voorspellen. Als in voorgaande jaren de temperatuur vanaf ongeveer half november consequent onder de tien tot vijf graden lag, is begin oktober een goed tijdstip voor de bemesting.

Speciale najaarsmeststof voor het gazon

Kies in de herfst een speciale meststof die het gazon voorbereidt op lage temperaturen, vorst en een hoge luchtvochtigheid. Kalium is een belangrijk bestanddeel van zulk meststofmengsel.

Het maakt je gazon beter bestand tegen vorst en ziekten en helpt het door het koude seizoen. Kalium verlaagt ook het vriespunt van de grascellen doordat het oplost in de celvloeistof. Zo kan het gras beter tegen vrieskou. Bovendien heeft kalium een positief effect op de stofwisseling van de planten.

Een vrouw behandelt het gazon tijdens het herfstonderhoud met najaarsmeststof

Beschadigingen herstellen: nieuw gras zaaien

De herfst is ook het ideale tijdstip om nieuw gras te zaaien. Gebruik de laatste warme weken om het gazon de kans te geven zich te herstellen. Geef verbrande en beschadigde plekken overvloedig water om de zouten weg te spoelen. Maak de grond wat los of bedek de plekken meteen met verse aarde. Strooi daarna nieuw graszaad op de te behandelen plekken. Bedek ze tot slot met een laag potgrond en geef veel water tot de zaden ontkiemen.

September is een goede maand om nieuw gras te zaaien, want de bodem is nog warm van de zomer en meestal regent het voldoende. Als je later nieuw gras zaait, loop je het risico dat de gevoelige grashalmen de vorst niet overleven.

Bij het herfstonderhoud van het gazon schept een vrouw aarde uit een kruiwagen om schade in het gazon te herstellen

Samenvatting: grasonderhoud in het najaar

  • Verwijder bladeren en takken van het gazon.
  • Maai het gazon zolang het nog groeit.
  • Geef het gazon een laatste maaibeurt zodra de temperatuur regelmatig onder tien tot vijf graden daalt.
  • Maai het herfstgazon tot een hoogte van 5 cm, 9 cm voor een schaduwgazon.
  • Verticuteer bij sterke mosvorming in september, maar niet later.
  • Gebruik voor de laatste bemesting najaarsmeststof met kalium.
  • Indien gewenst kan je in september nieuw gras zaaien.