Alles over mulchen

Alles over mulchen

Mulchen is het bedekken van de grond in de tuin met organisch materiaal. Je verbetert op deze manier de bodemstructuur, het bodemleven, geeft onkruid minder kans én voorkomt dat de grond snel uitdroogt.

Waarmee kan ik mulchen?

Mulchen kan met verschillende materialen:

 • Gras
  Afgemaaid kort (of versnipperd) gras kan je gebruiken als mulchmateriaal tussen je planten. Strooi het wel uit in een dunne laag, want een dikke laag kan gaan rotten. Het versnipperde gras is ook goed mulchmateriaal voor je gazon zelf. Laat het gras gewoon liggen na het maaien. Gebruik hiervoor eventueel een mulchmaaier.
 • Houtsnippers of boomschors
  Houtsnippers is een veelvoorkomend mulchmateriaal, zowel in de moes- als siertuin ziet het er verzorgd uit. Versnipper met een hakselaar hiervoor eventueel je eigen snoeimateriaal. Ook boomschors is goed mulchmateriaal, het helpt direct tegen slakken en gravende katten.
 • Compost
  Compost is vruchtbaar mulchmateriaal, dat zowel de structuur als het bodemleven enorm verbetert. Let wel op onkruiden in de compost.
 • Karton
  Op een plek waar veel onkruid groeit, kan karton helpen. Leg een laag karton op dit deel van je tuin en dek het af met compost. Onkruid krijgt op deze manier geen licht, lucht en water en sterft uiteindelijk af. Dit is een geschikte methode bij het voorbereiden van de grondvoor je moestuin. Het karton verteert vanzelf.
 • Stro
  Stro wordt vaak gebruikt bij het afdekken van de grond onder aardbeien, courgettes of pompoenen. Je voorkomt hiermee dat de vruchten gaan rotten.

Mulchen tegen uitdrogen

Het mulchmateriaal houdt vocht vast in een droge periode en geeft dit langzaam af aan de grond. Hierdoor voorkom je dat de grond snel uitdroogt tijdens droge perioden. Andersom zorgt de mulchlaag er in natte perioden voor dat de grond niet dichtslaat. Daarnaast voorkomt het mulchmateriaal dat vorst tot diep in de bodem doordringt.

Voedingsrijke mulchlaag

Wanneer je organisch mulchmateriaal gebruikt zoals gras, houtsnippers of compost dient dit direct als meststof. Tijdens het verteringsproces komen er langzaam, blijvend en gelijkmatig voedingsstoffen vrij, waardoor je voor langere tijd de grond niet hoeft te bemesten. Ook stimuleer je met dit materiaal goede schimmels en creëer je de juiste omstandigheden voor regenwormen. Deze regenwormen verbeteren de structuur van de grond, waardoor deze nog vruchtbaarder wordt.

Wanneer mulchen?

Mulchen kan eigenlijk het hele jaar door. In ieder seizoen heeft het een positief effect op je tuin. Onkruid krijgt door de mulchlaag minder kans en door de laag ziet je tuin er direct verzorgd uit. Gebruik in de verschillende seizoenen mulchmateriaal uit je eigen tuin: in de winter en het voorjaar snoeiafval, in de zomer het afgemaaide gras en in de herfst afgevallen blad.

Mulchen is goed voor het milieu

Last but not least: mulchen is goed voor het milieu! Door het hergebruiken van het tuinafval zoals gras, takken, blad en compost hoef je dit materiaal niet af te voeren én hoef je geen meststoffen aan te schaffen.

Wil je meer informatie over mulchmaaiers? Neem dan contact op met een STIHL dealer bij jou in de buurt. Hij helpt je graag verder.

Andere bezoekers vonden ook deze artikels interessant: