Boomstronk verwijderen

Als je een boomstronk wilt verwijderen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Wij beschrijven hoe je dat aanpakt.

Overzicht: boomstronk verwijderen

  • Verschillende manieren om een boomstronk te verwijderen
  • Met slimme trucs een boomstronk sneller laten ontbinden en in een bloemperk veranderen
  • De boomstronk uitgraven met een bijl of handzaag
  • De boomstronk gebruiken en in de tuin integreren 

Hoe je een boomstronk verwijdert

De boom kappen is niet zo moeilijk, maar wat doe je met de boomstronk? Elke tuinliefhebber zal vroeg of laat met de uitdaging geconfronteerd zijn om een boomstronk weg te krijgen. Je kan de boomstronk snel laten verrotten zonder te graven, hem uitgraven of op een andere manier gebruiken – wij laten je verschillende methoden zien om je doel te bereiken.

Boomstronk laten ontbinden: stap voor stap

Wie zonder uitgraven een boomstronk wil verwijderen, laat hem ontbinden. Het is het beste om hem direct te composteren waar hij staat. Om dit iets langere proces er tegelijkertijd mooi uit te laten zien, kan je bijvoorbeeld een bloemperk om de boomstronk aanleggen.

Een boomstronk heeft jaren nodig voor hij op natuurlijke wijze ontbonden is. Met een paar handige trucs kan je dit proces versnellen en de boomstronk op chemische wijze verwijderen.

Deze manier om een boomstronk te verwijderen is het meest geschikt voor de maanden maart tot november.

Wij laten je zien hoe je elegant en milieuvriendelijk van een boomstronk een bloemenzee of een perk voor verse kruiden maakt.

stapsgewijze handleiding

Een met stenen omrand, cirkelvormig perk boven een oude boomstronk

STIHL pro tip: vul indien nodig in het voorjaar aarde bij. De stronk verrot naargelang de grootte al na ongeveer 5 tot 6 jaar. Hij is dan zo mors dat je hem gemakkelijk met bijl en schop in stukken kan delen om hem weg te gooien.

De tijd die de boomstronk nodig heeft om te verrotten, hangt af van de boomsoort. Bij eiken duurt het bijvoorbeeld langer dan bij berken. Net als in ons voorbeeld bieden we kruiden aan om te beplanten, maar ook zomerbloemen of bodembedekkers helpen om het verrottingsproces in een mooie vorm te gieten.

Tipp

We raden je ten zeerste aan om de boomstronk niet met chemicaliën te verwijderen of af te branden, omdat zowel de grond als de tuinbewoners schade oplopen en ongezonde rook ontstaat. In plaats daarvan zijn er milieuvriendelijkere manieren om boomwortels te verwijderen, bijvoorbeeld door opgraven.

Boomstronk uitgraven

Het met de hand verwijderen van een boomstronk is zwaar werk en kan, afhankelijk van de boomsoort, ook duur worden als er een kleine graafmachine nodig is.

Mocht je een boomstronk willen verwijderen door hem uit te graven, dan is droog weer hiervoor geschikt, want vochtige grond blijft aan je tuingereedschap hangen en maakt het werk zwaar. Vooral bij diepe wortels moet je meer tijd inplannen om de boomstronk met de hand te verwijderen. Voor het verwijderen van boomwortels zijn de klapzaag STIHL PR 16 of schop en bijl geschikt.

Laat ongeveer 1,50 meter van de stam staan en graaf de wortels rondom vrij met een schop. Prik bij het graven kleine wortels met een schop door en hak of zaag elke wortel door die je pad kruist om de boomstronk te verwijderen.

Gebruik de rest van de stam als hefboom en beweeg hem in verschillende richtingen, zodat de laatste achtergebleven wortels afbreken en de stam geleidelijk uit de grond kan worden getrokken.

Tip: ook met een lier kan je een boomstronk verwijderen.

Met de juiste uitrusting ontwortelen

Boomstronk als blikvanger gebruiken

Soms kan het zinvol zijn om jezelf de vraag te stellen waarom je de boomstronk eigenlijk kwijt wilt. Als waardevolle leefruimte voor wilde bijen en andere kleine dieren kan een boomstronk om ecologische redenen blijven staan – en zo een mooie blikvanger voor je tuin worden.

Uit een uitgeholde boomstronk groeien bonte bloemen

Je kan de stam ook van bovenaf iets uithollen om hem op te vullen met potgrond en de hele stam als plantenbak voor zomerbloemen of perk- en balkonbloemen te gebruiken.

Omdat het hout waterdicht is, moet je met de kettingzaag een insnede maken voor de afvoer van water, waarbij je de veiligheidsvoorschriften in acht moet nemen. Doe inspiratie op!