Gazon kalken: waarom, wanneer en hoe?

Gazon kalken: waarom, wanneer en hoe?

Wil jij een stralend gazon? Strooi kalk! Kalk zorgt ervoor dat meststoffen beter opgenomen worden en mos en onkruid in het gazon minder snel de overhand krijgen.  Je gazon kalken doe je het best in het vroege voorjaar en najaar. 

Gazon kalken, waarom?

Met kalk maak je de bodem minder zuur. Dat resulteert in een betere groei van het gras en remt de groei van mos. Ook zorgt kalk ervoor dat de meststoffen beter opgenomen worden door het gras. Het gazon wordt daardoor mooier, voller en stralender.

Nog een voordeel: doordat het gras mooi dichtgroeit, heeft onkruid in het gazon minder kans!

Wanneer kalk strooien over het gazon?

Kalk strooien doe je het best in het vroege voorjaar (februari-maart) en in het najaar (oktober-november).  Door vroeg in het jaar kalk te strooien, bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. Kalk het gazon minimaal vier weken voor je de mest aanbrengt. Zo heeft de kalk tijd om goed in te werken en verstoort het de mestopname niet.
Als je organische mest gebruikt, is dit niet per se nodig. Dit kan je op dezelfde dag strooien als kalk. Maar kunstmest en kalk tegelijk verstoort beide middelen.
In het groeiseizoen wordt de kalk opgenomen in de bodem en spoelt het deels weg door regen. Het is daarom goed om in het najaar je gazon nog eens te bekalken. Je laat het zo direct goed de winter in gaan en je voorkomt dat de grond verzuurt.

Heb je je gazon geverticuteerd in het voorjaar? Strooi dan na het verticuteren wat kalk over het gazon.

Verzuring van de grond tegen gaan

Zure grond kan ontstaan door zure regen of door het natuurlijke proces van compostering van grasresten en bladeren. Bij het composteren komen er zuren vrij die in de bodem doordringen. Haal afgevallen blad daarom altijd van het gazon in de herfst en winter.

Hoe kalk strooien

Kalk strooien is niet moeilijk. Je doet dit met de hand, een handstrooier of strooiwagen. Strooi ongeveer 1 kilogram kalk per 10 m². Met een strooiwagen weet je zeker dat je de kalk goed verspreidt. Kies een windstille dag voor deze klus, zo voorkom je dat de kalk bij de buren in de tuin waait.

Nieuw gazon aanleggen

Ga je een nieuwe gazon aanleggen of een deel van je gazon opnieuw inzaaien of aanleggen, ook dan is het goed om de grond vooraf te bekalken. Lees hier meer over het aanleggen van een nieuw gazon.

Grond voorbereiden

Met kalk bereid je de grond goed voor op een moes- of siertuin. Test vooraf de zuurgraad van de bodem. Een pH-waarde tussen de 5.0 en 6.0 is goed, lager dan 5.0 is te zuur. Met kalk zorg je ervoor dat de grond weer de juiste pH-waarde krijgt.

Wil je meer informatie over grasmaaiers of verticuteermachines? Neem dan contact op met een STIHL dealer bij jou in de buurt. Hij helpt je graag verder.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant:

 

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender