De Engelse gazonrand is populair omdat die zorgt voor een verzorgde en stijlvolle uitstraling. Wij laten zien hoe je deze gazonrand kan afsteken en onderhouden.
01.07.2024
Een Engelse gazonrand is een naadloze overgang tussen gazon en perk, waarbij het perk geen extra omranding heeft.
Het is het beste om een Engelse gazonrand in het voorjaar af te steken, maar dit kan het hele jaar door worden gedaan.
Stap 1: gazonrand markeren
Stap 2: De Engelse gazonrand afsteken
Stap 3: uitstekende delen van het gras verwijderen
Stap 4: een perkrand schrapen of de grond losser maken
Om een Engelse gazonrand te onderhouden, maai je eerst de grasrand af, bijvoorbeeld met een STIHL HSA 26, en maai je daarna de rest van je gazon.
De Engelse gazonrand meerdere keren per jaar met de bosmaaier
of een grasschaar nasnijden – indien nodig in het voorjaar nasteken.
Let goed op de juiste beschermende uitrusting als je graskanten met de bosmaaier of grastrimmer snijdt
De zogenaamde Engelse gazonrand vormt een natuurlijke, naadloze en barrièrevrije overgang tussen perk en gazon – veroorzaakt door een scherp geaccentueerde breuk van de grasnerf. Het is een zuiver afgestoken grasrand zonder specifieke scheiding.
Bij de Engelse gazonrand heeft het perk dus geen omranding, maar steek je de grasnerf duidelijk af. Zo ontstaat een grens naar het perk, waardoor een duidelijk scheiding ontstaat. Het niveau van het grondoppervlak in het perk is iets lager dan dat van het grasveld, zodat de randen extra worden benadrukt.
Een Engelse graskant kost niets, is gemakkelijk aan te leggen en ziet er tegelijkertijd zeer fraai en natuurlijk uit. Het is bovendien een natuurlijke grasrand die alle vormen kan aannemen.
Het nadeel: hij heeft intensief onderhoud nodig, omdat alle randen om de paar weken gesnoeid moeten worden en indien nodig in het voorjaar nagestoken moeten worden.
Het aanleggen van een Engelse gazonrand is heel gemakkelijk. Hoe je dit het beste kan voorbereiden, welk gereedschap je nodig hebt en wanneer het beste moment is om een gazonrand te maken, lees je hieronder.
Graskanten worden vaak tussen een gazon en een perk gelegd. Maar ook voor perken die als een eiland in het gazon liggen, zijn Engelse gazonranden handig en mooi.
In het algemeen kan je je door regelmatig en zorgvuldig onderhoud het afsteken van de grasrand besparen. Mocht er toch behoefte aan zijn, steek dan de Engelse gazonrand in het voorjaar één keer na.
Om Engelse graskanten te onderhouden snijd je de randen van het gazon om de twee weken na met de grastrimmer of een grasschaar, of toch minstens twee tot drie keer per jaar. Anders groeit het gras weer in het perk en moet je de volgende lente weer nasteken. Als je het erg precies wil, kan je het onderhoud zelfs koppelen aan de wekelijkse grasmaaibeurt.
Een belangrijk gereedschap voor liefhebbers van de Engelse gazonrand is de kantensteker. Dit is een tuingereedschap dat vergelijkbaar is met een spade, maar een halvemaanvormig blad heeft. Het wordt daarom ook wel halvemaanspade genoemd en is dankzij het rechte blad preciezer.
Je kan ook een spade met een licht gebogen blad gebruiken en steeds een klein stukje van de grasrand afsteken om te voorkomen dat de rand golfvormig of schuin wordt. De kantensteker trekt precieze, rechte lijnen, terwijl de rand slordiger oogt bij een spade. Als je het graag heel precies hebt, moet je de lijn mogelijk nog een keer natrekken.
Gereedschap voor het afsteken van een Engelse gazonrand:
houten plank, tuinslang of touw
kantensteker of spade
krabber
Eventueel een kruiwagen voor het transporteren van de losgestoken stukken gras
De kantensteker heeft een recht, halvemaanvormig blad en trekt de juiste lijnen, waardoor hij ideaal is voor het afsteken van een Engelse gazonrand. De spade heeft een gebogen blad, waardoor de rand eerder scheef komt te zitten en je meestal nog een keer moet nasteken.
Een perk, bijvoorbeeld je perk met vaste planten, grenst aan een gazon. De overgang is hierbij nauwelijks herkenbaar, omdat het gras gedeeltelijk of grotendeels in het perk groeit.
Met onze tips en het juiste gereedschap krijg je de grasranden onder controle en ziet het gazon er dankzij de zuivere randen verzorgd uit – zelfs in natuurtuinen is dat een mooi gezicht.
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige beschermkleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met de bosmaaier werkt. Denk hierbij aan een helm, snijveilige broek, veiligheidslaarzen en nog veel meer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kunt passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Houd bij het werken met de grastrimmer een afstand van ongeveer 15 meter tot andere personen aan, omdat er steentjes door de omgeving kunnen worden geslingerd. Wees voorzichtig dat je bij het afsteken van de Engelse gazonrand niet in het perk glijdt.
Bosmaaiers en grastrimmers moeten op je lichaamslengte zijn afgestemd. Een rechte werkhouding is belangrijk om vermoeidheid en rugpijn te voorkomen. Werk ergonomisch door het werktuig maar net de grond te laten raken en houd de grastrimmer altijd met beide handen vast tijdens het maaien. Lees meer over hoe je met de bosmaaier op de juiste manier kan maaien.
De grastrimmers, bosmaaiers en kantenmaaiers zoals de FSA 60 uit het STIHL AK systeem of de compacte HSA 26 accugras- en buxusschaar uit het STIHL AS systeem zijn ideaal voor het onderhouden van lange grasranden in de tuin of op plaatsen waar het gras aan muren of vergelijkbare obstakels grenst.
Leg een lange, recht gesneden houten plank tegen de toekomstige gazonrand aan, dicht bij het perk. Of span als alternatief een plantlijn. Als het perk of de randen van het gazon golvend moeten zijn, leg je een slang of kabel in het juiste verloop neer.
Steek nu met een spade of een kantensteker langs de plank, slang of draad door de grasnerf. Zo ontstaat stuk voor stuk je Engelse gazonrand.
Gebruik de spade om overtollige graszoden weg te halen door ze onder een platte hoek op te tillen. Deze kan je daarna perfect composteren of bijvoorbeeld gebruiken voor reparatie van het gazon op een andere plek.
Graaf de rand van het perk uit onder het voormalige gazon, d.w.z. ploeg de rand om met een zogenaamde krabber of maak de grond los met een smalle hark. Hierdoor komen de graswortels die zich eventueel in de grond bevinden naar het oppervlak, zodat je ze kan verzamelen. Zo win je wat tijd voordat de grashalmen met hun uitlopers weer het perk in groeien.
Je zuivere, Engelse gazonrand is nu klaar aangelegd. Vergeet niet om ze regelmatig te snijden, zodat je er lang plezier aan beleeft.
Als de Engelse gazonrand gerafeld lijkt en het gras weer duidelijk over de rand groeit, moet je met een kantenmaaier, bijvoorbeeld uit het STIHL AK systeem, langzaam langs de rand gaan. Indien mogelijk trim je vóór het grasmaaien, want dan neemt de grasmaaier de resten meteen op. In het perk kunnen de snippers gewoon blijven liggen.
Op plekken die de grastrimmer gewoonlijk niet meer kan bereiken of waar deze eventueel licht beschadigd kan worden, is de HSA 26 accugras- en buxusschaar een goed alternatief. Bijvoorbeeld bij gras tussen stenen, onder overhangende bodembedekkers of struiken met kruisbessen of zwarte bessen waarvan de takken diep omlaag hangen. Maar ook als gras voor en tussen draadgaas en onder vast gemonteerde banken groeit is het een grote hulp.
Als de rand van het Engelse gazon bijzonder recht, zuiver en in vorm moet blijven, snijd je hem om de twee weken bij. In ieder geval minstens twee tot drie keer per jaar, omdat het gras anders snel weer in het perk groeit.
De frequentie hangt ook af van de grassoort. Als het een snel groeiende graszaadmix betreft, of een soort met sterke uitlopers, dan mogen de onderhoudsmomenten van de grasranden niet te lang uit elkaar liggen. Wanneer er in de loop der tijd een steeds groter hoogteverschil tussen het gazon en het perk ontstaat, is het aan te bevelen om dit te egaliseren met de bovengrond.