Grond voorbereiden

Grond voorbereiden

Grond voorbereiden is een belangrijk klus voor je aan de slag gaat met het aanleggen van een nieuw gazon, nieuwe moestuin of border. Waarom het zo belangrijk is en hoe je de grond op de juiste manier voorbereidt? Wij leggen het je uit!

Waarom moet je de grond voorbereiden?

Goede grond is onmisbaar voor de groei van bloemen, planten en bomen. Ze halen hier middels hun wortels water en voedingsstoffen uit om goed te kunnen groeien. Daarom is de grond voorbereiden op de juiste manier zo belangrijk. Je geeft hiermee je gazon of (moes)tuin een goede start!

Zuurgraad testen

Voor je aan de slag gaat met het voorbereiden van de grond is het goed om eerst de zuurgraad, de pH-waarde, te meten. Doe dit met een bodemtest. Een zuurgraad tussen de 5.0 en 6.0 is goed. Is de pH-waarde lager dan 5.0, dan is de grond voor de meeste planten en ook voor het gazon te zuur. Verbeter de grond door er wat kalk over te strooien. Wil je de grond bemesten met kunstmest? Wacht dan tot twee weken na het bekalken. Organische meststoffen kan je wel op dezelfde dag door de grond werken. Kalk strooien kan al aan het eind van de winter.

Grond voor gazon en tuin voorbereiden

Als je besloten hebt waar het gazon, de moestuin of de nieuwe border precies gaat komen, kan je deze ruimte het best afbakenen met paaltjes (en evt. draad). Je ziet zo precies welke grond je aan moet pakken. Volg daarna onderstaande stappen:

  • Maak de grond schoon: verwijder onkruid, plantenwortels, stenen en andere oneffenheden.
  • Spit de grond tot 1 spade diep om.
    Tip: gebruik hiervoor een tuinfrees: dit scheelt je veel zwaar werk en is ergonomisch verantwoord. Het roterende mes van een tuinfrees woelt de aarde om waardoor de grond luchtig wordt en het onkruid tegelijkertijd onder de grond wordt gewerkt.
  • Maak de grond kruimelig en luchtig. Als je een tuinfrees gebruikt, doet hij ook hier het werk voor je! Het omspitten van grond geeft vaak harde kluiten maar door te frezen krijgt de grond een fijnkorrelige structuur.
  • Verbeter de structuur van de bodem door er wat compost, een bodemverbeteraar of speciale meststof voor gazon, moes- of siertuin door te verwerken.
  • Egaliseer de grond met een hark.
  • Stamp de grond voorzichtig aan.
  • Hark de grond nog een keer na.

Gazon aanleggen

Bij het aanleggen van het gazon kan je kiezen tussen zaaien of graszoden leggen. Zowel het voorjaar (maart t/m mei) als de nazomer/herfst (augustus t/m oktober) zijn goede perioden om een nieuw gazon aan te leggen. Kies voor een windstille dag in een niet te droge periode.

(Moes)tuin aanleggen

Ga na het voorbereiden van de grond aan de slag met zaaien of planten. Zorg in het begin voor voldoende water zodat de zaden goed kunnen kiemen en je planten goed aanslaan. Moestuin beginnen? Bekijk onze tips!

Meer lezen

Ga naar onze adviespagina over gazon aanleg en onderhoud voor meer tips en tricks bij het aanleggen en onderhouden van het gazon!

Tuinkalender Tuinkalender

Ontdek een praktisch overzicht van alle tuinklusjes per maand in onze tuinkalender.

Raadpleeg de tuinkalender