Een gazon aanleggen: hoe ga je te werk?

Gazon aanleggen

Een gazon is een fijn onderdeel van de tuin. Voor de sier of om op te spelen, je kunt er alle kanten mee op. Maar een gazon aanleggen, hoe doe je dat nu eigenlijk? We helpen je graag op weg.

Grond voorbereiden

Voor je het gazon kan aanleggen, moet je de grond voorbereiden. Dat wil zeggen dat er geen stenen, plantenwortels of ander afval meer in de grond mag zitten. Je kan hiervoor zorgen door de grond te spitten of te frezen, alle stenen of wortels die je tegenkomt dien je te verwijderen. Zorg er in ieder geval voor dat de bovenste laag grond, zo'n 30 cm, schoon en luchtig is. Werk eventueel met compost om de structuur van de grond te verbeteren.

Grond bekalken

Op erg zure grond zal gras slecht groeien. Om te weten of jouw grond zuur is, kan je een bodemtest doen. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de bodem. Met kalk zorg je ervoor dat de zuurgraad stijgt, waardoor mossen hier minder gemakkelijk groeien. Strooi bij een nieuw aan te leggen gazon - als het nodig is - een maand van tevoren al kalk, zodat dit al door de bodem is opgenomen voordat je de grond gaat bemesten.

Is de grond goed omgewerkt, dan kun je alvast mest over het in te zaaien gazon strooien, liefst met een speciale, ecologische meststof voor het gazon.

Daarna is het tijd om de grond te egaliseren. Dat kan het beste met een hark.

Tuin bij een nieuwbouwhuis

Heb je een tuin bij een pas opgeleverde nieuwbouwwoning? Door de langdurige bouwactiviteiten is de structuur van de grond dan meestal zeer slecht. Ook hier is het verstandig om de grond te spitten of te frezen, zodat er meer lucht in komt. Is er sprake van wateroverlast, dan kan het zijn dat er een storende laag in de ondergrond zit. In dat geval is een minigraver nodig om de tuin zodanig om te werken dat de storende laag wordt gebroken.

Gras zaaien of graszoden?

Bij de aanleg van een nieuw gazon kan je zelf gras zaaien of graszoden leggen. Het voordeel van gras zaaien is, dat het een stuk goedkoper is. Het voordeel van het leggen van graszoden of grasmatten is, dat dit vrijwel het hele jaar door kan en dat je direct een mooi gazon hebt.

Graszoden leggen

In principe kun je graszoden het hele jaar door leggen. Toch is het beter om dit niet te doen wanneer er vorst in de grond zit, of juist tijdens een heel droge en warme zomer. De beste tijd om dit te doen, is van april tot eind juni. Bij het leggen van graszoden moet je er op letten dat de randen goed op elkaar aansluiten en dat deze niet uitdrogen. Na het leggen van de zoden kan je het gazon best nog even narollen, zodat de wortels goed contact maken met de bodem. Dit doe je door met een wals over de gelegde zoden te gaan en deze zo goed aan te drukken. Geef het gazon direct na aanleg goed water.

Gras zaaien

Gras zaaien doe je het best van begin april tot eind mei of vanaf de nazomer, van half augustus tot eind oktober. Let er na het zaaien op, dat de vogels het zaad niet wegpikken. Bescherm je gazon bijvoorbeeld door er een net overheen te spannen of door gebruik te maken van een vogelverschrikker. Of kies voor graszaad met een speciale coating waardoor vogels het zaad niet lusten. Dit zaad is overigens niet giftig voor de vogels. Loop de eerste weken niet over het gazon om het kwetsbare gras niet te beschadigen.

Na de aanleg van het gazon is het ook belangrijk om het gazon goed te onderhouden, zodat het mooi blijft. Lees meer over de aanleg en het onderhoud van een gazon.

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender