Het gazon bemesten: waarom en wanneer?

Gazon bemesten

Om mooi en gezond te blijven, heeft je gazon voedingsstoffen nodig. Hier kan je in voorzien door het gazon te bemesten. Maar het gazon bemesten, wanneer en hoe doe je dit precies?

Gazon bemesten: waarom?

Door het gazon te bemesten, voorzie je het gras van essentiële voedingsstoffen, die hard nodig zijn voor een gezond gazon. Een bemest gazon is over het algemeen beter bestand tegen ziekten en wordt bij droogte minder snel geel, omdat bemest gras een beter wortelgestel heeft.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen is stikstof (N). Dankzij deze stof wordt de celdeling en daardoor dus ook de groei van het gras gestimuleerd. Daarnaast zijn kalium (K) en fosfor (P) belangrijkste voedingsstoffen. Kalium maakt dat het gras beter bestand is tegen ziekten en fosfor stimuleert de wortelgroei. Let er dan ook op dat deze voedingsstoffen in de mest zitten.

Wanneer gazon bemesten?

In principe bemest je het gazon drie keer per jaar. In ieder seizoen behalve tijdens de winter. Tijdens dit seizoen laat je het gazon juist zoveel mogelijk met rust.

Maart – Wanneer het voorjaar aanbreekt, bemest je het gazon. De temperaturen beginnen te stijgen en het gras gaat weer groeien. Door nu te bemesten, help je het gras een handje.

Juni – In juni of juli is het tijd om voor de tweede keer te bemesten. Met uitzondering van droge perioden groeit het gras in deze periode het snelst, en het gazon wordt tijdens de zomer ook het meest intensief gebruikt. Door nu weer te bemesten, maak je het gazon weerbaarder tegen de hoge temperatuur en schade.

Oktober – In het najaar bemest je het gazon voor de derde keer. Je vult het voedingstekort aan en helpt het gazon om de winter door te komen. Bemesten van het gazon in het najaar geeft minder kans op mosvorming en vervilting.

Weten wanneer je welk onderhoud moet plegen aan je gazon? Lees dan meer over:

Welke mest kies je?

We onderscheiden organische mest en kunstmest. Kunstmest werkt sneller, maar er is ook kans op (wortel)verbranding van het gazon als je dit strooit tijdens zonnig weer. Deze mest is vooral geschikt om een gazon snel op te knappen. Organische mest is natuurlijk. Het werkt wat langzamer maar ook wat langer, en geeft geen risico op wortelverbranding. Bovendien verbetert het de structuur van de grond. Organische mest zorgt over het algemeen voor een voller gazon. Organische mest  verbetert daarnaast ook het bodemleven en is beter voor het milieu.

Bemesten door mulchmaaien

Door te mulchmaaien kan je je gazon op een natuurlijke manier bemesten. Bij het mulchmaaien wordt het maaisel versnipperd en blijft dit op het gazon liggen. Daar voorziet het het gazon van voedingsstoffen, zoals stikstof. Het is een groenbemester die niet alleen milieuvriendelijk, maar ook vriendelijk voor de portemonnee is. Meer lezen? We geven je 5 redenen om te mulchmaaien.

 

Tip: Wil je gemakkelijk en gelijkmatig bemesten? Doe dit dan met behulp van een strooikarretje.

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender