Een haag planten: stap voor stap naar natuurlijke bescherming tegen inkijk

Of het nu gaat om een bescherming tegen inkijk of een vormgevingselement voor de tuin: ontdek hoe je op de juiste manier een heg plant met onze handleiding.

Een vrouw met beschermende STIHL Function SensoTouch handschoenen staat naast een groene heg

Overzicht: Heggen planten

  • Evt. graszoden en onkruid verwijderen, de grond losmaken

  • Compost of plantenaarde aanbrengen

  • Verloop van de heg met richtsnoer markeren

  • Plantgaten uitgraven, planten van de haag op de juiste afstand en diepte inzetten

  • Plantgaten opvullen, aarden wal rond de planten ophopen, water geven, houtspaanders en mulch erover verspreiden

  • Snoei lange plantenscheuten een derde tot de helft af

Heg planten: de voorbereiding

Voordat je je heg plant, kan je het beste het verloop van de heg zo precies mogelijk plannen. Houd hierbij ook rekening met de grootte die de planten van de haag de komende jaren zullen bereiken. Met de volgende punten denk je aan alles wat belangrijk is.

De vereiste grensafstand in acht nemen

Als je heggen wilt planten om je terrein in te perken, denk dan aan de nodige grensafstand tot de buurman. Want voor het aanleggen van heggen bestaan er officiële afstandsbepalingen, die op lokaal niveau kunnen verschillen. Voordat je aan de slag gaat, moet je bij de lokale overheid navragen op welke afstand de heggen in je gemeente tot aan de perceelgrens mogen worden geplant en waar je rekening mee moet houden.

Vaak komt het ook aan op de geplande grootte van de heg. In de meeste gemeentes moeten heggen die tot twee meter hoog kunnen worden bijvoorbeeld een minimale afstand van 50 centimeter aanhouden. Als je nog hogere heggen wilt zetten, is vaak een afstand van één of zelfs twee meter tot de perceelgrens vereist. Zijn de percelen al door een schutting van elkaar afgebakend? Dan gelden de overheidsvoorschriften meestal toch. Als je in zo'n geval een heg wilt planten, geldt echter ook de afstand tot de grens, niet tot de schutting.

Wist je dat...? De afstand van heggen tot de perceelgrens wordt gemeten op de plek waar de stam die het dichtst bij de grens staat uit de grond komt. Afhankelijk van hoe je later je heg snoeit, kan de optische afstand van een heg tot de buren of de openbare weg dus kleiner zijn.

Houd afstand tot andere planten

Als je heggen wilt planten als ruimtedeler of als je er een zitplaats mee wilt inkaderen, dan spelen overheidsvoorschriften geen rol. Met het oog op je overige planten is het toch raadzaam om de juiste afstanden in acht te nemen. Zo zorg je er aan de ene kant voor dat de planten elkaar niet in de groei hinderen en heb je aan de andere kant voldoende ruimte om je heg optimaal te verzorgen. Richt je daarvoor op de geldende grensafstand van heggen in je gemeente en op de optimale groeiomstandigheden van de aangrenzende planten. Exemplaren die veel licht nodig hebben, mogen bijvoorbeeld niet in de schaduw van de nieuw aangelegde heg staan. 

Een haag planten: stapsgewijze handleiding

Wil je heggen met zogenoemde naakte (onbedekte) wortels planten? Zet ze dan ongeveer een uur voor het planten in een emmer of bak met water. Hierdoor worden de planten optimaal voorbereid. Als je heggenplanten in potten hebt, kan je ze vlak voor het planten onderdompelen in water tot er geen luchtbelletjes meer opborrelen. Daarna ga je aan de slag.

Benodigd materiaal en gereedschap om heggen te planten

Gereedschap om heggen te planten, waaronder de STIHL HSA 56 accuheggenschaar en de STIHL PG 10 snoeischaar

 

Heb je aan alles gedacht en goed gepland? Dan kan je de mouwen opstropen en aan de slag. Je hebt de volgende materialen en gereedschappen nodig om een heg te plaatsen:

 

Het planten van een heg plannen: Natuurlijke bescherming tegen inkijk op maat

Als natuurlijk alternatief voor schuttingen en muren kan je heggen planten om je perceel naar wens af te bakenen. Afhankelijk van de soorten heggen die hiervoor in aanmerking komen, creëer je met relatief weinig inspanning een individuele afbakening op maat. Van de sierlijke heg op kniehoogte tot een natuurlijke afscherming tegen inkijk van meerdere meters hoogte kun je allerlei heggen planten.

Door deze grote variatie kan je ook heggen planten voor een individuele indeling van je tuin. Denk vooral aan deze mogelijkheid op het moment dat je je tuin wilt plannen en aanleggen of een grote verandering wilt doorvoeren.

Wanneer plant je een heg het best?

Het beste moment om een heg te planten, hangt af van de heg die je wilt aanleggen. In principe plant je heggen met onbedekte wortels die hun blad verliezen het best tussen half oktober en midden november. Als alternatief zijn ook de maanden maart en april goed geschikt om dergelijke heggen te planten.

Een vrouw met STIHL Function SensoTouch veiligheidshandschoenen werkt met een spade in de tuin om een heg te planten

Als je groenblijvende hegplanten of naaldbomen wilt zetten, kan je dat naar keuze doen vlak voordat ze beginnen uit te lopen in april of na afloop van de groeiperiode eind augustus. Zo heeft je nieuw geplante heg nog genoeg tijd om goed te groeien voor de winter.

Je wilt zo vrij mogelijk beslissen wanneer je je heg wilt planten? Dan is de plantenbak misschien wel de beste variant voor jou. Want in de plantenbak kun je heggen het hele jaar door planten. 

Alleen bij vorst of voorspelde hitteperioden mag je ook geen heggen aanleggen in de plantenbak. Om te voorkomen dat je stress bij het water geven krijgt, zijn het voorjaar of de herfst het best geschikt. Een plantenbak is ideaal als je later een heg met gaten wilt bijwerken. De plant kun je eerst in de bak laten aangroeien om hem later uit te planten.

Jouw uitrusting voor het onderhoud van heggen

Welke heg plant je op bepaalde plaatsen?

Om ideaal te kunnen groeien tot een goede bescherming tegen inkijk, hebben planten in een heg een optimale locatie nodig. Kies daarom ook vanuit dit gezichtspunt jouw planten.

Een goed onderhouden, groene heg rondom een tuin

Weinig eisende heggen, zoals taxus of rhododendrons, kun je ook op een plek met veel schaduw planten. Geheel in de schaduw groeien echter de meeste heggen niet compact en gezond.

Als je heggen op een zonnige plek wilt planten, kan je kiezen uit een groot aantal soorten. Afhankelijk van de gewenste hoogte kan je onder andere heggen van cypressen of de levensboom aanleggen.

Voor de tuinomranding zijn buxusheggen even populair als praktisch. Want bij de juiste verzorging groeit de buxus bijzonder ondoorzichtig.

De breedte en hoogte van de heggenplanten inplannen

Een laatste punt voor de planning betreft de breedte en hoogte van je toekomstige heg. Daarvan hangt namelijk af hoeveel planten je per strekkende meter heg moet planten. Afhankelijk van de grootte en het plantentype kunnen twee tot drie, drie tot vier of vier tot vijf planten per strekkende meter nodig zijn.

Voor heggen tot 100 centimeter hoogte kan je het beste drie tot vier planten per strekkende meter inplannen, voor heggen tot 250 centimeter hoogte zijn ongeveer twee tot drie planten per strekkende meter nodig.

STIHL pro tip: reken bij vrijstaande heggen de eerste plant in de heg voor de eerste meter maar één keer mee. Als je bijvoorbeeld vier heggenplanten per strekkende meter zet, heb je voor de eerste meter vijf planten nodig en voor alle andere slechts vier planten. Dit komt overeen met een plantafstand van 25 centimeter.