Het gazon verticuteren: hoe, waarom en wanneer?

Het gazon verticuteren

Een mooi gazon vergt onderhoud. Ook verticuteren hoort hierbij. Door te verticuteren, blijft de grasmat mooi en gezond. Het gazon verticuteren is dus zeer nuttig. Hoe je te werk gaat, leggen we je graag uit.

Wat is verticuteren?

Door te verticuteren, kam je als het ware mos en vilt uit het gazon. Na verloop van tijd ontstaat er een laag van mos en grasresten in het gazon, die het gras kan verstikken. Door deze dichte laag kunnen vocht en voedingsstoffen niet goed meer doordringen in de grond, waardoor je gazon achteruit gaat. Met het verticuteren verwijder je deze mos- en viltlaag. Daarnaast snijd je de grond een beetje in, waardoor er weer meer lucht in de bodem komt.

Hoe gazon verticuteren?

Wanneer je slechts een klein stukje van je gazon hoeft te verticuteren, kan je gebruik maken van een verticuteerkam of -hark. Werken met zo'n kam of hark doe je met de hand, wat het een zware klus maakt. Voor grotere stukken gazon is het daarom aan te raden om voor een verticuteermachine te kiezen. Deze doet het werk voor jou!

STIHL biedt elektrische en benzine verticuteermachines aan. Maak gebruik van de keuzehulp voor verticuteermachines om erachter te komen welke het best bij jou past!

Wanneer gazon verticuteren?

Het beste moment om het gazon te verticuteren, is in maart-april. Het gras begint dan weer te groeien en het zal in deze periode het snelst herstellen. Kies voor het verticuteren een droge dag, zodat mos en vilt niet aan de messen van de verticuteerhark of -machine blijven plakken. Je kunt het gazon in september of oktober zo nodig nogmaals verticuteren.

Tips voor na het verticuteren van het gazon

- Na het verticuteren kan je kale plekken zien. Deze kun je gemakkelijk herstellen. Vul de gaten op met aarde en zaai op deze kale plekken nieuw graszaad bij. Er is speciaal graszaad voor gazonherstel. Dit ontkiemt heel snel, waardoor je snel resultaat ziet.

- Hark de losgekomen resten van mos en planten weg van het gazon, zodat deze niet blijven liggen en je gazon er weer netjes uitziet.

- Schrik niet als het gazon er na het verticuteren slecht uitziet; doordat het gras nu meer licht en lucht krijgt, zal het snel herstellen.

Gazon onderhouden

Het verticuteren van het gazon hoort bij het onderhoud dat je moet plegen om je gazon mooi te houden. Weten wat je nog meer kan doen om je gazon mooi te houden? Hier lees je alles over de aanleg en het onderhoud van het gazon.

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender