Buxus vormsnoeien

Wie buxus in een vorm snoeit, maakt een mooie blikvanger voor de tuin. In ons artikel lees je stap voor stap hoe je dat doet.

Overzicht: Op vorm snoeien van je buxus

  • Een in vorm gesnoeide buxus is een populaire blikvanger voor je tuin
  • De juiste machine voor het vormsnoeien van je buxus
  • Buxus met behulp van een draadsysteem snoeien
  • Bestaande bol in vorm houden met een kartonnen sjabloon
  • Snoeisel van de buxus als stekjes benutten 

Je buxus in de juiste vorm snoeien

Bol, kegel of spiraal – dat zijn populaire figuren voor het vormsnoeien van de buxus. Vormsnoeien, de kunst om bomen en struiken in vormen te snoeien, verfraait tuinen en terrassen. Ook heggen worden vaak in vorm gesnoeid.

Wie niet meteen een hele baroktuin onder handen wil nemen, snoeit afzonderlijke planten of potplanten in vorm en gebruikt deze bewust als blikvanger.

We leggen je stap voor stap uit hoe je een buxus op maat snoeit en welke machines en gereedschappen je voor je werk nodig hebt.

 Buxus in pot voor het vormsnoeien op een tuintafel

Tijdstip voor het vormsnoeien

Afhankelijk van de grootte van de plant duurt het een paar jaar voor je planten volgroeid zijn. Daarbij moet de buxus worden gesnoeid in het groeiseizoen van mei tot eind augustus. Afhankelijk van de groeikracht is voor bestaande figuren bovendien regelmatig snoeien nodig.

De buxus moet bijvoorbeeld twee tot drie keer per jaar worden gesnoeid: eerst in mei, dan eind juni en nog eens in augustus, afhankelijk van de gewenste compactheid van je figuur. Als je regelmatig snoeit en je buxus onderhoudt, heb je vast en zeker lang plezier van mooi vormsnoeiwerk.

Voorbereiding: buxus tot een bol snoeien

Om buxus in vorm te kunnen snoeien, heb je de juiste gereedschappen en een paar handige hulpmiddelen nodig – wij leggen uit wat je nodig hebt voordat je begint!

Ongesnoeide buxus met gereedschap, waaronder de STIHL HSA 26 buxusschaar op accu en de STIHL PG 10 snoeischaar

Goed in vorm met het juiste gereedschap

Instructies voor het in vorm snoeien van je buxus

Je kan je buxus op twee manieren vormsnoeien: met behulp van een draadsysteem breng je een nog ongesnoeide buxus netjes in de gewenste vorm. Daarbij is een zelfgemaakt kartonnen sjabloon heel geschikt voor het bijsnoeien.

Zo breng je een ongesnoeide plant in vorm

Een nog ongesnoeide buxus biedt prachtkansen voor het snoeien van mooie vormen. Leer eerst hoe je een nog niet in vorm gebrachte buxus in een bol snoeit.

Een bestaande bol in vorm houden

Om ervoor te zorgen dat je buxus in vorm ook op de lange termijn mooi blijft, moet je de vorm regelmatig vernieuwen met een sjabloon. Hoe je dat doet, leggen we je in de volgende handleiding uit.

STIHL tip: hoe zou het zijn om een buxus voor de afwisseling eens spiraalvormig of conisch op maat te snoeien? Gebruik bamboestokken als frame voor een kegelvorm die je met draad of kabelbinders met de punten aan elkaar bindt. Een gekleurde band of lint kan goed ter oriëntatie dienen bij het snoeien in een spiraalvorm.

Vormsnoeien: De juiste hulpmiddelen

Goede hulpmiddelen zijn essentieel voor het vormsnoeien. Met onze STIHL accubuxusschaar en snoeischaren breng je elke buxus in vorm.

Omdat onze scharen voor professionals zijn geconstrueerd, zijn ze geschikt voor continu gebruik waarbij weinig kracht nodig is – ook voor het vormsnoeien in je privétuin. Het gereedschap ligt comfortabel in de hand en is ideaal voor nauwkeurig, veeleisend werk.

De vuistregel geldt: bij grof vormsnoeien werken ook grotere buxusscharen, terwijl voor fijn werk praktische snoeischaren met een kleiner mes geschikt zijn. 

Een vrouw behandelt de STIHL HSA 26 heggeschaar op accu met het smeermiddel STIHL Superclean om hem na het snoeien schoon te maken

Om lang plezier te hebben van je gereedschap, moet je je scharen regelmatig reinigen en slijpen.

Om je buxus- en heggenschaar op accu jarenlang in topvorm te houden, reinig je de messen na elk gebruik met een vochtige doek, spuit je ze in met STIHL Superclean en schakel je ze kort in – corrosie en vastklevende plantenresten maken zo geen kans.

Juridisch

Ter bescherming van broed- en nestplaatsen is het wettelijk meestal verboden om heggen tussen 1 maart en 30 september intensief te snoeien. Ook struiken en andere gewassen mag je in deze periode niet tot de stam terugsnoeien of beduidend korter snoeien. Kleiner onderhoud en vormsnoeien zijn toegestaan en milieuvriendelijk.

Tip

Als je tuinafval duurzaam wilt gebruiken, zet je het snoeisel in vochtige grond en laat je het wortelschieten. Zo kweek je meteen andere buxusbomen voor je tuin.