Grasmaaier in de winter: zo berg je je grasmaaier goed op

Grasmaaier in de winter: tips bij winteronderhoud

Hoe je je grasmaaier in de winter onderhoudt en opbergt, is van belang voor het hele seizoen. Met deze 5 tips zorg je ervoor dat je grasmaaier goed de winter door komt en je volgend voorjaar direct en zonder problemen aan de slag kan met de eerste maaibeurt.

1. Grasmaaier voor de winter schoonmaken

Na de laatste maaibeurt is het belangrijk om je grasmaaier goed schoon te maken. Leeg de opvangbak en maak deze eventueel schoon met een tuinslang. Verwijder grasresten van de messen, tussen de koelvinnen en in de buurt van de uitlaat. Wees bij het schoonmaken van deze onderdelen voorzichtig met sterke waterstralen. Richt deze nooit op de lagers, dichtingen of motordelen om beschadigingen te voorkomen! Kantel de grasmaaier verder nooit op de zijkant als je de behuizing schoon wilt maken, op die manier kan er namelijk olie in het luchtfilter of de uitlaat lopen waardoor deze kunnen beschadigen. Je mag de maaier wel achterwaarts kantelen, zodat de bougie naar boven wijst. Lees hier meer over het schoonmaken van je grasmaaier in de winter.

2. Messen slijpen en uitbalanceren

Een scherp mes zorgt voor een mooi maairesultaat; een belangrijk onderdeel dus. Om het mes van een grasmaaier in de juiste conditie te houden, is het belangrijk dat het regelmatig geslepen en uitgebalanceerd wordt. Je kan het mes zelf demonteren en door een STIHL dealer laten slijpen en uitbalanceren, of de hele maaier wegbrengen voor een winteronderhoudsbeurt. Zowel bij een groot als bij een klein onderhoud worden de messen geslepen. Na een slijpbeurt kan je ongeveer weer 25 uur maaien met het mes. Wanneer er scheuren of kerven in het mes zitten, is het beter om het te laten vervangen.

3. Geen startproblemen met Moto4Plus

Zit er nog brandstof in je de tank? Zorg er dan voor dat deze leeg is, of gebruik STIHL Moto4Plus brandstof. Deze benzine is speciaal samengesteld voor 4-takt machines zoals grasmaaiers en het kan geen kwaad als het in de tank blijft in de winter. Door Moto4Plus te gebruiken, verhoog je het vermogen en de levensduur van je machine. Ook zijn de uitlaatgassen met deze benzine minder schadelijk.

Geen Moto4Plus brandstof in de tank? Laat de grasmaaier na de laatste maaibeurt net zo lang draaien tot de motor stilvalt. Brandstof in de tank laten zitten in de winter kan startproblemen geven in de lente.

4. Check het oliepeil

Zorg ervoor dat het oliepeil van je grasmaaier in de winter in orde is. Het is aan te raden om STIHL motorolie te gebruiken; deze olie kan tot wel -30 °C verdragen. Voor meer informatie over het oliepeil en de motorolie kan je terecht bij een STIHL dealer bij jou in de buurt of de bijgeleverde handleiding van jouw grasmaaier goed doorlezen.

5. Grasmaaier in de winter opbergen

Zet je grasmaaier na zijn winteronderhoud in een droge, stofvrije ruimte. Dek hem voor de zekerheid af met een zeil, hoes of oud laken. Zo weet je zeker dat je na de winter direct aan de slag kan voor de eerste maaibeurt in de lente!

Let op: zet een accugrasmaaier altijd op een volledig vorstvrije plek!

Andere bezoekers vonden ook deze artikels interessant: