Kale plekken, droog, bruin of overwoekerd door onkruid? Als je gazon er niet meer goed uitziet, kan je daar iets aan doen. We laten je zien hoe je dit best aanpakt.
03.12.2021
Niet elk gazon hoeft meteen helemaal vernieuwd te worden. Je kan een dichtere grasmat verkrijgen met een beetje eerste hulp en ondersteuning voor het gras, vooral als het oppervlak nog steeds voornamelijk uit grassprieten bestaat. Verwijder eerst eventueel zichtbaar onkruid. Dit kan met de hand of met behulp van een cultivator. Maai het gazon en voeg biologische grasmest toe. Geef vervolgens het oppervlak water en laat het gras groeien. Als het gras vijf tot zes centimeter lang is, maai je het terug naar een lengte van vier centimeter. Dat herhaal je wekelijks. Vergeet niet dat onkruid snel de macht grijpt in je gazon als je het niet regelmatig onderhoudt. De intelligente iMOW® robotmaaier van STIHL, die het gras regelmatig zelfstandig maait, helpt je om je gazon in goede conditie te houden.
Gras kan heel veeleisend zijn en vraagt om veel aandacht. Als het te kort wordt gemaaid, zullen kale plekken en openingen ontstaan. Onze tips laten je echter zien hoe je je gras kan repareren en weer in goede staat krijgt. Grasziekten zijn ook een probleem dat kan worden overwonnen met een vroegtijdige diagnose. Als het over meer dan een paar kale of bruine plekken gaat, en dat er grote gaten aanwezig zijn of dat het hele oppervlak door onkruid is overwoekerd, dan is het tijd om je gazon volledig te vernieuwen. Wij laten je twee methoden zien voor een duurzame gazonrenovatie.
Kale plekken, gaten en verkleuringen zijn vervelend voor elke tuinliefhebber en moeten tijdig worden aangepakt. In dit artikel ontdek je alle verschillende oorzaken van een beschadigd gazon en wat je er aan kan doen.
Als je gazon meer dan een paar kale of bruine plekken heeft, maar bijvoorbeeld grote gaten vertoont of vol met onkruid staat, dan is het tijd om je gazon helemaal te vervangen. Wij laten je twee methoden zien om je gazon op een duurzame manier te vernieuwen.
Als je een gazon effectief wilt herstellen, maar er weinig inspanning aan wilt besteden, is deze methode ideaal. Zo kan je je gras renoveren en hoef je het niet om te spitten. Dit pak je als volgt aan:
Maai je gazon kort – lager dan aanbevolen voor een gezond gazon. Zo bereid je de lap grond voor op de volgende stappen. Maai het gras zo kort als met jouw grasmaaier mogelijk is.
Ga ook verder dan gebruikelijk bij de volgende stap: verticuteer het oppervlak zo diep mogelijk, zodat je de bodem bereikt. Neem regelmatig pauze als je grotere oppervlakken bewerkt.
Verwijder eventueel achtergebleven onkruid van het oppervlak met een metalen hark. Werk zo aandachtig mogelijk, vooral bij onkruid dat zich via de wortels vermeerdert.
Neem een kruiwagen en meng eenvoudige potgrond met hoogwaardig graszaad. De grond hoeft niet duur te zijn – goedkope potgrond is goed genoeg en bespaart je geld. Het graszaad dat je gebruikt, moet echter van hoge kwaliteit zijn: het groeit beter en is op de lange termijn meestal robuuster. Grassoorten van bekende merken zijn over het algemeen een goede keuze. Voeg 350 tot 400 g graszaad per 80 liter grond toe.
Verspreid het zaad- en grondmengsel over het gazon. Dit lukt het best met een eenvoudige bezem. 80 liter grond is voldoende om een gazonoppervlak van 10 m2 te vernieuwen. Houd het oppervlak vochtig totdat de graszaden ontkiemen. Binnenkort kan je al genieten van een nieuwe, weelderigere groene grasmat.
Het volledig vernieuwen van een gazon is de meest grondige, maar ook de meest complexe methode. Het moet daarom altijd het laatste hulpmiddel zijn om je gazonproblemen op te lossen. We raden je aan om het grasoppervlak uit te graven en een volledig nieuw oppervlak te creëren. De vroege herfst is hiervoor het allerbeste tijdstip. De temperatuur valt meestal niet onder de 10 graden, zelfs niet 's nachts, wat helpt bij het kiemen van de graszaden.
Afhankelijk van de stevigheid van de graszoden, kan je het oppervlak direct afgraven of –als het harder is – eerst het resterende gras verwijderen. Dit betekent meer werk, maar vooral op zware kleigrond is het vaak onvermijdelijk.
Als je het oude gras gaat vernieuwen, ga je als volgt te werk: graaf eerst een goot aan de rand van het terrein dat zo diep is als je schop– dit noemen we een plaid. Bewaar de aarde die je weghaalt, want die heb je nodig om het gazon op te vullen zodra je het einde van de strook hebt bereikt. Zo kruipt de plaid als het ware mee met elke strook die je uitgraaft.
Steek met een spade afzonderlijke stukken grond uit en leg ze ondersteboven op de plaid. De resterende grassen en het onkruid liggen nu ook ondersteboven en sterven gewoon af. Ga strook voor strook verder totdat je het einde van het hele terrein hebt bereikt. Vul de goot hier op met de grond die je aan het begin apart hebt gehouden. Nu heb je de ondergrond losgewerkt.
Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan het ook praktisch zijn om de bodem tijdens dit proces te verbeteren. Als je leemachtige grond hebt, voeg dan grof bouwzand en compost toe aan de omgespitte aarde. Je hoeft alleen maar compost of goedkope potgrond aan zanderige gronden toe te voegen om de structuur te verbeteren.
Neem nu een hark om het oppervlak glad te strijken en onkruid te verwijderen dat nog steeds te zien is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het oppervlak goed vlak is. Een houten hark is handiger voor deze klus, omdat de tanden van metalen harken gemakkelijk vast kunnen komen te zitten in de losse grond.
Voor de volgende stap egaliseer je de grond met een wals. Dit is belangrijk om te voorkomen dat oneffenheden in de grond, zoals voetafdrukken, permanent blijven bestaan. Beweeg de wals in lijnen over het terrein. Deze lijnen moeten elkaar iets overlappen. Je kan een grondwals huren, bijvoorbeeld bij je plaatselijke doe-het-zelfzaak. Wist je dat walsen gewoonlijk hol zijn. Ze worden voor gebruik gevuld met water. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vervoeren.
Werk eerst het oppervlak los met een houten hark, zodat de graszaden onmiddellijk goed contact maken met de ondergrond. Nu is het tijd om je nieuwe gazon in te zaaien! Zorg ervoor dat je een grassoort kiest die goed geschikt is voor de plaatselijke omstandigheden en aan jouw eisen voldoet. Je wilt immers dat je vernieuwde gazon goed groeit en in het begin is het meestal kwetsbaar. We raden je aan om hoogwaardige zaadmengsels te gebruiken. Deze bevatten robuuste grassoorten die uitlopers vormen. Ze worden mooi dik en blijven dik, zelfs als je regelmatig maait. Bij twijfel kan je altijd een vakhandel om advies vragen.
Het beste voor nieuwe gazons is om graszaad direct over het oppervlak te verspreiden met een biologische meststof. Je kan er ook een laag potgrond bovenop leggen om de zaden vochtig te houden en ze te beschermen tegen hongerige vogels.
Voor meer informatie over gazontypes en het zaaiproces, kan je ons artikel “Een gazon aanleggen” raadplegen.
De laatste stap wanneer je je oude gazon vernieuwt, is om het gazon regelmatig te besproeien en de zaden goed vochtig te houden totdat ze ontkiemen. Binnenkort ligt er weer een weelderig groen gazon in je tuin.
Onze tip: als de kleur van het bodemoppervlak lichter wordt, is het tijd om het weer te sproeien. Gras is een plant met veel dorst. Per vierkante meter verdampt het ruim 4 liter water. Alleen goed besproeid gras is robuust en blijft vitaal. We raden je aan om het gazon maar één keer per week te besproeien, maar dit dan wel grondig te doen. Dit dwingt het gras om diep te wortelen, zodat het grondwater kan bereiken. Zulke lange wortels helpen het gras beter te overleven bij extreem warm weer.
Hoe je je gazon vernieuwt, hangt ook af van je budget. Uitgerolde graszoden kunnen beslist een goede oplossing zijn als je snel resultaat wilt zien of zo min mogelijk werk wilt hebben. Uitgerolde graszoden zijn echter duurder dan met de hand een nieuw gazon inzaaien.
Het is ook belangrijk dat je het juiste type gras kiest als je gaat voor uitgerold gras. Bij levering moet het gras meteen uitgerold en besproeid worden, zodat het goed kan groeien.
In principe kan een gazon met grote gaten en overwoekerd door onkruid vrij gemakkelijk worden vernieuwd. Er zijn geen grote investeringen mee verbonden en je hoeft er alleen maar tijd aan te besteden. Als je daarentegen beslist om het gazon volledig te vervangen en om te spitten, kan dat een beetje meer kosten. De duurste optie zou zijn om graszoden uit te rollen, maar dat is ook de keuze die je de meeste tijd bespaart. Onze tip: bespaar niet op het graszaad, want hoogwaardige zaden leveren je betere grassen op waar je langer plezier van zal hebben.
Om ervoor te zorgen dat de moeite die je hebt gedaan voor je gazon zich ook loont, moet je het nieuwe gras regelmatig onderhouden, zodat het mooi en dicht blijft, ook jaren later nog. In dit geval komt er echt uit wat je erin stopt. Als je wilt dat jouw gazon een dicht, weelderig groen tapijt blijft, is regelmatig bemesten net zo belangrijk als het maaien en goed besproeien. Als je je gazon niet zorgvuldig onderhoudt, liggen onkruid en mos op de loer om de macht over te nemen. Meer informatie over dit onderwerp vind je in onze gazononderhoud tips per seizoen.