Een lamp maken van een boomstam

Een lamp maken van een boomstam

In deze DIY laten we je zien hoe je van een boomstam een decoratieve tuinlamp maakt, met behulp van je STIHL kettingzaag. De boomstam-lamp is ook nog eens praktisch, want naast lamp kan je hem ook gebruiken als zitje of bijzettafel. Aan de slag!

Het juiste hout

Voor deze lamp kan je in principe elk soort naaldhout gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan lariks, pijnboom of vurenhout. Let op: gebruik geen vers gekapt hout, maar wel ouder hout met barsten. Dat is ideaal als bouwmateriaal. De scheurtjes en barsten passen bij de natuurlijke uitstraling van de lamp en maken hem uniek. Zorg ervoor dat het hout niet nat of vies is. Hoe droger het hout, hoe beter.

Wat de lamp zo bijzonder maakt, is zijn schijnsel. Wanneer het hout droogt, komen er barsten in en deze zorgen voor een prachtig effect. Het enige wat je zelf moet doen, is die natuurlijke barsten iets benadrukken met behulp van de kettingzaag. Wanneer je een boomstam of stuk hout gebruikt, waar geen barsten in zitten, dan kan je deze er zelf in zagen met de kettingzaag.

Zorg ervoor dat er aan het stuk hout geen takken zitten en dat het recht van vorm is. We adviseren om hout zonder schors te gebruiken of om de schors te verwijderen voor je de lamp gaat maken.

Beschermende kleding

Ook wie hobbymatig aan de slag gaat met de kettingzaag moet beschermende kleding dragen. Een goede bescherming begint bij het hoofd: draag een veiligheidsbril of gezichtsbescherming en bescherm ook het gehoor. Draag veiligheidshandschoenen en ook een speciale veiligheidsbroek en veiligheidsschoenen.

Wanneer je gebruik maakt van een STIHL accukettingzaag, hoef je geen gehoorbescherming te gebruiken. Lees meer over de veiligheidsuitrusting bij het gebruik van een kettingzaag.

Let erop dat er in verschillende landen specifieke eisen voor de uitrusting gelden en dat een goede veiligheidsuitrusting nog geen garantie is voor een veilige arbeidstechniek. Lees ook altijd de handleiding van de machine.

Kettingzagen bij dit artikel:

MS 170, MS 180, MSA 200 C-BQ, MS 231, MS 251

Wil je meer informatie over de verschillende kettingzagen? Neem dan contact op met een STIHL dealer bij jou in de buurt. Hij helpt je graag verder!

Bekijk ook volgende DIY artikels:

Zo maak je van een boomstam een stoel

Maak je eigen houten siersterren

Maak zelf je houten rendier voor kerst

Veilig werken met een kettingzaag Veilig werken met een kettingzaag

Ontdek meer over veilig en efficiënt werken met een kettingzaag.