Goed voor je portemonnee en de warme zomer: wij laten je zien welke vaste planten weinig water nodig hebben en hoe je in de tuin water bespaart.
15.06.2022
Normaal gesproken hebben tuinplanten die kleine bladeren of diepgaande wortels hebben weinig water nodig. Dikke, zilverachtige of grijze bladeren beschermen de plant tegen uitdrogen, net als licht dons op de bladeren, waardoor ze ook weinig water nodig hebben.
Er bestaan een paar bloemen die weinig water nodig hebben. Hierbij kan je je oriënteren aan de bloeiende planten en bomen. Zo hebben bijvoorbeeld rozen vanwege hun diepgaande wortels weinig water nodig. Ook lavendel, bougainvillea en zonnebloem kunnen goed met droogte omgaan.
Een van de struiken die weinig water nodig hebben, is het krentenboompje. Die stelt geen hoge eisen aan z'n locatie en produceert eetbare vruchten. Ook struiken uit de kolkwitzia-familie hebben weinig water nodig, zijn genoegzaam en verdragen droge tijden goed. Heel mooi bloeit ook de judasboom, die robuust is en ook weinig water nodig heeft.
De rode zonnehoed is een vaste plant die weinig water nodig heeft. Hij bloeit roze, rood, wit of oranje en wordt tot 70 centimeter hoog. Helenium is een andere vaste plant die weinig water nodig heeft, de volle zon en droogte goed verdraagt en schitterende bloemen krijgt. Clinopodium heeft weinig water nodig en is een echte vriend van bijen.
Weinig water heeft een ruwe berk, notenboom, haagbeuk en wintereik nodig. Ook robinia en esdoornsoorten hebben weinig water nodig.
De structuur van een plant bepaalt hoe hoog de behoefte aan water is. Zo hebben bijvoorbeeld planten met kleine bladeren minder water nodig. Niet omdat er minder plantenmateriaal nodig is, maar omdat kleine bladeren een kleiner oppervlak hebben, waardoor de verdamping wordt beperkt.
Ook tuinplanten met bijzonder dikke bladeren hebben minder water nodig. Deze planten slaan water op in hun bladeren, dat zo gedurende langere tijd ter beschikking blijft.
Diepe wortels helpen ook bij het besparen van water: Planten met diepe wortels zijn niet afhankelijk van de snel uitdrogende bovenste grondlaag, maar bereiken ook watervoorraden die dieper in de grond liggen.
Let bij de aankoop van planten ook op exemplaren met zilveren of grijze bladeren of met een beetje dons op de bladeren. Het dons beschermt tegen uitdrogen en de lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht, waardoor de plant minder warm wordt.
Natuurlijk hoef je in de tuinzaak niet elke plant te controleren op de grootte of kleur van de bladeren. Wij hebben voor je voorbereid welke tuinplanten weinig water nodig hebben. Er zijn immers een paar planten die veel zon verdragen en weinig water nodig hebben om je tuin te verfraaien en te verrijken.
De term bloem komt eerder uit de omgangstaal en betekent kruidige, bloeiende planten, zoals perk- en balkonplanten en struikachtige vaste planten. Bloeiende heesters en struiken vind je in de betreffende delen hieronder. Een kleine selectie klassieke bloemen hebben we hier samengesteld.
Hoewel ze in andere opzichten hoge eisen stellen aan hun verzorging, behoren rozen tot de bloemen die weinig water nodig hebben. De diepe wortels van de plant vinden ook op zonnige locaties voldoende vocht.
Wilde rozen (rosa moyesii of rosa multiflora) zijn over het algemeen zeer robuust. Maar met droogte kunnen ook de edele soorten uitstekend omgaan.
De portulakroosjes (portulaca grandiflora) bloeien met hun schitterende bloemen in wit, geel, roze of in vele gemengde kleuren en zijn daarbij heel makkelijk te verzorgen.
De bloem kan goed tegen periodes van droogte omdat hij in zijn dikke bladeren goed water kan opslaan.
De stralend geel bloeiende zonnebloem (helianthus annuus) wortelt bijna zo diep als hij hoog is en komt daardoor goed bij dieper in de grond gelegen water.
De zaden zijn goed vogelvoer en de bloemen zijn bij sommige soorten zo groot als een bord.
Liguster (ligustrum vulgare) kan niet alleen als haag, maar ook als vrij groeiende struik in de tuin staan. De altijd groene struik heeft niet veel water nodig, maar verdraagt zowel water in overvloed als zon en schaduw.
Een liguster wordt tot vier meter hoog en is een ideale partner voor bloeiende planten.
De vlinderstruik (buddleja davidii) is een ware magneet voor vlinders en biedt ook bijen voeding. Zodoende is de bloeiende struik in twee opzichten goed voor het milieu: Hij heeft weinig water nodig en helpt om de tuin vriendelijk voor bijen vorm te geven.
De vlinderstruik wordt afhankelijk van de soort twee tot drie meter hoog en komt met karige bodems en hoge zonnestraling optimaal tot zijn recht.
De boerenjasmijn (philadelphus coronarius) is aangenaam robuust en waterbesparend. Hij verdraagt volle zon en halfschaduw, eist weinig van de bodem en kan gesnoeid worden.
De jasmijn kan afzonderlijk worden geplant of als een bloemenhaag, wordt tot 3 meter hoog en bloeit van mei tot juni.
Andere struiken die weinig water nodig hebben:
Droogte en slechte grond? Geen probleem voor harde jongens, die 's winters eerder een hekel hebben aan natte voeten dan aan de zomerse hitte. Als je een zware kleigrond hebt, moet je deze met grof zand losser en doorlatender maken voor siergras en vaste planten die weinig water nodig hebben. Zo voorkom je dat zich water ophoopt bij de wortels.
De in roze tinten bloeiende bergenia is een robuuste heester die weinig water nodig heeft.
Hij bloeit uitbundiger in de zon, maar verdraagt ook schaduw goed en is geschikt als pronkstuk bovenop een muur.
De wortels van de bloedooievaarsbek (geraniumsanguineum), ook wel bloedroosjes genoemd, gaan diep in de grond, waardoor deze struiken weinig water nodig hebben en droogte goed uithouden.
Bloedooievaarsbek groeit goed 40 centimeter hoog en is breed en dekkend.
Op zonnige locaties vormen zich karmijnrode bloemen van juni tot augustus.
De Dalmatijnse klokkenbloem (Campanula portenschlagiana) is een mooi alternatief voor het bekende blauwe kussen op een zonnige tot halfschaduwachtige locatie – of een aanvulling, omdat het van juni tot augustus staat te stralen terwijl de aubrieta na de bloei alweer groen is geworden.
De robuuste heester met weinig behoefte aan water verliest in de winter zijn blad.
Andere vaste planten die weinig water nodig hebben:
Bodembedekkers besparen gemiddeld meer water dan andere planten, omdat ze minder aarde tussen zich vrij laten en dus minder water verdampen. Lees meer over bodembedekkers en hun verzorging in ons artikel over dit onderwerp. Een paar bijzonder mooie bodembedekkers stellen wij je hier voor.
De epimedium x rubrum wordt 30 centimeter hoog, groeit het beste in de schaduw en halfschaduw en is zeer geschikt voor het planten onder bomen, omdat ze de gevallen bladeren gewoon opslokt.
De bodembedekker is goed bestand tegen de zomerse droogte. Snoei de bladeren in het voorjaar met een heggenschaar terug om in april en mei te genieten van de volle bloemenpracht.
Zandtijm (thymus serpyllum) is bijzonder geschikt op droge, karige en doorlatende plaatsen.
De bodembedekker bloeit van juni tot augustus en is een mooie bijenlokker met een lekkere geur.
Viltachtig hoornkruid (cerastium tomentosum) is een bodembedekker die van zon houdt en weinig water nodig heeft.
De planten groeien zelfs in muurvoegen van droge muren en de witte stervormige bloemen trekken in mei en juni talrijke insecten aan.
Andere bodembedekkers die weinig water nodig hebben:
Bomen die weinig water nodig hebben, komen vaak uit mediterrane gebieden, waar het droog en warm is. Deze bomen zijn echter meestal niet winterhard en mogen daarom niet in de tuin worden geplant. Onze inheemse bomen zijn dan ook robuuster.
De meestal bloeiende robinia is in veel vormen te vinden die allemaal weinig water nodig hebben en de voorkeur geven aan een zonnige locatie. De geurende bloemen zijn ideaal voor bijen.
Zaden en schors van de robinia zijn echter giftig, dus wees voorzichtig met kinderen en huisdieren, vooral paarden.
Andere bomen die weinig water nodig hebben
Ongeacht de keuze van je planten kan je in de tuin heel wat water besparen. Met een paar eenvoudige maatregelen zorg je bijvoorbeeld dat er minder water verdampt en blijft de bodem langer vochtig.
Onze tips helpen je om je planten gezond te laten groeien zonder water te verspillen.
Regelmatig hakken of schrapen bestrijdt niet alleen onkruid, maar bespaart ook minstens elke tweede keer gieten. In de bodem bevinden zich talloze ultradunne buisjes, de zogenaamde capillairen, die water uit diepere bodemlagen naar boven voeren. Daar verdampt het ongebruikt.
Als je deze buisjes door het hakken afsnijdt, is de watertoevoer onderbroken en blijft de bodem vochtig. Omdat het bovenste aardoppervlak uitdroogt, zie je het effect niet. Maar als je met je vinger iets dieper in de grond boort, voel en zie je de donkere en vochtige aarde.
Humus, of als alternatief ook potgrond, houdt water vast en verbetert de bodemstructuur. Bij zandige bodems zijn bovendien kleimineralen of Bentonit geschikt.
Vlijtige micro-organismen in de bodem vermengen permanent humus (die al verrot en daardoor zeer bestendig is) met kleideeltjes tot klei-humus-complexen. De hoeveelheid klei die zo ontstaat, houdt water en voedingsstoffen vast.
Snelle analysetests van de bodem maken het mogelijk om het bodemtype en de grove samenstelling ervan te bepalen. Zo kan je nagaan welke behandeling het beste is voor de grond.
Het mulchen met gras, mulch, schorscompost of gehakseld materiaal levert bij het verrotten gestaag voedingsstoffen op. In de eerste plaats helpt het echter om water te besparen, omdat mulch de ondergrond als een soort parasol beschermt tegen uitdrogen.
Verwijder onkruid voor het mulchen en breng een laag van slechts enkele centimeters aan, zodat er zich niet talloze slakken in kunnen verstoppen. Voorzie groentenperken en bessenstruiken dun van mulch tussen de rijen met wat droog gras om verdamping van water te voorkomen. Hiervoor is bijvoorbeeld hoog gras geschikt dat je met een bosmaaier hebt afgesneden.
Voor groenteculturen met een korte levensduur is ook mulchfolie geschikt, die de aarde uitstekend beschermt tegen verdamping. In perken of voor duurzame culturen is het echter niet aan te bevelen, omdat bodembewerking dan niet meer mogelijk is en je geen humus kan uitbrengen. In bloemperken en bij vaste planten gebruik je in plaats daarvan een laag van ongeveer 5 centimeter schorscompost, gehakseld materiaal of goedkope aarde.
In principe is mulch prima geschikt als bescherming voor de aarde: Het zorgt voor bescherming tegen de zon, intensieve neerslag wordt opgevangen en het verdampt aanzienlijk minder water.
Ze hoeven niet altijd meerdere meters hoog te zijn: zelfs kleine heggen vangen in de zomer al veel warme wind op en verminderen zo de verdamping van water uit de grond.
Regenwater is helemaal gratis en voor bijna al je planten beter. Plaats daarom zoveel mogelijk tonnen of één grote ton om zoveel mogelijk regenwater op te vangen.
Als de tonnen te klein zijn, is de hoeveelheid water niet genoeg en heb je al snel weer kraanwater nodig.
Als je opgevangen regenwater niet voldoende is of als het lang niet geregend heeft, kan je natuurlijk ook de tuinslang gebruiken. Maar hoeveel water komt er eigenlijk uit je tuinslang? De hoeveelheid varieert afhankelijk van de druk en de slang. Per minuut kan er tot 18 liter water uitkomen – maar ook veel minder.
Daarom is het moeilijk om de juiste hoeveelheid water voor je planten in te schatten. Als je puur op gevoel sproeit, krijgen de perken meestal minder dan de ongeveer 10 liter per vierkante meter die ze nodig hebben.
Laat de slang daarom 1 minuut lopen, vang het water op en bepaal zo de hoeveelheid. Je kan ook een watermeter gebruiken die preciezer, maar ook veel duurder is.
Net als wij mensen passen ook planten zich aan bepaalde omstandigheden aan en dat kan je benutten. Verlaag de hoeveelheid water die je giet tot wat echt nodig is.
De planten mogen geen schade oplopen, maar wacht met gieten totdat de bladeren een beetje slap hangen. Dit stimuleert de planten om dicht vertakte wortels te maken die ver in de grond liggen zodat ze het water uit diepere bodemlagen gebruiken.
Voorwaarde daarvoor: de planten moeten op de voor hen ideale locaties staan. anders geef je ongedierte vrij spel.
Met onze tips en de lijsten tuinplanten die weinig water nodig hebben, staat waterbesparing niets meer in de weg. Wat natuurlijk ook goed is voor de natuur: Gieten met regenwater en een laag waterverbruik zijn duurzaam en ontzien daarom het milieu.