Gazononderhoud in de herfst

Gazononderhoud in de herfst

Een mooi gazon vergt het hele jaar door onderhoud. Wat je precies moet doen, verschilt per seizoen. Wij vertellen je meer over gazononderhoud in de herfst.

Maaien in de herfst

Wanneer de temperaturen na de zomer wat afnemen, maar het nog wel droog is, hoef je het gras minder vaak te maaien. Bij vochtig weer zal je vaker met de grasmaaier aan de slag moeten. Aan het eind van de herfst als het gras niet meer groeit, geef je het gazon de laatste maaibeurt. Je maait het gazon nu wat hoger, op zo´n 5 centimeter, want met deze lengte is het gazon goed tegen de kou beschermd.

Bladeren opruimen

Verwijder regelmatig het herfstblad van je gazon om te voorkomen dat het gras eronder gaat schimmelen. Wil je dit op een gemakkelijke manier doen? Maak dan gebruik van een STIHL bladblazer. Met behulp van een bladblazer of bladzuiger ruim je het gevallen blad gemakkelijk op. Wanneer je het gras maait, kan je de bladeren ook gemakkelijk verwijderen met de grasmaaier.

Lees meer over het aanbod van bladblazers en bladzuigers en maak de juiste keuze.

Verticuteren in de herfst

Heb je veel mos en/of vilt in je gazon, dan kan je deze in oktober nog verticuteren. Dat kan met een verticuteerhark of -machine. Deze verwijderen mos en vilt en tegelijkertijd wordt ook de bovengrond iets opengewerkt. Oogt je gazon erg kaal na het verticuteren, dan kun je het nu ook prima doorzaaien en bemesten.

Bemesten in de herfst

In het najaar bemest je het gazon voor de laatste keer. Door nu te bemesten, vul je de ontstane voedingstekorten weer aan en maak je het gazon sterker om goed de winter door te komen. Door nu te bemesten kan mosvorming en vervilting tegengegaan worden.

We vertellen je graag meer over het bemesten van je gazon

Onderhoud in de rest van het jaar

Ook gedurende de rest van het jaar moet het gazon onderhouden worden. Lees meer over gazononderhoud :

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender