Duurzaam gras verticuteren in 3 stappen

Duurzaam gras verticuteren in 3 stappen

In de loop van het jaar zorgen mos, gazonschimmel en onkruid ervoor dat het gazon aan kwaliteit verliest. Tussen maart en september is de bodem iets warmer, waardoor dit de meest ideale periode is om je gazon te trakteren op een welverdiende wellnesskuur door het gras te verticuteren. Met een STIHL verticuteermachine geef je het gras meer ademruimte en kunnen de wortels opnieuw voldoende water en voedingsstoffen opnemen. Door regelmatig te verticuteren, groeit je gazon dichter en ziet het er gezonder en mooier uit.

1. De voorbereiding
Voor je begint, kan het handig zijn om de pH-waarde van de bodem te bepalen. Indien nodig kan je vooraf kalk strooien om de grond minder zuur te maken. Een gouden regel is om enkel te verticuteren bij droog en vorstvrij weer. Als het gazon nat is, klit het geverticuteerde materiaal aan elkaar en kan je de machine beschadigen. Het is ook aan te raden om het gras vooraf nog eens te maaien tot op een hoogte van 2 à 3 cm. Test de verschillende diepte-instellingen van de machine op een gezond stuk gras.

2. De uitvoering
Door het verticaal snijden van de messen worden mossen en ander groenafval uit het gras getrokken. Zorg ervoor dat je de eerste keer niet te diep verticuteert. De werkdiepte van de 7 dubbele messen kan via een ergonomische draaiknop aan het stuur worden ingesteld. Begin steeds voorzichtig en pas de werkdiepte desgewenst aan. Verticuteren wordt bij voorkeur gekruist gedaan. Behandel het gazon één keer in de lengte en één in keer in de breedte. Zo vergeet je geen plekken en is de bodem voldoende verlucht.

3. De recuperatie
Verzamel na het verticuteren al het groenafval om te voorkomen dat je gazon verstikt, en breng het naar de composthoop of het containerpark. Het geverticuteerde materiaal kan ook opgevangen worden in een apart verkrijgbare opvangbox. Na het verticuteren is het aan te raden om het gazon te bemesten om het herstel van de bodem te bevorderen. Herzaaien is enkel nodig voor heel schaars begroeide plekken. Hoewel het gazon er net na het verticuteren misschien iets minder aantrekkelijk uitziet, zal het er nadien echter des te mooier door worden! Voor meer informatie over verticuteren kan je steeds terecht bij je STIHL dealer.

Andere bezoekers vonden ook deze artikels interessant:

STIHL tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender