Mulchen in de zomer

Mulchen in de zomer

Mulchen is het op een natuurlijke manier beschermen van de grond door een laag organisch of anorganisch materiaal erover te verspreiden. In de zomer voorkomt een goede laag mulchmateriaal uitdroging van de bodem!

Mulchmateriaal

Mulchen kan met verschillende materialen, zoals gras, houtsnippers, compost, stro maar ook karton. Afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken, of wat je het meest voor handen hebt, maak je een keuze. Als je een groot gazon hebt en je de borders of je gazon wilt mulchen, is gras een voor de hand liggend materiaal. Je gebruikt gewoon de grasresten uit de opvangbak van je grasmaaier! Zet hem hiervoor wel op de hoogste stand, zodat de grasresten zo klein mogelijk zijn. Of versnipper de grasresten alvorens je ze door de borders verspreidt. Je kunt ook een speciale mulchmaaier gebruiken, om er zeker van te zijn dat de grasresten geschikt zijn om mee te mulchen. Heb je veel aardbeien? Leg onder de planten dan een laagje stro. Dit mulchmateriaal voorkomt dat de vruchten gaan rotten. En houd je van nette opgeruimde borders, dan kun je het best kiezen voor houtsnippers of boomschors!

Mulchen en uitdrogen

De mulchlaag bestaat uit materiaal dat vocht vasthoudt. Als het veel regent, zuigt de mulchlaag zich vol; waardoor ze in droge tijden vocht kan afgeven aan de bodem. Hiermee voorkom je dat de grond tijdens droge perioden in de zomer snel uitdroogt; zo hoef je de planten minder water te geven. Tijdens hevige zomerse regenbuien zorgt de mulchlaag er andersom ook voor dat de grond niet te nat wordt. Het verspreiden van grasresten over het gazon voorkomt uitdroging van het gazon. Je kunt dit doen met een gewone grasmaaier zonder opvangbak of door het gazon te mulchmaaien. Het is de meest eenvoudige manier van grasmaaien; waarmee je dus ook nog eens een geel en verdroogd gazon voorkomt.

Mulchen tijdens warme dagen

Mulchen is eigenlijk een soort dikke deken die je plantenwortels beschermt tegen extreme weersinvloeden, want naast droogte en vocht, houdt het ook de temperatuur in evenwicht. In de winter beschermt mulch de bodem tegen vrieskou, en in de zomer blijft het onder de mulchlaag heerlijk koel. Op die manier droogt de grond ook minder snel uit op zomerse dagen met tropische temperaturen!

Mulchen in de zomer

De zomer is niet de meest geschikte tijd om te mulchen. De planten zijn dan erg groot, en soms zijn de borders zo dichtbegroeid, dat je er niet bij kunt. Het vroege voorjaar is daarom een beter moment. Grasresten zijn er dan nog niet zoveel, dus verspreid in dat geval een laag compost, versnipperd blad of houtsnippers over de borders. Deze materialen geven de bodem direct voedingsstoffen voor het komende seizoen. In de zomer kun je de borders wel lichtjes voorzien van een laagje grasresten. Dit valt gemakkelijk door dichte beplanting heen.

Mulchen tegen onkruid

Nog een reden om te mulchen is het tegenhouden van onkruid! Het materiaal verhindert dat er licht op de bodem valt, waardoor onkruidzaden moeilijker kiemen. Mulchen tegen onkruid doe je het best met grof materiaal, en in het voorjaar. In de zomer geniet je dan zeker van schitterende, onderhoudsvriendelijke borders!

Lees hier meer over mulchen.

Wil je meer informatie over mulchmaaiers? Neem dan contact op met een STIHL dealer bij jou in de buurt. Hij helpt je graag verder.

Andere bezoekers vonden ook deze artikels interessant:

STIHL tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender