De kunst van het carven in 5 stappen

Carving is een vak apart. Het is zowel fysiek als mentaal een uitdaging om een ruwe blok hout om te toveren tot een verfijnd stuk kunst, zeker met een kettingzaag die vaak als een destructief gereedschap wordt beschouwd. We volgden twee carvers die zich dan ook terecht de titel van ‘boomkunstenaar' mogen aanmeten: de Nederlander Jeroen Boersma en de Belg Leo Beterams.

Jeroen haalt vooral voldoening uit het fysieke aspect van het carven, en omschrijft zichzelf als speed carver: "Carving en met name speed carving is bijzonder extreem. Als ik aan het carven ben, vergeet ik alles om me heen. De lijnen moeten gewoon komen terwijl ik ze bedenk, en niet 3 stappen erna. Dat is topsport, voor mij vergelijkbaar met iemand die de Mount Everest beklimt."

Leo doet dan weer aan carving om bomen een nieuwe bestemming te geven: "Carven is voor mij niet alleen creatief bezig zijn, maar ook het feit dat je nog iets kan maken van een boom in plaats van hem gewoon in stukken te zagen. Zo geef je de boom nog een tweede leven en dat vind ik fantastisch."

Maar hoe begin je nu aan het carven van bijvoorbeeld een uil? We stelden beide kunstenaars de vraag, en kwamen tot een heus stappenplan om een levensechte uil te creëren uit een boomstam met behulp van een STIHL kettingzaag. Bekijk onderaan deze pagina de kunstenaars aan het werk in de verschillende video's.

1. Ontwerp
De eerste stap is het ontwerp: wat wil je maken? Inspiratie haal je uit foto's of video's op het internet of gewoon een beeld van een dier in je hoofd. Leo: "Onlangs maakte ik een stokstaart, hoewel ik geen idee had hoe de snuit van een stokstaart eruit ziet. Ik heb dan een foto afgedrukt en opgehangen. Op mijn computer heb ik een ideeënmap met wel 100 voorbeelden die ik nog wil maken."

2. Houtkeuze
De keuze van de houtsoort is heel belangrijk. Voorbeelden van duurzame en tegelijk bewerkzame boomsoorten zijn ceder, eik, notelaar of kastanje. Hout is een levend organisme en past zich steeds aan de omgeving aan. De keuze voor harde of zachte houtsoorten is afhankelijk van het feit of je een beeld voor binnen of buiten maakt. Eenmaal je het hout gekozen hebt, zaag je het op de gewenste lengte en kan je beginnen aan het carven.

3. Lijnen in 2D
De volgende stap is het uitzetten van de grote lijnen van het beeld. Bekijk de figuur eerst in 2D en zaag weg wat overbodig is. Begin bij het verenkleed achteraan en de contouren van het hoofd. Rond daarna de buik af en ga verder met de detaillering: de grote pluimen van de uil, de ogen en de details van het verenkleed. Zo krijgt het beeld langzaamaan vorm door er natuurlijke lijnen in te brengen. De harde hoeken gaan eraf.

4. Lijnen in 3D
Daarna begint het echte carven. De uitdaging hier zit hem in het juist krijgen van de verhoudingen, om te komen tot een zo levensecht mogelijk eindresultaat. Om een kunstwerk een 3D aanzicht te geven, moet het beeld vanuit alle standpunten complementair zijn. Ga hiervoor op zoek naar alle kleine details die van nature in een mens of dier aanwezig zijn. Of zoals Leo het verwoordt: "Je kan wel denken dat je een uil gemaakt hebt, terwijl het vanuit een ander standpunt misschien op een eekhoorn lijkt."

5. Verduurzaming
Om een duurzaam eindresultaat neer te zetten, is een nabehandeling met olie of beits noodzakelijk. Leo zweert bij 4 lagen Deense olie, en vraagt zijn klanten om te blijven nabehandelen. De olie zorgt ervoor dat de mooie, bruine kleur van natuurlijk hout bewaard blijft en het beeld zeker 20 jaar meegaat. Lakken is voor Jeroen absoluut geen optie, aangezien je het beeld daarmee van de buitenlucht afsluit waardoor het vanbinnen uit begint te rotten.

Oefening baart kunst. Carving is iets wat iedereen kan, op voorwaarde dat je het nodige geduld aan de dag legt en weet hoe je veilig werkt met een kettingzaag. Draag daarom altijd de correcte veiligheidsuitrusting en vraag eventueel meer informatie bij uw STIHL dealer. Wij wensen je alvast veel carving plezier!

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant:

 

Waar moet je op letten bij het carven van een houtsculptuur? Antwoord van Leo Beterams

Waar moet je op letten bij het carven van een houtsculptuur? Antwoord van Jeroen Boersma.

De kunst van het houtcarven met Leo Beterams

De kunst van het houtcarven met Jeroen Boersma

Ontdek meer videos Ontdek meer videos

Ontdek STIHL op Youtube en bekijk talrijke interessante videos.

Ontdek meer videos